Champagne Bollinger PN VZ19, La Côte aux Enfants 2014 a Vieilles Vignes Francaises 2014 prichádzajú na Slovensko.
Inšpirujte sa: Recepty inšpirované Champagne Bollinger Rosé
Vyhrajte pobyt a degustáciu vo vinárstve Karpatská Perla. Ako sa zapojiť?
Leto je spojené so slnkom, horúcim počasím, dovolenkou, zábavou a pohodou s rodinou alebo priateľmi. Krásne letné počasie priam zvádza k tomu, aby ste si urobili pekný večer pri dobrom jedle a víne.
Pozrite si letné vína vo výhodnej akcii
Inšpirujte sa výberom vína od someliérky - Vína k letnej pohode.
V lete ľudia skôr siahajú po šumivom, bielom alebo ružovom víne, červeným sa vyhýbajú s odôvodnením, že je pre nich príliš ťažké.
Dnes existuje široká ponuka vín, ale ako sa orientovať pri ich výbere? Ktoré vína si vybrať k dokonalej letnej atmosfére?
Přečítajte si náš blog Červené víno v lete? Určite áno!
Tak široká ponuka Prosecca na Slovensku ešte nebola, aká je dnes. Dá sa povedať, že Prosecco si masívne podmanilo slovenského spotrebiteľa, od lacného supermarketového Prosecca za pár eur až po tie naozaj kvalitné.
A jeho spotreba určite ešte porastie, talianski producenti zabodovali s ružovou verziou Prosecca. Pred niekoľkými rokmi boli obľúbené sekty vyrobené klasickou metódou a Champagne, dnes je však trend na Slovensku, ale i vo svete iný.
Veľmi dôležitá je pri vínach teplota. Všeobecne platí, že šumivé vína typu Sekt, Cava, Crémant, Prosecco alebo neročníkové Champagne sa servíruje pri teplote 7-10 °C. Treba rátať s tým, že pri servise sa zvyšuje teplota vína minimálne o jeden stupeň. Na zníženie teploty vína sa používa tvz. ice bucket, čiže nádoby s ľadom a vodou. Existujú aj chladiace tuby, ktoré sa dávajú priamo na fľašu. Tie sú skôr určené pre domáce použitie.
Zákazníkov, ktorí (si myslia), že už vypili všetky vína sveta, pribúda. Klasické biele odrody ako Rizling, Veltlín alebo Tramín sú dnes nahradené odrodami Sauvignon, Devín alebo Pálava so zvyškovým cukrom. Práve v lete by ľudia mali uprednostniť vína suché, polosuché a polosladké vína zbytočne organizmus zahrievajú. Taktiež v lete je lepšie konzumovať jedlá ľahšie, napríklad ryby (pstruh, šťuka, zubáč, morské plody), grilované mäso (hydinové, bravčové, jahňacie), zeleninové alebo ovocné šaláty. Grilovaný pstruh z domáceho chovu s citrónovou omáčkou sa výborne hodí s Rízlingom alebo Veltlínom. Ku grilovaným morským plodom ako sú krevety alebo mušle Svätého Jakuba sa výborne snúbi biele burgundské. I pri bielych vínach je dôležitá teplota. Ľahké biele vína sa servírujú pri teplote 9-11 °C. Vína so stredne plným telom, ktoré vyzrievali v dubových sudoch, sú podávané pri teplote 11-13 °C.
Pred pár rokmi zasiahol Slovensko trend „rozéčiek“, ako sa im u nás hovorilo. Tie slovenské sú odlišné od klasických ružových vín z oblastí Provance a Tavel. Existuje niekoľko odtieňov ružových vín a tiež i rôznych štýlov. I tu platí, bohatšia ponuka sa rovná vyššia konkurencia. Dnes nie je problém ochutnať kvalitné ružové víno z Austrálie, Nového Zélandu alebo z Južnej Ameriky a USA.
Svieže, ľahko piteľné, ovocné a správne vychladené rosé sa vynikajúco snúbi s grilovanými rybami (losos alebo steak z tuniaka), plodmi mora, hydinou, k šalátom, cestovinám alebo aj k jahňaciemu a teľaciemu mäsu.
Ľahké suché ružové vína sa servírujú pri teplote 9-10 °C. Rosé, ktoré môžu vyzrievať aj niekoľko rokov, sú komplexnejšie a podávajú sa pri vyššej teplote.
Čo tak vyskúšať grilovanú panenku s hnedými šampiónmi a estragónovou omáčkou a k nemu správne vychladený Modrý Portugal, Svätovavrinecké alebo Frankovku modrú. K burgerom sa odporúča vybrať si z bohatej ponuky vín z oblasti Cotes du Rhone, k rebierkam napríklad červené vína z Alto Adige alebo Chianti.
K jahňacej kotlete s hubovým prelivom je dobrým partnerom ovocný Pinot Noir so sviežou kyselinkou a hladkou tanínovou štruktúrou. Tieto vína pri teplote 14 - 16° C budú aj v lete pôsobiť osviežujúco. Vyzreté vína z odrôd Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, alebo ich cuvée výborne doplnia grilovaný steak v úprave rare a medium-rare i v lete pri teplote 16 - 18°C.
Champagne Bollinger PN VZ19, La Côte aux Enfants 2014 a Vieilles Vignes Francaises 2014 prichádzajú na Slovensko.
Inšpirujte sa: Recepty inšpirované Champagne Bollinger Rosé
Mas d'en Gil je výsledkom troch historických etáp, ktoré priniesli výnimočné vlastnosti pre vinohradníctvo, vinárstvo a obchod s vínom v oblasti Priorat.
Halloween je jedným z komerčne najúspešnejších sviatkov v celosvetovom meradle. Kto povedal, že je len pre deti? Kreativita, skvelé kostýmy, strašidelné dekorácie a hudba sú nevyhnutnosťou. Samozrejme jedlo a víno rozprúdia tú správnu zábavu.
Či už organizujete party vo svojom dome alebo vyrážate k niekomu inému, buďte pripravení na čokoľvek s dobrým vínom po ruke. Pamätajte, že víno je dokonalým darčekom pre vašich dospelých priateľov, ktorí na konci októbra organizujú Halloweensku party.
Inšpirujte sa: Aké víno na Halloween
Portské víno a malé čokoládové torty sú skvelou kombináciou sladkých chutí. Delikátne portské víno sa dokonale spája s dekadentnou, čokoládovou chuťou koláčikov. Vychutnajte si s nami lahodné čokoládové tortičky s pohárom portského vína.