Ak hľadáte talianske víno, ktoré spája modernosť s dostupnou cenou, vína Ca del Lago je skvelou voľbou. Táto talianska značka prináša výber vín z typicky talianskych odrôd a oblastí. Ponúka svieže biele, ľahké ružové aj plné červené vína s priaznivou cenou. V našom portfóliu nájdete vína, ktoré potešia milovníkov rôznych štýlov.

Dusené hovädzie s hubovou omáčkou a ryžou - RECEPT a tip na víno
Hovädzie mäso ako by sa pomaly vytrácalo z našej kuchyne. Naopak v Južnej Amerike, Španielsku a Portugalsku mu stále patrí popredné miesto v jedálnom lístku. Má vysoký obsah esenciálnych aminokyselín, železa a vitamínu B2.
Lenka pripravila veľmi chutný recept na pomaly dusené hovädzie mäso s hubovou omáčkou a trojfarebnou ryžou. K nemu som vybrala červené víno Bellmunt z oblasti Priorat z vinárstva Mas d´en Gil.
Pomaly dusené hovädzie s hubovou omáčkou a trojfarebnou ryžou
Čas prípravy: 1,5 hodíny
Počet porcií: 4 porcie
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
POSTUP
1. Hovädzie mäso nakrájame na hrubé pláty, tak cca 2cm. Osolíme a okoreníme.
2. Na panvici na masti opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme plátky hovädzieho mäsa a opekáme na silnejšom plameni z oboch strán, aby sa mäso pekne zatiahlo.
3. Mäso vložíme spolu s výpekom do tlakového hrnca, pridáme vodu 600ml zalejeme a dusíme na miernom plameni alebo na miernom stupni indukcii asi hodinu (klasickom hrnci 2 až 3hod).
4. Hubová omáčka - 4 hrste sušených húb zalejeme horúcou vodou a necháme pol hodiny napučať.
5. Hríby osušíme a spolu s olivovým olejom , maslom a 1 lyžičkou hubového korenia restujeme na panvici 5minút.
6. Pridáme 1dcl vody, pól lyžičky mletej červenej papriky a štipku sušeného cesnaku. Necháme dusiť do mäkka.
7. Keď sú hríby mäkké, s ponorným mixérom rozmixujeme, pridáme smotanu, spolu prevaríme a na zjemnenie omáčky pridáme lyžičku masla.
8. Ryžu si uvaríme podľa návodu na obale.
Servírovanie - Na plytký tanier dáme ryžu ,hovädzie mäso, prelejeme omáčkou s hubami a na záver dozdobíme čerstvými bylinkami.
Someliérka odporúča vhodné víno
Výber vína k hovädziemu mäsu závisí od spôsobu úpravy mäsa a servírovanej omáčky. K pomaly dusenému mäsu sa hodia červené vína, ktoré majú už dobre integrované triesloviny. Hubová omáčka je chuťovo výraznejšia. K pomaly dusenému hovädziemu s hubovou omáčkou a ryžou som vybrala víno Bellmunt z vinárstva Mas d´en Gil, ktoré pôsobí prirodzene a sviežo. Stredne plné víno s vyváženým ovocno herbálnym prejavom a s ľahkou kyselinkou. S jedlom dotvára príjemnú harmóniu chutí.
Odporúčanie someliérky:
Bellmunt 2016 - Španielsko
Hrozno pochádza z mladších vinohradov, ktoré boli vysadené v rokoch 1996 - 1998. Vi de Vila Bellmunt Tinto 2016 je kupáž odrôd Grenache 65%, Carignan 30% a 5% Cabernet Sauvignon. Víno fermentuje v nerezových tankoch, 10% hrozna so strapinou. Víno následne vyzrievalo 10 mesiacov v 3000L a 1500L v dubových sudoch a 30% vína 3000L cementových tankoch. Víno je klasifikované ako "Vi de Vila" ("dedinské víno"), čo znamená, že ide o víno vyrobené vo vinárstve, ktoré sa nachádza v hraniciach obce Bellmunt del Priorat. Elegantné a harmonické. Pozrieť víno na eshope.
Mas d´en Gil
Vinárstvo vlastní od roku 1998 rodina Rovira Carbonell. Prvé roky sa venovali hlavne obnove starých viníc a olivových hájov, neskôr pivnice a vinárstva. Prvé vína Mas d’en Gil boli uvedené na trh v roku 2000. Dnes vedie vinárstvo Pierre Rovira s manželkou Pilar Carbonell spolu so štvrtou dcérou Martou Rovira Carbonell a jej manželom Olivierom. Marta Rovira začala postupne zavádzať metódy ekologického poľnohospodárstva. Ďalším prirodzeným krokom je od roku 2008 biodynamika. Vinohrady sú obrábané ekologicky, používajú vlastný kompost a špeciálne prípravky z bylinných postrekov podľa lunárneho kalendára. Vinárstvo vyrába vína v kategóriách: Village Bellmunt, Premier Cru Coma Vella a Coma Alta, Grand Cru Clos Fontà a Coma Blanca.
Ďalšie články

Nový Zéland je známy nielen krásnou prírodou a čistotou, ale aj kuchyňou, ktorá vychádza z darov mora, kvalitného mäsa a sviežeho ovocia. V spojení s tamojšími vínami vznikajú neopakovateľné chuťové zážitky. Prinášame vám päť typických jedál, ktoré si viete pripraviť aj doma, a odporúčania, ktoré vína Villa Maria sa k nim hodia najlepšie.

Nie vždy je po ruke barman a nie vždy je čas miešať náročné drinky. Aj doma však môžete zažiť atmosféru koktailového baru – stačí otvoriť fľašu Barback’s. Táto novinka v ponuke WinePlanet prináša hotové koktaily vo fľaši, pripravené podľa originálnych receptúr skúsených barmanov.
Celú kolekciu Barback’s nájdete u nás: Barback’s na WinePlanet

Slovensko síce patrí medzi menšie vinohradnícke oblasti v rámci Európy, no napriek tomu ponúka pestrosť. Šesť vinohradníckych oblastí rozprestierajúcich sa od Bratislavy až po Tokaj tvoria mozaiku ktorá odzrkadľuje charakter slovenských vín. Víno tu nie je len nápojom, ale aj súčasťou kultúry a životného štýlu.