offerBox
1

21. 3. - MasterClass Stift Klosterneuburg na Starej Vajnorskej

offerImage

Nezmeškajte príležitosť ochutnať vína z najstaršieho fungujúceho vinárstva v Rakúsku – Stift Klosterneuburg. St. Laurent. Počas Masterclassu budete mať príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Červené víno v lete? Určite áno! Poradíme vám osviežujúce letné vína.

Červené víno v lete? Určite áno! Poradíme vám osviežujúce letné vína.

Keď sa povie letné vína, nepochybne vám príde na um Prosecco, ružové alebo biele vína, ale určite len málokomu červené. Je pravda, že červené víno si väčšinou spájame so zimou, avšak dajú sa dokonale spojiť s teplým počasím, vonkajšími grill párty a dlhými letnými večerami. Existuje veľa červených vín, ktoré si môžete vychutnať mierne vychladené aj počas  letných mesiacov.  

Pripravili sme pre vás sprievodcu aké červené víno si vybrať a ako ho správne schladiť.

Inšpirujte se: TOP letné červené vína


 

Áno, určite môžete piť červené vína chladené

Ľudia, ktorí sa venujú vínu vedia, že každé červené víno potrebuje chlad. Pravidlo „izbovej teploty“ stále spôsobuje, že mnoho konzumentov červené vína nechladí, čo je chyba.

Ak sa chystáte v lete grilovať, potrebujete vína so stredne plnou štruktúrou, telom a trieslovinami. Pri výbere vín ku grilovaným rybám ako losos alebo tuniak, k steaku alebo k hamburgeru si situácia vyžaduje červenú farbu.

Pri výbere vín sa zamerajte na sviežejšie štýly červených vín s primárnym ovocným charakterom. To je jeden z dôvodov, prečo niektorí vinári používajú pri zrení červených vín nerezové tanky s regulovanou teplotou, niekedy aj  betónové vajíčka.

Vo víne zachovávajú primárne ovocné chute. Chladenie vín zdôrazňuje taníny, čiže vyzrievanie vína v dubových sudoch je pri nižšej teplote intenzívnejšie. 

Ako dlho a na akú teplotu treba chladiť červené víno

Červené vína by sa mali podávať pri 12 ° - 16 ° C, závisí to od odrody a štýlu. Nebojte sa víno dať na 30 minút do chladničky, aby sa jeho teplota znížila. Avšak víno príliš neochladíte, pretože víno stratí ovocný prejav a taníny budú adstringentné, v ústach sa môže vytvoriť kovová pachuť. 
 

Najlepšie modré odrody, ktoré v lete osviežia

Najlepšie červené vína, ktoré v lete môžete servírovať, sú prirodzene ľahké v tele s nízkym obsahom trieslovín, vyšším obsahom kyselín, nižším obsahom alkoholu, postavené na ovocných tónoch a pôsobia osviežujúco. Chladením sa zvýrazňuje ich živosť a minimalizuje sa vnímanie alkoholu. 

Frankovka modrá, ktorá vyzrievala v nerezových tankoch poprípade v starších veľkých dubových sudoch je ideálne červené víno v lete. To isté platí pre vína odrôd Modrý Portugal a Svätovavrinecké.

Vína z oblasti Beaujolais, ktoré sú vyrábané semi karbonickou maceráciou, sú postavené na kôstkovom ovocí s jemným herbálnym prejavom a vibrujúcou kyselinkou. Pôsobia ušľachtilo a elegantne aj v lete. Ľahšie štýly Pinot Noir z Francúzska alebo z Austrálie sú ideálnym partnerom ku grilovanému lososovi, tuniakovi alebo jahňacej kotlete.

 

Červené a gril

Cabernet Franc z údolia Loiry je svieži, ovocný s vyššou kyselinkou. Skvele zvládne bravčové i hovädzie steaky. Taliansko neponúka len ťažké, plné, alkoholové vína. Vyskúšajte vína ako Valpolicella Classico, odrodu Sangiovese (Chianti Classico, Rosso di Montalcino), z Piemontu Nebbiolo alebo Barberu.

V Alto Adige je populárna modrá odroda Lagrein a Pinot Nero. Dokonca i na Sicílii nájdete svieže ovocné červené vína z odrody Frappato alebo Nerello Mascalesse.

Španieli milujú letné grilovanie a určite nesmie chýbať červené víno ani v lete z odrôd Grenache (Garnacha) a Tempranillo (v kategórii Crianza). 

A nezabudnite, vína podávajte v správnych kalichoch a pri správnej teplote.

Vyberajte z ponuky špičkových pohárov Riedel na našom eshope.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.