Ako každý rok, Beaujolais Nouveau bude verejnosti predstavené tretí štvrtok v novembri, čiže 20. novembra 2025. Po ročníku 2024, ktorý bol chladný a vlhký, nový ročník v Beaujolais môžeme označiť ako klasický. Ročník 2025 bol výnimočný, čo sa týka kvality, ale aj znepokojivo malý, čo sa týka množstva. Je to spôsobené suchom a slabým kvitnutím, ale aj tým, že niektoré oblasti boli zasiahnuté opakovaným výskytom krupobitia.
Aké víno na Veľkú noc? Tipy slovenských vinárov
Každá rodina má svoje vlastné veľkonočné menu. Varia sa údené šunky, pripravujú plnky s bylinkami alebo nadýchaný piškótový baranček. K tomuto sviatku jednoducho patrí dobré jedlo a pitie. Dokonalé gurmánske výtvory si žiadajú aj správne zvolené víno. Užite si párovanie veľkonočných jedál so slovenskými vínami.
Inšpirujte sa: Vína na Veľkú noc
Darina Papillon – Víno od Francúza PAPILLON
„Na Veľkú Noc sa určite hodí ktorékoľvek naše „vajíčko“. Keďže je na obale a tématicky pasuje k týmto sviatkom Riesling, Macération Sauvignon Orange a Pinot Gris, všetky v BIO kvalite“.
Veľkonočný recept po francúzsky
Pomaly pečené jahňacie stehno v liatinovom hrnci (la cocotte – označenie hrnca vo Francúzsku) pri nízkej teplote 160 stupňov – 7 hodín. Do hrnca dáme jahňacie stehno, pridá sa 10 strúčikov rukou popučeného cesnaku, pol fľaše sladkého vína, pol fľaše červeného portského vína, 50 cl vývaru, soľ, korenie čierne a 2 vetvičky rozmarínu. Zakryjeme pokrievkou a šup do rúry na 7 hodín. Počas pečenia, ak treba, sa môže doliať víno.
Čo je potrebné k tomuto receptu? Minimálne 1 fľaša nášho vína z betónového vajca (ktorú pijete za tých 7 hodín počas pečenia) a 1 fľaša Pinot Noir k večeri.
Jakub Nichta – Vinárstvo Nichta
"Na zelený štvrtok odporúčame Veltlín zelený Baričky 2021. Toto suché víno má zelenú nielen v názve ale aj vo svojom prejave. Náš Veltlín z vinohradu Baričky vysadenom do ťažkého ílu vás poteší ako výborný partner k úpravám špargle alebo špenátu. Veľký piatok patrí k pôstnym dňom a u nás vo vinárstva mávame vždy rybu.
K bielej rybe (pstruh, treska alebo zubáč) vám odporúčame sekt z Peseckej leánky v prevedení extra dry. K tradičným veľkonočným sladkostiam skúste polosuchý Devín z ročníka 2022. Ak zvolíte ľahšie ovocné a smotanové zákusky, tak opäť kombinujte s ružovou Frankovkou. Nezabudli sme ani na milovníkov červeného. K čoraz populárnejšej pečenej jahňacine skvele sadne Frankovka modrá Baričky, ktorá vyzrievala rok v 500 litrových sudoch."
Vinárstvo Ostrožovič
"Blíži sa nám Veľká noc a každý z nás sa bude snažiť pripraviť všetko tak, aby sa naša rodina a blízki cítili pri našom stole čo najlepšie. Ten váš môže byť výnimočný vďaka receptu na ,,hrudku s hrozienkami,“ ktorú si vychutnáte spolu s Tokajským 4putňovým výberom z vinárstva Ostrožovič.
Sušené hrozienka namočíme na celú noc v Tokajskom 4putňovom výbere. Vajíčka (12 ks) vyšľaháme s kryštálovým (50 g) a vanilkovým cukrom a soľou. Mlieko trochu zohrejeme, pridáme vyšľahané vajíčka a hrozienka. Za stáleho miešania na miernom ohni varíme, kým nám zmes nezhrudkovatie. Do cedidla alebo sitka dáme gázu. Do gázy vylejeme obsah hrnca. Gázu stočíme a poriadne vytlačíme šťavu z hrudky, aby nám prebytočná šťava odkvapkala (cca 5 h). Samozrejme po celú dobu prípravy môžete popíjať 4putňový Tokaj."
Barbora Rakúsová - Fundus Regius
"Veľká Noc je pre nás veľkým sviatkom a dodržiavame tradície. U nás na Veľkonočnom stole nesmie chýbať žihľavová štrúdľa. Príprava je ľahká. Mladé listy žihľavy krátko podusíme, dochutíme soľou, muškátovým orieškom, mletým čiernym korením a cesnakom.
Pridám 2 vajíčka a počkám, kým sa odparí prebytočná voda. Na rozvaľkané lístkové cesto naukladám plátky šunky, syra a vychladnutú žihľavovú zmes.
Zatočím do rolády, potriem žĺtkom a dám piecť na 200 ⁰C cca 20 minút. K žihľavovej rolády odporúčam náš Tramín červený 2018."
Peter Stanko – Vinárstvo Mrva & Stanko
"Pred Veľkou Nocou sa vždy snažíme dodať na trh mladé vína, aby si s nimi mohli naši zákazníci pripiť počas veľkonočných sviatkov. Silván, Veltlínske zelené, Sauvignon, ale aj naše ružové vína z odrody Cabernet Sauvignon.
Aj tento rok sa nám podarilo vytvoriť oceňované ružové cuvée Cabernet-Syrah Rosé. A práve toto víno sa skvele hodí k tradičnej veľkonočnej babe. My ju pripravujeme z pečiva, vajíčok a údeného mäsa."
Ďalšie články
Na tohtoročný Black Week sa oplatí pripraviť aj vínovým nadšencom. WinePlanet prináša vysoké zľavy na výnimočné slovenské aj zahraničné vína, ktoré spájajú kvalitu, charakter a skvelý pomer ceny a zážitku. Ak hľadáte darček, zásobu na sviatky alebo si jednoducho radi doprajete pohár vína, tieto kúsky by vám nemali uniknúť.
Každá firma má svoj príbeh. Ten náš sa začal pred viac ako tridsiatimi rokmi – s víziou prinášať na Slovensko kvalitné vína, destiláty, kávu a delikatesy z celého sveta. Z malej rodinnej firmy sa postupne stala spoločnosť, ktorá dnes patrí medzi lídrov v distribúcii prémiových produktov, a jej meno sa spája s profesionalitou, kvalitou a ľudským prístupom.
Len pár kilometrov od Benátok, medzi vinicami, ktoré sa tiahnu až po obzor, sa skrýva miesto, kde sa spája vôňa vína, pokoj talianskeho vidieka a útulnosť rodinného domu. Ville d’Arfanta – butikový statok patriaci rodine Serena Wines 1881 – nie je len miestom na prenocovanie. Je to zážitok, ktorý chutí ako pravé talianske dolce vita.







