UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Vyhrajte pobyt a degustáciu vo vinárstve Karpatská Perla. Ako sa zapojiť?

Aké víno si vybrať v lete

Aké víno si vybrať v lete

Leto je spojené so slnkom, horúcim počasím, dovolenkou, zábavou a pohodou s rodinou alebo priateľmi. Krásne letné počasie priam zvádza k tomu, aby ste si urobili pekný večer pri dobrom jedle a víne.

Pozrite si letné vína vo výhodnej akcii

Inšpirujte sa výberom vína od someliérky - Vína k letnej pohode.


 

V lete ľudia skôr siahajú po šumivom, bielom alebo ružovom víne, červeným sa vyhýbajú s odôvodnením, že je pre nich príliš ťažké.

Dnes existuje široká ponuka vín, ale ako sa orientovať pri ich výbere? Ktoré vína si vybrať k dokonalej letnej atmosfére?

Přečítajte si náš blog Červené víno v lete? Určite áno!

 

Osviežujúce bublinky v pohári

Tak široká ponuka Prosecca na Slovensku ešte nebola, aká je dnes. Dá sa povedať, že Prosecco si masívne podmanilo slovenského spotrebiteľa, od lacného supermarketového Prosecca za pár eur až po tie naozaj kvalitné.

A jeho spotreba určite ešte porastie, talianski producenti zabodovali s ružovou verziou Prosecca. Pred niekoľkými rokmi boli obľúbené sekty vyrobené klasickou metódou a Champagne, dnes je však trend na Slovensku, ale i vo svete iný.

 

Ako zachladiť víno

Veľmi dôležitá je pri vínach teplota. Všeobecne platí, že šumivé vína typu Sekt, Cava, Crémant, Prosecco alebo neročníkové Champagne sa servíruje pri teplote 7-10 °C. Treba rátať s tým, že pri servise sa zvyšuje teplota vína minimálne o jeden stupeň. Na zníženie teploty vína sa používa tvz. ice bucket, čiže nádoby s ľadom a vodou. Existujú aj chladiace tuby, ktoré sa dávajú priamo na fľašu. Tie sú skôr určené pre domáce použitie.

Leto v bielom šate

Zákazníkov, ktorí (si myslia), že už vypili všetky vína sveta, pribúda. Klasické biele odrody ako RizlingVeltlín alebo Tramín sú dnes nahradené odrodami Sauvignon, Devín alebo Pálava so zvyškovým cukrom. Práve v lete by ľudia mali uprednostniť vína suché, polosuché a polosladké vína zbytočne organizmus zahrievajú. Taktiež v lete je lepšie konzumovať jedlá ľahšie, napríklad ryby (pstruh, šťuka, zubáč, morské plody), grilované mäso (hydinové, bravčové, jahňacie), zeleninové alebo ovocné šaláty. Grilovaný pstruh z domáceho chovu s citrónovou omáčkou sa výborne hodí s Rízlingom alebo Veltlínom. Ku grilovaným morským plodom ako sú krevety alebo mušle Svätého Jakuba sa výborne snúbi biele burgundské. I pri bielych vínach je dôležitá teplota. Ľahké biele vína sa servírujú pri teplote 9-11 °C. Vína so stredne plným telom, ktoré vyzrievali v dubových sudoch, sú podávané pri teplote 11-13 °C.

 

 

Stále populárne ružové

Pred pár rokmi zasiahol Slovensko trend „rozéčiek“, ako sa im u nás hovorilo.  Tie slovenské sú odlišné od klasických ružových vín z oblastí Provance a Tavel. Existuje niekoľko odtieňov ružových vín a tiež i rôznych štýlov. I tu platí, bohatšia ponuka sa rovná vyššia konkurencia. Dnes nie je problém ochutnať kvalitné ružové víno z Austrálie, Nového Zélandu alebo z Južnej Ameriky a USA. 

Svieže, ľahko piteľné, ovocné a správne vychladené rosé sa vynikajúco snúbi s grilovanými rybami (losos alebo steak z tuniaka), plodmi mora, hydinou, k šalátom, cestovinám alebo aj k jahňaciemu a teľaciemu mäsu.

Ľahké suché ružové vína sa servírujú pri teplote 9-10 °C. Rosé, ktoré môžu vyzrievať aj niekoľko rokov, sú komplexnejšie a podávajú sa pri vyššej teplote.

Mýtus s červeným vínom v lete

Čo tak vyskúšať grilovanú panenku s hnedými šampiónmi a estragónovou omáčkou a k nemu správne vychladený Modrý PortugalSvätovavrinecké alebo Frankovku modrú. K burgerom sa odporúča vybrať si z bohatej ponuky vín z oblasti Cotes du Rhone, k rebierkam napríklad červené vína z Alto Adige alebo Chianti.

K jahňacej kotlete s hubovým prelivom je dobrým partnerom ovocný Pinot Noir so sviežou kyselinkou a hladkou tanínovou štruktúrou. Tieto vína pri teplote 14 - 16° C budú aj v lete pôsobiť osviežujúco. Vyzreté vína z odrôd Cabernet SauvignonCabernet FrancMerlot,  alebo ich cuvée výborne doplnia grilovaný steak v úprave rare a medium-rare i v lete pri teplote 16 - 18°C.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.