offerBox
1

3. 10. - MasterClass Bordeaux 2021

offerImage

Pozývame vás na Masterclass ôsmich červených vín ročníka 2021 z Bordeaux, ktorý patril medzi klasické. 

Čítať viac

Slovenské vinobranie + víno Pivnica Čebovce zadarmo k nákupu nad 50 €

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA

INFO: Predajňa WinePlanet Nivy Center bude dňa 23.9.2024 otvorená z dôvodu inventúry len do 18:00.

Špagety Sgambaro s omáčkou Bolognese - RECEPT a tip na víno

Špagety Sgambaro s omáčkou Bolognese - RECEPT a tip na víno

Ako si pripraviť omáčku Bolognese, ktorá chutí ako v reštaurácii na námestí vo Florencii? Lenka vám prezradí tajomstvo prípravy a samozrejme nezabudnite na dokonalé párovanie s talianskym vínom.

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu


 

Talianska kuchyňa je v našich domácnostiach veľmi populárna. Slováci často siahnu po pizzi alebo cestovinách ako najrýchlejšie riešenie, keď príde vlčí hlad. Špagety hodiť do vriacej vody, na to samozrejme veľa kečupu a syr. Taliana by z toho zatriaslo a urazil by sa.

Špagety Bolognese sú pojem a patria ku kultúrnemu a gastronomickému dedičstvu Talianska. Recept na výrobu domácich cestovín a omáčku Bolognese sa dedí z generácie na generáciu.

Špagety Sgambaro s omáčkou Bolognese

Čas prípravy: 60 minút
Počet porcií: 4 

 

Suroviny
500 g špagiet
600 g mletého hovädzieho mäsa
100 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler)
olivový olej  
50 g cibule
5 strúčikov cesnaku 
800 g lúpaných paradajok   
1 lyžica paradajkového pretlaku
200 ml suchého červeného vína
soľ, čierne mleté korenie
syr Grana Padano 
čerstvá bazalka na ozdobu

Postup

1.    V hrnci  alebo v panvici s hlbším dnom rozohrejeme olivový olej a restujeme nadrobno nakrájanú koreňovú zeleninu. 

2.    K tomu pridáme na drobno nasekanú cibuľu a rozpučený cesnak. Krátko restujeme a pridáme hovädzie mäso. 

3.    Za stáleho miešania všetko spolu restujeme aspoň 15 minút na stredne veľkom plameni alebo stupni na indukcii, kým mäso nezhnedne. 

4.   Osolíme, okoreníme podľa svojej chuti a varíme asi 5 – 8 minút, aby sa víno zredukovalo. Na miernom stupni omáčku poriadne zamiešame a pod pokrievkou varíme 45 min, prípadne podlejeme vodou.

5.  Špagety varíme 5-6 min, alebo podľa návodu na obale v osolenej vriacej vode a potom ich precedíme cez sitko.

6.  Vodu z cestovín po uvarení zlejeme a dáme ich hneď na taniere. Prelejeme ich bolonskou omáčkou, ozdobíme lístočkami čerstvej bazalky a môžeme posypať Grana Panado.

Odporúčanie someliérky

Bolognese je pomerne výrazný typ omáčky na báze rajčín a mletého hovädzieho mäsa. Víno by malo pôsobiť osviežujúco. K špagetám Sgambaro s omáčkou Bolognese som preto vybrala ľahšie talianske červené víno zo Sicílie z vinárstva Planeta. Frappato je odroda príbuzná so Sangiovese v Toskánsku. Ochutnať Frappato v čistej podobe je veľmi zriedkavé, pretože sa pestuje iba na niekoľkých hektároch vinohradov, ktoré ležia na červených pieskoch v blízkosti mesta Vittoria. Frappato pôsobí k omáčke Bolognese sviežo a elegantne s príjemnou ovocnou štruktúrou a hladkými tanínmi skvele doladí chuťové poháriky. Lenka použila Frappato i pri príprave omáčky.

Planeta Frappato Rosso 2019

Víno má rubínovo červenú farbu s jemne fialovými odleskami.  Vôňa malín, lesných jahôd, brusníc a fialiek doplnená jemnými herbálnymi tónmi. Ľahšie telo a nádherná ovocná textúra s hladkými tanínmi. Označuje sa ako Claret Sicílie. 

Kúpiť na eshope.

 

Planeta

Je hviezdou medzi vínami Sicílie. Planeta je pomerne mladé vinárstvo s rozlohou vinohradov  392ha v piatich oblastiach Sicílie /Menfi, Vittoria, Noto, Etna a Capo  Milazzo/. Vinárstvo pracuje s pôvodnými talianskymi a sicílskymi odrodami ako sú Fiano, Grecanico, Carricante, Mascato di Noto, Frappato, Nerello Mascalese a Nero d´Avola.

Vína Planeta sa produkujú priamo v oblastiach ich pôvodu. V roku 1999 získala Planeta titul Vinárstvo roka. Okrem viniča pestujú olivovníky, z ktorých vyrábajú vynikajúce extra panenské olivové oleje. Vinárstvo Planeta kladie veľký dôraz  na ochranu životného prostredia a enviromentálnu udržateľnosť  v rámci projektov Planeta Terra a Sostain. 

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.

Vyberte si dobré cestoviny

Talianske cestoviny Sgambaro sú vyrobené z tvrdej pšenice, ktorá pochádza zo severného Talianska. Sgambaro je rodinný podnik, ktorý v roku 1947 založil Tullio Sgambaro a dnes denne vyrobí 150 ton cestovín. Firma vyrába 4 línie cestovín – Yellow Label, BIO Label, Minicuccioli a Bigoli Nobili. Yellow Label sú cestoviny vyrobené z tvrdej pšenice Marco Aureliono, ktorá patrí k najlepším v Taliansku. Pšenica sa pomaly spracováva a dlhšie suší pri nízkych teplotách, aby sa zachovali jej organoleptické vlastnosti. Špagety Sgambaro N3 sú ideálne k príprave Bolognese.t

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.