offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Čapované Prosecco nie je Prosecco!

Čapované Prosecco nie je Prosecco!

Popularita Prosecca neustále rastie, dopyt je stále vyšší a na trhu sa objavujú noví výrobcovia. Prosecco sa stalo fenoménom nielen v Taliansku,  ale i na Slovensku a vo svete.  Ako však odlíšiť perlivé víno od Prosecca ? Nalejte si pohárik a začítajte sa.

 


 

 

V roku 2018 bolo vyrobených 600 miliónov fliaš Prosecca, pričom v roku 2008 bola ročná produkcia iba 100 miliónov fliaš. Tento rok výrobcovia predpokladajú, že produkcia dosiahne číslo 3 700 000hl. V porovnaní s produkciou Champagne sa vyrobí dvakrát viac Prosecca ako Champagne. Nemecko vyrobilo v roku 2018 okolo 370 miliónov fliaš nemeckého šumivého vína Sekt, Champagne vyrobilo 315 miliónov fliaš, zatiaľ čo Španielsko vydalo 216 miliónov fliaš španielskeho šumivého vína Cava.

Oblasť pestovania pre Prosecco  je veľká, v súčasnosti má rozlohu 20 000 hektárov a minulý rok sa k existujúcej ploche pridalo ďalších 3 000 ha, aby sa uspokojil rastúci dopyt po Prosecco. Zatiaľ čo výnos podľa zákona DOC je 18 ton na hektár, v dôsledku kvality a množstva hrozna  sa môže zozbierať ďalších 20%, ktoré sa použije ako rezerva. Tento rok by sa mala naštartovať i produkcia ružovej verzie Prosecca DOC, ktorá bude uvedená na trh  od 1. januára 2021.

Na našom eshope nájdete Prosecco ReyaTerra SerenaSanta Margherita či Freixenet.

 

Čarovná Glera

Prosecco, talianske šumivé víno,  sa vyrába vo vymedzenej oblasti, ktorá je tvorená deviatimi provinciami v regiónoch Veneto a Friuli Venezia Giulia. Prosecco môže byť šumivé (spumante), perlivé (frizzante) i tiché víno. K výrobe Prosecca sa používa odroda Glera. Podľa predpisov Prosecco DOC a DOCG musí obsahovať minimálne 85% tejto odrody. Zvyšných 15% môže byť doplnené miestnymi odrodami. Prosecco s označením DOC tvorí najväčšiu časť produkcie, používa sa od roku 2009 a vzťahuje sa na výrobné procesy a vlastnosti, ktoré musí spĺňať.

Zber hrozna, výroba a plnenie sa musí uskutočniť výlučne v oblasti medzi Treviso a Trieste a minimálny obsah alkoholu pre frizzante 10,5% a pre spumante 11%. Vyššia kategória DOCG má prísnejšie pravidlá a vzťahuje sa len na dve apelácie Conegliano Valdobbiadene a Asolo.

Prosecco Spumante čiže šumivé,  sa vyrába sekundárnou fermentáciou, ktorá prebieha v nerezových tankoch tvz. autoklavoch . Ide o metódu Charmat. Prosecco Frizante je perlivé víno, ktoré vzniká pridaním CO2 do základného vína.  Prosecco Spumante a Frizzante sa predáva vo fľaši. Vína Frizzante majú nižší atmosférický tlak (1–2,5 baru), tvoria iba 5% celkovej produkcie a často stoja menej ako Prosecco Spumante, ktoré má 5 barov a tvorí 94% celkovej produkcie Prosecca.

 

Čapované Prosecco?

V podnikoch, na festivaloch  a v niektorých  tvz. „vinotékach“ sa stalo na Slovensku veľmi populárne "čapované Prosecco". Pozor, toto naozaj nie je Prosecco. Ide o perlivé biele víno označované ako Vino Bianco, ktoré sa vyrába z bielych miestnych talianskych, ale i dovezených odrôd a predáva sa vo veľkých kegoch alebo cisternách. Kvalita týchto vín je nižšia. Podľa zákona SR nie je dovolené pre toto perlivé víno používať názov Prosecco. Takisto, každý vinár, ktorý pestuje hrozno mimo DOC, nemôže na etikete používať slovo Prosecco. Takéto perlivé víno je vhodné na veľké oslavy ako aperitív alebo na prípravu kokteilov. U nás si takéto kegy s Frizzante môžete tiež zakúpiť, potrebujete si však zabezpečiť výčapné zariadenie. Pozrite si manuál s popisom narazenia kegu a upozornenia.

Prosecco sa stalo jedným z najväčších úspechov talianskeho vinohradníckeho a vinárskeho  priemyslu. Prinieslo bezprecedentnú prosperitu do talianskeho regiónu Veneto a Friulli Venezia, ktoré často ekonomicky zápasili. Výzvy, ktoré  ešte len prichádzajú v ružovej verzii Prosecca, sú významné a  vďaka ním sa Prosecco stane značkou za miliardu eur.

 

Čítajte ďalšie blogy: Prosecco - ideálne pre letné dniAké víno si vybrať v lete

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.