Ako každý rok, Beaujolais Nouveau bude verejnosti predstavené tretí štvrtok v novembri, čiže 20. novembra 2025. Po ročníku 2024, ktorý bol chladný a vlhký, nový ročník v Beaujolais môžeme označiť ako klasický. Ročník 2025 bol výnimočný, čo sa týka kvality, ale aj znepokojivo malý, čo sa týka množstva. Je to spôsobené suchom a slabým kvitnutím, ale aj tým, že niektoré oblasti boli zasiahnuté opakovaným výskytom krupobitia.
Dusené hovädzie s hubovou omáčkou a ryžou - RECEPT a tip na víno
Hovädzie mäso ako by sa pomaly vytrácalo z našej kuchyne. Naopak v Južnej Amerike, Španielsku a Portugalsku mu stále patrí popredné miesto v jedálnom lístku. Má vysoký obsah esenciálnych aminokyselín, železa a vitamínu B2.
Lenka pripravila veľmi chutný recept na pomaly dusené hovädzie mäso s hubovou omáčkou a trojfarebnou ryžou. K nemu som vybrala červené víno Bellmunt z oblasti Priorat z vinárstva Mas d´en Gil.
Pomaly dusené hovädzie s hubovou omáčkou a trojfarebnou ryžou
Čas prípravy: 1,5 hodíny
Počet porcií: 4 porcie
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
POSTUP
1. Hovädzie mäso nakrájame na hrubé pláty, tak cca 2cm. Osolíme a okoreníme.
2. Na panvici na masti opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme plátky hovädzieho mäsa a opekáme na silnejšom plameni z oboch strán, aby sa mäso pekne zatiahlo.
3. Mäso vložíme spolu s výpekom do tlakového hrnca, pridáme vodu 600ml zalejeme a dusíme na miernom plameni alebo na miernom stupni indukcii asi hodinu (klasickom hrnci 2 až 3hod).
4. Hubová omáčka - 4 hrste sušených húb zalejeme horúcou vodou a necháme pol hodiny napučať.
5. Hríby osušíme a spolu s olivovým olejom , maslom a 1 lyžičkou hubového korenia restujeme na panvici 5minút.
6. Pridáme 1dcl vody, pól lyžičky mletej červenej papriky a štipku sušeného cesnaku. Necháme dusiť do mäkka.
7. Keď sú hríby mäkké, s ponorným mixérom rozmixujeme, pridáme smotanu, spolu prevaríme a na zjemnenie omáčky pridáme lyžičku masla.
8. Ryžu si uvaríme podľa návodu na obale.
Servírovanie - Na plytký tanier dáme ryžu ,hovädzie mäso, prelejeme omáčkou s hubami a na záver dozdobíme čerstvými bylinkami.
Someliérka odporúča vhodné víno
Výber vína k hovädziemu mäsu závisí od spôsobu úpravy mäsa a servírovanej omáčky. K pomaly dusenému mäsu sa hodia červené vína, ktoré majú už dobre integrované triesloviny. Hubová omáčka je chuťovo výraznejšia. K pomaly dusenému hovädziemu s hubovou omáčkou a ryžou som vybrala víno Bellmunt z vinárstva Mas d´en Gil, ktoré pôsobí prirodzene a sviežo. Stredne plné víno s vyváženým ovocno herbálnym prejavom a s ľahkou kyselinkou. S jedlom dotvára príjemnú harmóniu chutí.
Odporúčanie someliérky:
Bellmunt 2016 - Španielsko
Hrozno pochádza z mladších vinohradov, ktoré boli vysadené v rokoch 1996 - 1998. Vi de Vila Bellmunt Tinto 2016 je kupáž odrôd Grenache 65%, Carignan 30% a 5% Cabernet Sauvignon. Víno fermentuje v nerezových tankoch, 10% hrozna so strapinou. Víno následne vyzrievalo 10 mesiacov v 3000L a 1500L v dubových sudoch a 30% vína 3000L cementových tankoch. Víno je klasifikované ako "Vi de Vila" ("dedinské víno"), čo znamená, že ide o víno vyrobené vo vinárstve, ktoré sa nachádza v hraniciach obce Bellmunt del Priorat. Elegantné a harmonické. Pozrieť víno na eshope.
Mas d´en Gil
Vinárstvo vlastní od roku 1998 rodina Rovira Carbonell. Prvé roky sa venovali hlavne obnove starých viníc a olivových hájov, neskôr pivnice a vinárstva. Prvé vína Mas d’en Gil boli uvedené na trh v roku 2000. Dnes vedie vinárstvo Pierre Rovira s manželkou Pilar Carbonell spolu so štvrtou dcérou Martou Rovira Carbonell a jej manželom Olivierom. Marta Rovira začala postupne zavádzať metódy ekologického poľnohospodárstva. Ďalším prirodzeným krokom je od roku 2008 biodynamika. Vinohrady sú obrábané ekologicky, používajú vlastný kompost a špeciálne prípravky z bylinných postrekov podľa lunárneho kalendára. Vinárstvo vyrába vína v kategóriách: Village Bellmunt, Premier Cru Coma Vella a Coma Alta, Grand Cru Clos Fontà a Coma Blanca.
Ďalšie články
Na tohtoročný Black Week sa oplatí pripraviť aj vínovým nadšencom. WinePlanet prináša vysoké zľavy na výnimočné slovenské aj zahraničné vína, ktoré spájajú kvalitu, charakter a skvelý pomer ceny a zážitku. Ak hľadáte darček, zásobu na sviatky alebo si jednoducho radi doprajete pohár vína, tieto kúsky by vám nemali uniknúť.
Každá firma má svoj príbeh. Ten náš sa začal pred viac ako tridsiatimi rokmi – s víziou prinášať na Slovensko kvalitné vína, destiláty, kávu a delikatesy z celého sveta. Z malej rodinnej firmy sa postupne stala spoločnosť, ktorá dnes patrí medzi lídrov v distribúcii prémiových produktov, a jej meno sa spája s profesionalitou, kvalitou a ľudským prístupom.
Len pár kilometrov od Benátok, medzi vinicami, ktoré sa tiahnu až po obzor, sa skrýva miesto, kde sa spája vôňa vína, pokoj talianskeho vidieka a útulnosť rodinného domu. Ville d’Arfanta – butikový statok patriaci rodine Serena Wines 1881 – nie je len miestom na prenocovanie. Je to zážitok, ktorý chutí ako pravé talianske dolce vita.





