HalloWine -35%

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Práve prebieha inventúra skladu. Všetky objednávky budú expedované od 6. októbra 2025. Do tohto dátumu je blesková zásielka pozastavená. Ďakujeme za pochopenie.

Šafranové rizoto s lososom a TIP na víno Estandon

Šafranové rizoto s lososom a TIP na víno Estandon

Šafranové krémové rizoto poznáme i pod názvom milánske. Tento kráľ rizot sa najlepšie hodí k mladšiemu červenému vínu alebo k štruktúrovanejšiemu bielemu či ružovému. Víno by malo byť ľahké so sviežou kyselinkou, aby dopĺňalo krémovú textúru a bohatú chuť rizota. K šafranovému rizotu s lososom odporúčame mladé, ružové víno so šťavnatým prejavom a delikátnou štruktúrou - Saint Louis de Provence Coteaux Varois en Provence 2022 z vinárstva Estandon.  Rizoto a víno spolu tvoria dokonalú súhru. 


 

Šafranové rizoto s lososom

 

Čas prípravy: 30 min

Počet porcií: 4

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk

Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková. 

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Ingrediencie:
 
400 g filet lososa
250 g ryže Arborio alebo iný druh ryže na rizoto 
3 lyžice olivového oleja 
70 g masla
1x cibuľa nakrájaná na drobno 
200 ml suchého bieleho vína
šafran
1 liter zeleninového alebo kuracieho vývaru
žerucha na ozdobenie 
morská soľ a čierne korenie v mlynčeku

Postup 

1.  Ako prvý si uvaríme zeleninový alebo kurací vývar.

2.  Vo vyššej panvici rozohrejeme olej s maslom. Pridáme nasekanú cibuľu a restujeme do zlatista.

3.  Pridáme ryžu a orestujeme 3 až 4 minúty. Zalejeme vínom a necháme ho odpariť. Osolíme a okoreníme.

4.  Zalejeme horúcim vývarom tak, aby bola ryža ponorená. Pridáme šafran a pozvoľna varíme, kým sa tekutina neodparí, často miešame.

5.  Varíme za občasného podlievania teplým vývarom, aby vzniklo krémové rizoto.

6.  Medzi tým si na druhej panvici s olivovým olejom opečieme na kocky nakrájaného lososa bez kože. Keď je hotové rizoto môžeme servírovať. 

Servírovanie - Rizoto naservírujme do stredu plytkého taniera, vložíme kocky lososa a ozdobíme žeruchou.

Šafran patrí medzi najdrahšie koreniny sveta. Pestuje sa hlavne v Iráne, Španielsku, v južnom Francúzsku, v severnej Afrike a Latinskej Amerike. Používa sa najmä v orientálnej kuchyni, kde ochucuje a farbí pokrmy. Šafran je korenie so silnou vôňou a výraznou farbou, bohaté na antioxidanty, ktoré majú veľa zdravotných výhod. Obsahuje karotenoidy krocín a krocetín, šafranal, sacharidy, tuk, bielkoviny a vodu. Vedci zistili, že šafran a jeho aktívne zložky vykazujú schopnosť inhibovať ľudské zhubné bunky. V Japonsku sa šafran používa sa na liečbu Parkinsonovej choroby. Je veľmi účinný pri liečbe prechladnutia a horúčky. Šafran zmiešaný v mlieku a aplikovaný na čelo rýchlo zmierňuje prechladnutie.

Someliérka odporúča vhodné víno 

Šafranové krémové rizoto poznáme i pod názvom milánske. Tento kráľ rizot sa najlepšie hodí k mladšiemu červenému vínu alebo k štruktúrovanejšiemu bielemu či ružovému. Víno by malo byť ľahké so sviežou kyselinkou, aby dopĺňalo krémovú textúru a bohatú chuť rizota. Toto severotalianske rizoto sa dá pripraviť s hubami, tekvicou, morskými plodmi alebo lososom. Lenka si vybrala práve lososa. K šafranovému rizotu s lososom odporúčam mladé, ružové víno so šťavnatým prejavom a delikátnou štruktúrou - Saint Louis de Provence Coteaux Varois en Provence 2022 z vinárstva Estandon.  Rizoto a víno spolu tvoria dokonalú súhru.

Odporúčanie someliérky:

Estandon Saint Louis de Provence Coteaux Varois en Provence 2022

Hrozno pochádza z vápenatej pôdy v oblasti Varois. Víno je vyrobené z odrôd Carignan, Cinsault, Grenache a Syrah. V chuti pôsobí osviežujúco a delikátne s pikantnou kyselinkou a typickou neutralitou. Veľmi harmonické a zároveň atraktívne. Ukázať víno na eshope.

 

Vinárstvo Estandon 

Estandon patrí k špičkovým výrobcom bio vín v regióne. Je najväčším výrobcom vín v Provence, zahŕňa viac ako 20 vinárstiev. Od roku 2009 je Estandon certifikovaný na najvyššej úrovni IFS (International Food Standard). Hodnotenie AFAQ 26000 zaručuje, že Estadon je zaviazaný k sociálnej, environmentálnej a ekonomickej zodpovednosti.

Vína Estandon sú autentické ružové vína z Provence. V každom víne nájdete lásku k prírode. Zárukou kvality vín je kvalita viníc, pričom vždy rešpektujú životné prostredie. Konzistentnosť, kvalita a služby vždy boli a sú strategické zložky, vďaka ktorým je Estandon úspešný. 

 
Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.