offerBox
1

25. 9. - MasterClass Bruale

offerImage

MasterClass vín z gruzínskeho vinárstva Bruale, ktoré úspešne nadväzuje na 8000 ročnú históriu výroby vín oblasti Kakheti.

Lístky

Slovenské vinobranie -30%

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Vyhrajte 10 kávovarov a kávu na celý rok! Zapojte sa nákupom 1 kg kávy Lavazza a prihláste sa na sutazlavazza.sk

5 ikonických novozélandských jedál a ich párovanie s vínom Villa Maria

5 ikonických novozélandských jedál a ich párovanie s vínom Villa Maria

Nový Zéland je známy nielen krásnou prírodou a čistotou, ale aj kuchyňou, ktorá vychádza z darov mora, kvalitného mäsa a sviežeho ovocia. V spojení s tamojšími vínami vznikajú neopakovateľné chuťové zážitky. Prinášame vám päť typických jedál, ktoré si viete pripraviť aj doma, a odporúčania, ktoré vína Villa Maria sa k nim hodia najlepšie.


 

1. Fish & Chips s panko strúhankou

Odporúčané víno: Villa Maria Marlborough Sauvignon Blanc

Jedno z najikonickejších novozélandských jedál – fish & chips – dostáva moderný nádych vďaka panko strúhanke s bylinkami. Rybie filé (najlepšie treska, hoki alebo iná biela ryba) sa obalí v múke, vajíčku a bylinkovej strúhanke panko a vypráža sa do zlatista. Hranolky môžete pripraviť klasicky vo fritéze alebo v rúre na spôsob „oven chips“ s kvapkou olivového oleja.

Výsledkom je chrumkavé a svieže jedlo, ktoré sa krásne spája s vínom s citrusovými tónmi a typickou kyselinkou Sauvignon Blanc z Marlborough. Víno jedlu dodá ľahkosť a sviežosť, ktoré vyvážia jemnú mastnotu ryby.
 

2. Pečené jahňacie na nedeľu

Odporúčané víno: Villa Maria Marlborough Pinot Noir

Jahňacie mäso je pýchou novozélandských pastvín. Najčastejšie sa pripravuje rack of lamb – jahňacie kotlety vcelku, ktoré sa krátko opečú na panvici a potom pečú v rúre. Pred pečením ich môžete obaliť v zmesi byliniek, cesnaku a strúhanky, čo dodá jemnému mäsu chrumkavý povrch. Mäso sa podáva ružové, aby zostalo šťavnaté a krehké.

K takto pripravenému jedlu sa dokonale hodí Pinot Noir s jemnými tanínmi, chuťou červeného bobuľového ovocia a typickými bylinnými tónmi, ktoré akoby kopírovali príchuť čerstvých byliniek na mäse. Nedeľný obed, ktorý je elegantný a pritom jednoduchý.

3. Mini pavlovove tortičky s krémom z marakuje

Odporúčané víno: Villa Maria Reserve Wairau Valley Sauvignon Blanc

Pavlova torta je dezert, ktorý má Nový Zéland a Austrália v srdci – bielková torta s chrumkavým povrchom a mäkkým, penovým stredom. V mini verzii sa pripravujú menšie porcie, ktoré sú ideálne na servírovanie na oslavy či sviatky. Bielky sa vyšľahajú s cukrom do tuhého snehu, pridá sa trochu octu a kukuričného škrobu, aby sa vytvorila správna štruktúra. Po upečení sa korpusy ozdobia krémom z marakuje (pasírovaná dužina s maslom, cukrom a žĺtkami) a čerstvým ovocím.

Tento ľahký dezert si žiada svieže víno, ktoré odráža chuť tropického ovocia. Sauvignon Blanc z údolia Wairau je plný aróm marakuje, citrusov a kvetov – spojenie, ktoré je doslova oslavou leta na tanieri aj v pohári. 

4. Mušľové placky s citrónovým aioli

Odporúčané víno: Villa Maria Marlborough Riesling

Morské plody sú pre Nový Zéland typické a mušle patria medzi obľúbené suroviny. Mušľové fritters sa pripravujú tak, že nasekané mušle sa zmiešajú s vajíčkami, múkou, bylinkami a trochou mlieka, aby vzniklo husté cesto. To sa lyžicou dávkuje na rozpálenú panvicu a opečie do zlatistej farby. Podávajú sa s domácim aioli, ochuteným citrónovou šťavou, ktoré dodá sviežosť a krémovosť.

Jemná mineralita a citrusová sviežosť Rieslingu z Marlborough podporia jemnú chuť mušlí a zároveň osviežia celé jedlo. Je to neformálne, letné jedlo, ktoré vám pripomenie vôňu mora.

 

5. Grilovaný steak s chimichurri omáčkou

Odporúčané víno: Villa Maria Cabernet Merlot

Keď sa rozvonia gril, steak je jasnou voľbou. Silný hovädzí rib-eye alebo sirloin sa krátko opečie na prudkom ohni, aby získal karamelizovanú kôrku, no vo vnútri zostal šťavnatý. Omáčka chimichurri, pochádzajúca z Argentíny, sa pripravuje z petržlenu, cesnaku, čili, olivového oleja a červeného vína – výrazná, bylinkovo-pikantná chuť, ktorá skvele dopĺňa mäso. K takémuto jedlu patrí plnšie červené víno.

Blend Cabernet Merlot z Nového Zélandu má výrazné ovocné tóny, pevnú štruktúru a taníny, ktoré zjemnia bohatú chuť steaku. Výsledkom je harmonické spojenie s charakterom, ktoré pozdvihne každé grilovanie.

Novozélandská kuchyňa je jednoduchá, čerstvá a postavená na kvalite surovín. V spojení s vínami Villa Maria vytvára jedinečný gastronomický zážitok, ktorý si môžete dopriať aj doma. Stačí si vybrať recept, otvoriť správnu fľašu a preniesť sa aspoň na chvíľu na opačný koniec sveta.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.