offerBox
1

21. 3. - MasterClass Stift Klosterneuburg na Starej Vajnorskej

offerImage

Nezmeškajte príležitosť ochutnať vína z najstaršieho fungujúceho vinárstva v Rakúsku – Stift Klosterneuburg. St. Laurent. Počas Masterclassu budete mať príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Jesenné inšpirácie na slovenské vína - Priamo od našich vinárov

Jesenné inšpirácie na slovenské vína - Priamo od našich vinárov

Pomaly sa vonku ochladzuje a do našich domovov prichádza vôňa a chuť jesene. Naši slovenskí vinári vám prezradia, aký jesenný pokrm si radi pripravia doma a aké víno si k nemu otvoria. Jeseň je tiež ideálnym obdobím, kedy slovenskí vinári prichádzajú na trh s novými vínami. Čo si túto jeseň pre vás pripravili?

Ďalšie tipy na vína od slovenských vinárov.


Slovenskí vinári odporúčajú tradičný jesenný pokrm v našich končinách - pečenú hus alebo kačicu s lokšami a červenou kapustou. „Klasickou jesennou pochúťkou je v našom vinárstve pečená kačica s červenou kapustou a domácou lokšou,“ hovorí Jaroslav Ostrožovič. „K nej nádherne pristane Tokajské samorodné suché, ktoré dopĺňa bohatosť jedla.“

K jeho názoru sa prikláňa aj malokarpatský vinár Milan Pavelka: „Tešíme na husacie alebo kačacie hody, ku ktorým netradične ponúkame vína Rizling rýnsky pre mužov a Pálavu pre dámy. Po ťažkom jedle nesmieme žalúdok zaťažiť ťažkým vínom. Naopak, odporúčam príjemné ľahké vína, ktoré urýchlia trávenie.“

Rovnaký názor má aj Miloš Holík (vinárstvo Golguz): „Na jeseň, keď začínajú oberačky, tak na stole nesmie chýbať pečená kačica, prípadne hus s lokšami. K tomuto jedlu by som odporučil z našej kolekcie Rulandské modré, bobuľový výber, ročník 2018 a aj Frankovka modrá 2017.“

Pridáva sa i Laco Šebo z Karpatskej Perly. „Obľúbeným jesenným jedlom v našom regióne je pečená hus so zemiakovými lokšami a červenou kapustou. K tejto tradičnej miestnej delikatese odporúčam našu novinku Frankovku modrú 2019. Prvýkrát sme ju vyrobili z hrozna z vinice Šajby v Modre. Vyniká vôňou po kôstkovom ovocí a harmonickou chuťou”. 

Pavol Křištín (Chateau Grand Bari): "Napríklad rolované jahniace stehno plnené zeleninou pečené na zázvore, beluga šošovica s fazuľkovým strukom, zemiaky s rozmarínom. K tomuto jedlu by som odporučil víno ALFA. Tento furmint je špecialita pre náročného vinára, vyrobené metódou sur lie. Osloví hlavne milovníka vína, ktorý ho nevníma len na základe prvého dotyku, ale vie oceniť jeho vrstvy a rozmer."

„My sme v našom vinárstve zahájili príchod jesenného počasia kombináciou nášho Rieslingu 2020 a varenými zemiakmi s maslom, sous vide lososom preliatym omáčkou buerre blanc," hovorí Darina Géciová a David Papillon z vinárstva Papillon – víno od Francúza.  „Do omáčky sme pridali domácu kyslú smotanu, ktorá dodala omáčke jemnú kyslosť. Tá skvele ladí s Rieslingom. Na dekoráciu i na dochutenie sa na vrchu vynímali šalviové lístky opražené na masle. To viete...hlavná ingrediencia francúzskej kuchyne je maslo,“ so smiechom dodáva Darina. 

Rado Polák (Šimák Zámok Pezinok): Náš šéfkuchár Martin Novák odporúča na nadchádzajúcu jesennú sezónu kačaciu vykŕmenú pečeň, so žihľavou, sladko-kyslá cibuľa, granátové jablko. Ideálnym spoločníkom pre toto jedlo je náš Rizling rýnsky - ročník 2019 polosladký. 

Jakub Nichta z Vinárstva Nichta odporúča jesenný recept s divinou. „Výbornou kombináciou sú medailónky z jeleňa preliate hroznovým chutney z odrody Alibernet so zemiakovými kroketami s našich polosladkým Alibernetom 2021.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.