Slovensko síce patrí medzi menšie vinohradnícke oblasti v rámci Európy, no napriek tomu ponúka pestrosť. Šesť vinohradníckych oblastí rozprestierajúcich sa od Bratislavy až po Tokaj tvoria mozaiku ktorá odzrkadľuje charakter slovenských vín. Víno tu nie je len nápojom, ale aj súčasťou kultúry a životného štýlu.

Vinárstvo Pereg - obľúbené ríbezľové víno z Modry
Pereg sa špecializuje na výrobu vína z čiernych ríbezlí a liečivých plodov arónie čiernoplodej. Lahodné a jemné ríbezľové víno vinárstva Pereg má podmanivú ríbezľovú arómu, tmavo-červenofialovú farbu a v chuti je plné a šťavnaté. Pozrite si vína značky Pereg na našom eshope a začítajte sa do histórie tohto vinárstva.
Spoločnosť Pereg sa zaoberá výrobou ovocných a hroznových vín. Sídli v meste Modra od roku 1991. Začínala v oblasti výroby odrodových hroznových vín a vín z plodov arónie čiernoplodej, ktoré dodávala do lekární a bio predajní. Dnes Pereg nadväzuje na tradície predkov, ktoré prepájajú s novými poznatkami a modernou technológiou.
Pereg je ríbezľové víno z Malých Karpát
Pereg svoj názov nemá len tak náhodou. Je to názov, z ktorého dýcha história a korene vinohradníctva a vinárstva. Pravdepodobne v roku 1413 sa začali objavovať prvé správy o založení cechu vinárov a o ustanovení viničného úradu v malokarpatskej oblasti. Ústrednou postavou tohto úradu bol viničný richtár Pereg. A to preto, lebo vinice v tom čase boli oveľa hlbšie v lesných masívoch Karpát ako dnes. V malokarpatských lesoch o tom ešte dnes nájdete dôkazy. Sú to rúny, t.j. hŕby kameňa, ktoré povynášali vinohradníci na medze svojich pozemkov. Preto boli vinice obkolesené týmito hradbami z kameňa.
Z tohto aj vznikol „vinohrad“. Každé vinohradnícke mesto, kde sa vinič pestoval a kde sa vyrábalo víno, malo svojho Perega, ktorý riadil práce vo vinohradoch. Bol súčasne technológom, agrotechnikom a vykonával aj viničné právo. Po nástupe Márie Terézie na uhorský trón bola táto funkcia právoplatne potvrdená cisárskym dvorom. Peregovi pribudla ešte jedna povinnosť - odvod vína a daň pre cisársky dvor. V tom čase vinohradníctvo a vinárstvo stálo na vrchole a slovenské a uhorské vína sa pili okrem bratislavských, budapeštianskych i viedenských dvoroch a slávili obrovský úspech.
Ríbezľové víno z Devína bolo vychýrené a koncom 17. storočia mu cisár Leopold I. udelil povolenie predaja v sudoch pod ochrannou známkou. Dnes je Devín známy skôr vínom z ríbezlí. S jeho veľkovýrobou začal Alois Sonntag. V roku 1921 založil na Devíne veľkovýrobu ríbezľového vína. Mnohí pamätníci spomínajú na posedenia pri fľaši vo viechach v Devíne (napr. u pána Heribana), predaj ríbezláku pod Devínskym hradom v malých fľaškách, na viechu v Karlovej Vsi, či ochutnávku na Obchodnej ulici.
Pereg sa špecializuje na výrobu vína z čiernych ríbezlí a liečivých plodov arónie čiernoplodej. Víno z čiernych ríbezlí je ovocné červené víno vyrobené výlučne z čiernych kultivarov ríbezlí. Je vyrobené modernou technológiou, počas ktorej ovocie fermentuje v rototankoch pri prísnom sledovaní teploty. Ušľachtilé kvasinky, fermentačná činnosť a neustále premiešavanie pod pravidelným dohľadom má pozitívny vplyv na kvalitu výsledného produktu.
Ríbezle obsahujú najviac vitamínu C zo všetkých pestovaných druhov ovocia, posilňujú imunitný systém a produkciu hormónov, aktivizujú bunkový metabolizmus a krvotvorbu. Chránia bunky pred voľnými radikálmi, chránia sliznice, upokojujú nervy a zlepšujú náladu, podporujú funkciu srdca a svalovú činnosť. Čierne ríbezle sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú schopné znížiť hladinu lipoproteínu s nízkou hustotou (LDL) "zlého cholesterolu" a zvýšiť množstvo lipoproteínov s vysokou hustotou (HDL) "dobrého cholesterolu" v krvnom obehu súčasne.
Je ovocné víno vínom?
Správne označenie víno je nápoj vyrobený z viniča hroznorodého. Avšak ovocné vína sa vyrábajú podobným spôsobom ako tie hroznové a preto majú svoju špeciálnu kategóriu. Pre naše zdravie z ovocných vín sú najviac prospešné práve tie z ríbezlí, ktoré obsahujú veľa vitamínu C. Ale pozor, iba tie, čo obsahujú čo najmenej pridaného cukru...
Ďalšie články

Keď sa povie Záhorie, milovníkom vína sa okamžite vybaví Skalický rubín – červené víno s jedinečným charakterom, ktorého pôvod je viazaný na vinohradnícku oblasť okolo Skalice. A práve toto víno tvorí srdce ponuky Vinárstva Tureček z Vrádišťa.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Golguz. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Golguz a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 30. septembra, preto neváhajte – skvelé vína Golguz a výnimočný vinný zážitok čakajú možno práve na vás. Víťaza žrebujeme 2.10.2025.

Úspech, ktorý chutí po čerstvých citrusoch - Víno roka 2025 v kategórii suché biele vína získal Müller Thurgau 2024 z vinárstva Golguz. Hlasovanie o túto cenu prebiehalo online a do súťaže sa zapojilo takmer 1 000 milovníkov vína – výsledok, ktorý ukazuje, že toto mladé biele víno si získalo širokú priazeň.