Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Golguz. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Golguz a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 30. septembra, preto neváhajte – skvelé vína Golguz a výnimočný vinný zážitok čakajú možno práve na vás. Víťaza žrebujeme 2.10.2025.

Spaghetti Sgambaro s grilovanou cuketou, paprikou, rajčinami - RECEPT a tip na víno
V každej domácnosti sú cestoviny vždy po ruke. Ak nim pridáte zeleninu, ktorá práve dozrieva v záhrade /cuketu, papriku a rajčiny/ s olivovým cesnakom a parmezánom, vytvoria rýchlu a ľahkú večeru.
Skvelým spoločníkom bude k nim novinka v našom portfóliu unikátne španielske ružové víno Las Musas z ročníka 2020.
Pripravte si spaghetti Sgambaro
Recept s grilovanou cuketou, paprikou a rajčinami
Talianske cestoviny Sgambaro sú vyrobené z tvrdej pšenice, ktorá pochádza zo severného Talianska. Sgambaro je rodinný podnik, ktorý v roku 1947 založil Tullio Sgambaro a denne vyrobí 150 ton cestovín. Firma vyrába 4 línie cestovín – Yellow Label, BIO Label, Minicuccioli a Bigoli Nobili. Yellow Label sú cestoviny vyrobené z tvrdej pšenice Marco Aureliono, ktorá patrí k najlepším v Taliansku. Pšenica sa pomaly spracováva a dlhšie suší pri nízkych teplotách, aby sa zachovali jej organoleptické vlastnosti.
Čas prípravy: 20 minút
Počet porcií: 4 osoby
Postup
1. Špagety uvaríme vo vriacej osolenej vode „al dente“. Scedíme a necháme odkvapkať.
2. Nachystáme si hlbšiu panvicu, rozohrejeme na sucho a vložíme do nej nakrájané paradajky , cuketu pokrájanú na rezance a papriku na lodičky.
3. Opečieme na miernom ohni na sucho z každej strany asi 5 minút, pokvapkáme olivovým olejom a okoreníme malou lyžičkou oregana, mletým čiernym korením a soľou podľa chuti .
4. Do panvice pridáme špagety a všetko dobre premiešame.
5. Servírujeme na tanieri a ozdobíme hoblinami parmezánu.
Someliérka odporúča vhodné víno
Grilovaná cuketa, paprika a rajčiny sú typické pre stredomorskú kuchyňu, najmä pre južné pobrežia Talianska, Francúzska i Španielska. Víno Las Musas z vinárstva Finca Museum je vo vôni jemné a elegantné, v chuti prekvapí svojou komplexnou a bohatou štruktúrou a tiež skvelou sviežou kyselinkou. Výborne sa prepojí s chuťou cestovín s grilovanou zeleninou a parmezánom.
Odporúčanie someliérky:
Museum Las Musas 2020 - ružové víno, suché, Cigales DO, Španielsko
Unikátne ružové víno, ktoré pochádza z 2ha vinohradu Las Canteras, ktorý bol vysedený v roku 1937 viacerými bielymi i modrými odrodami s prevahou Garnachy, Tempranilla, Albilla Mayor a Verdeja. Nachádza sa v nadmorskej výške 768 m nad morom na juhovýchodne orientovanom svahu. Chudobná štrkovo hlinitá pôda prispieva k veľmi nízkym výnosom. Hrozno sa zberá a vinifikuje spoločne. Nefiltrované vyzrieva 3 mesiace v dubových sudoch. Do číslovaných fliaš sa plní len jemne čírené. Bledoružová farba. Príjemná vôňa kôstkového ovocia, bielych kvetov s jemným dotykom biskvitu. Komplexné a jedinečné ružové víno so schopnosťou vyzrievať. Limitovaná produkcia a veľká rarita! Pozrieť víno na eshope.
Vinárstvo Finca Museum Cigales
Finca Museum bolo založené v roku 1999 a patrí pod Barón de Ley. Ide o prvý projekt skupiny mimo D.O.Ca Rioja. Po rokoch hľadania našlo vinárstvo ideálne miesto v oblasti Cigales. Vína z tejto oblasti stoja v tieni susednej a slávnejšej oblasti - Ribera del Duero. Kamenisté pôdy s nízkym organickým materiálom a vplyv kontinentálneho podnebia s prudkými zmenami teplôt, ponúka ideálne podmienky vyrábať jedinečné červené vína s vlastnou osobitosťou. V niektorých prípadoch aj 100 ročné vinohrady s nadmorskou výškou do 800 metrov nad morom rodia Tempranillo (Tinta del Pais), z ktorého vyrábajú veľké vína.
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Ďalšie články

Úspech, ktorý chutí po čerstvých citrusoch - Víno roka 2025 v kategórii suché biele vína získal Müller Thurgau 2024 z vinárstva Golguz. Hlasovanie o túto cenu prebiehalo online a do súťaže sa zapojilo takmer 1 000 milovníkov vína – výsledok, ktorý ukazuje, že toto mladé biele víno si získalo širokú priazeň.

Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.

Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.