Portské víno a malé čokoládové torty sú skvelou kombináciou sladkých chutí. Delikátne portské víno sa dokonale spája s dekadentnou, čokoládovou chuťou koláčikov. Vychutnajte si s nami lahodné čokoládové tortičky s pohárom portského vína.
Aké víno na Veľkú noc? Tipy slovenských vinárov
Každá rodina má svoje vlastné veľkonočné menu. Varia sa údené šunky, pripravujú plnky s bylinkami alebo nadýchaný piškótový baranček. K tomuto sviatku jednoducho patrí dobré jedlo a pitie. Dokonalé gurmánske výtvory si žiadajú aj správne zvolené víno. Užite si párovanie veľkonočných jedál so slovenskými vínami.
Inšpirujte sa: Vína na Veľkú noc
Darina Papillon – Víno od Francúza PAPILLON
„Na Veľkú Noc sa určite hodí ktorékoľvek naše „vajíčko“. Keďže je na obale a tématicky pasuje k týmto sviatkom Riesling, Macération Sauvignon Orange a Pinot Gris, všetky v BIO kvalite“.
Veľkonočný recept po francúzsky
Pomaly pečené jahňacie stehno v liatinovom hrnci (la cocotte – označenie hrnca vo Francúzsku) pri nízkej teplote 160 stupňov – 7 hodín. Do hrnca dáme jahňacie stehno, pridá sa 10 strúčikov rukou popučeného cesnaku, pol fľaše sladkého vína, pol fľaše červeného portského vína, 50 cl vývaru, soľ, korenie čierne a 2 vetvičky rozmarínu. Zakryjeme pokrievkou a šup do rúry na 7 hodín. Počas pečenia, ak treba, sa môže doliať víno.
Čo je potrebné k tomuto receptu? Minimálne 1 fľaša nášho vína z betónového vajca (ktorú pijete za tých 7 hodín počas pečenia) a 1 fľaša Pinot Noir k večeri.
Jakub Nichta – Vinárstvo Nichta
"Na zelený štvrtok odporúčame Veltlín zelený Baričky 2021. Toto suché víno má zelenú nielen v názve ale aj vo svojom prejave. Náš Veltlín z vinohradu Baričky vysadenom do ťažkého ílu vás poteší ako výborný partner k úpravám špargle alebo špenátu. Veľký piatok patrí k pôstnym dňom a u nás vo vinárstva mávame vždy rybu.
K bielej rybe (pstruh, treska alebo zubáč) vám odporúčame sekt z Peseckej leánky v prevedení extra dry. K tradičným veľkonočným sladkostiam skúste polosuchý Devín z ročníka 2022. Ak zvolíte ľahšie ovocné a smotanové zákusky, tak opäť kombinujte s ružovou Frankovkou. Nezabudli sme ani na milovníkov červeného. K čoraz populárnejšej pečenej jahňacine skvele sadne Frankovka modrá Baričky, ktorá vyzrievala rok v 500 litrových sudoch."
Vinárstvo Ostrožovič
"Blíži sa nám Veľká noc a každý z nás sa bude snažiť pripraviť všetko tak, aby sa naša rodina a blízki cítili pri našom stole čo najlepšie. Ten váš môže byť výnimočný vďaka receptu na ,,hrudku s hrozienkami,“ ktorú si vychutnáte spolu s Tokajským 4putňovým výberom z vinárstva Ostrožovič.
Sušené hrozienka namočíme na celú noc v Tokajskom 4putňovom výbere. Vajíčka (12 ks) vyšľaháme s kryštálovým (50 g) a vanilkovým cukrom a soľou. Mlieko trochu zohrejeme, pridáme vyšľahané vajíčka a hrozienka. Za stáleho miešania na miernom ohni varíme, kým nám zmes nezhrudkovatie. Do cedidla alebo sitka dáme gázu. Do gázy vylejeme obsah hrnca. Gázu stočíme a poriadne vytlačíme šťavu z hrudky, aby nám prebytočná šťava odkvapkala (cca 5 h). Samozrejme po celú dobu prípravy môžete popíjať 4putňový Tokaj."
Barbora Rakúsová - Fundus Regius
"Veľká Noc je pre nás veľkým sviatkom a dodržiavame tradície. U nás na Veľkonočnom stole nesmie chýbať žihľavová štrúdľa. Príprava je ľahká. Mladé listy žihľavy krátko podusíme, dochutíme soľou, muškátovým orieškom, mletým čiernym korením a cesnakom.
Pridám 2 vajíčka a počkám, kým sa odparí prebytočná voda. Na rozvaľkané lístkové cesto naukladám plátky šunky, syra a vychladnutú žihľavovú zmes.
Zatočím do rolády, potriem žĺtkom a dám piecť na 200 ⁰C cca 20 minút. K žihľavovej rolády odporúčam náš Tramín červený 2018."
Peter Stanko – Vinárstvo Mrva & Stanko
"Pred Veľkou Nocou sa vždy snažíme dodať na trh mladé vína, aby si s nimi mohli naši zákazníci pripiť počas veľkonočných sviatkov. Silván, Veltlínske zelené, Sauvignon, ale aj naše ružové vína z odrody Cabernet Sauvignon.
Aj tento rok sa nám podarilo vytvoriť oceňované ružové cuvée Cabernet-Syrah Rosé. A práve toto víno sa skvele hodí k tradičnej veľkonočnej babe. My ju pripravujeme z pečiva, vajíčok a údeného mäsa."
Ďalšie články
Vaječný likér historicky známy aj ako mliečny punč alebo vaječný mliečny punč, je bohatý, sladený nápoj na báze mlieka. Tradične sa vyrába z mlieka, smotany, cukru, žĺtkov. Často kľúčovou zložkou je destilát ako brandy, rum, whisky alebo bourbon.
V Kanade, Spojených štátoch a niektorých európskych krajinách sa vaječný likér konzumuje počas vianočnej sezóny.
Existuje niečo viac upokojujúce počas melancholického jesenného večera ako tanier horúcej, krémovej tekvicovej polievky? V Riedli veria, že každý pokrm by mal byť zážitkom, od bohatej textúry tekvicovej polievky až po sofistikované kombinácie kvalitného vína podávaného v nádhernom skle. Plánujete príjemný večer pri ohni? Tento recept stelesňuje esenciu jesene. Pomôže vám vytvoriť pokrm, ktorý poteší vaše zmysly.