Wehlener Sonnenuhr (Slnečné hodiny) je strmý vinohrad s chudobnou, kamenisto-bridlicovou pôdou. Býva považovaný za diamant v náhrdelníku klasifikovaných parciel na strednej Mosele. Má ideálne podmienky pre pestovanie viniča. Vína z tohto vinohradu pôsobia elegantne a zároveň precízne. Sedem vín od troch nemeckých vinárov zo šiestich ročníkov nám predstavil someliér Corner & Co. Rasťo Šuták.
Šafranové rizoto s lososom a TIP na víno Estandon
Šafranové krémové rizoto poznáme i pod názvom milánske. Tento kráľ rizot sa najlepšie hodí k mladšiemu červenému vínu alebo k štruktúrovanejšiemu bielemu či ružovému. Víno by malo byť ľahké so sviežou kyselinkou, aby dopĺňalo krémovú textúru a bohatú chuť rizota. K šafranovému rizotu s lososom odporúčame mladé, ružové víno so šťavnatým prejavom a delikátnou štruktúrou - Saint Louis de Provence Coteaux Varois en Provence 2022 z vinárstva Estandon. Rizoto a víno spolu tvoria dokonalú súhru.
Šafranové rizoto s lososom
Čas prípravy: 30 min
Počet porcií: 4
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Ako prvý si uvaríme zeleninový alebo kurací vývar.
2. Vo vyššej panvici rozohrejeme olej s maslom. Pridáme nasekanú cibuľu a restujeme do zlatista.
3. Pridáme ryžu a orestujeme 3 až 4 minúty. Zalejeme vínom a necháme ho odpariť. Osolíme a okoreníme.
4. Zalejeme horúcim vývarom tak, aby bola ryža ponorená. Pridáme šafran a pozvoľna varíme, kým sa tekutina neodparí, často miešame.
5. Varíme za občasného podlievania teplým vývarom, aby vzniklo krémové rizoto.
6. Medzi tým si na druhej panvici s olivovým olejom opečieme na kocky nakrájaného lososa bez kože. Keď je hotové rizoto môžeme servírovať.
Servírovanie - Rizoto naservírujme do stredu plytkého taniera, vložíme kocky lososa a ozdobíme žeruchou.
Šafran patrí medzi najdrahšie koreniny sveta. Pestuje sa hlavne v Iráne, Španielsku, v južnom Francúzsku, v severnej Afrike a Latinskej Amerike. Používa sa najmä v orientálnej kuchyni, kde ochucuje a farbí pokrmy. Šafran je korenie so silnou vôňou a výraznou farbou, bohaté na antioxidanty, ktoré majú veľa zdravotných výhod. Obsahuje karotenoidy krocín a krocetín, šafranal, sacharidy, tuk, bielkoviny a vodu. Vedci zistili, že šafran a jeho aktívne zložky vykazujú schopnosť inhibovať ľudské zhubné bunky. V Japonsku sa šafran používa sa na liečbu Parkinsonovej choroby. Je veľmi účinný pri liečbe prechladnutia a horúčky. Šafran zmiešaný v mlieku a aplikovaný na čelo rýchlo zmierňuje prechladnutie.
Someliérka odporúča vhodné víno
Šafranové krémové rizoto poznáme i pod názvom milánske. Tento kráľ rizot sa najlepšie hodí k mladšiemu červenému vínu alebo k štruktúrovanejšiemu bielemu či ružovému. Víno by malo byť ľahké so sviežou kyselinkou, aby dopĺňalo krémovú textúru a bohatú chuť rizota. Toto severotalianske rizoto sa dá pripraviť s hubami, tekvicou, morskými plodmi alebo lososom. Lenka si vybrala práve lososa. K šafranovému rizotu s lososom odporúčam mladé, ružové víno so šťavnatým prejavom a delikátnou štruktúrou - Saint Louis de Provence Coteaux Varois en Provence 2022 z vinárstva Estandon. Rizoto a víno spolu tvoria dokonalú súhru.
Odporúčanie someliérky:
Estandon Saint Louis de Provence Coteaux Varois en Provence 2022
Hrozno pochádza z vápenatej pôdy v oblasti Varois. Víno je vyrobené z odrôd Carignan, Cinsault, Grenache a Syrah. V chuti pôsobí osviežujúco a delikátne s pikantnou kyselinkou a typickou neutralitou. Veľmi harmonické a zároveň atraktívne. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo Estandon
Estandon patrí k špičkovým výrobcom bio vín v regióne. Je najväčším výrobcom vín v Provence, zahŕňa viac ako 20 vinárstiev. Od roku 2009 je Estandon certifikovaný na najvyššej úrovni IFS (International Food Standard). Hodnotenie AFAQ 26000 zaručuje, že Estadon je zaviazaný k sociálnej, environmentálnej a ekonomickej zodpovednosti.
Vína Estandon sú autentické ružové vína z Provence. V každom víne nájdete lásku k prírode. Zárukou kvality vín je kvalita viníc, pričom vždy rešpektujú životné prostredie. Konzistentnosť, kvalita a služby vždy boli a sú strategické zložky, vďaka ktorým je Estandon úspešný.
Ďalšie články
K jesennému, chladnejšiemu obdobiu neodmysliteľne patria okrem teplých ponožiek a deky i drinky, ktoré nás zahrejú a navodia príjemnú atmosféru. Ak vám už nechutí piť počas jesenne len čaje a radi experimentujete, vyskúšajte exkluzívne jesenné koktaily.
Nichta je rodinné vinárstvo sídliace v srdci Čajkova. Vína vyrába iba z vlastných vinohradov. Na ploche 30 hektárov pestuje hrozno vo viniciach Močiarno a Kruhy v katastri obci Čajkov a Baričky v katastri obci Drženice. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.
Karpatská Perla je rodinná vinárska a vinohradnícka firma Ladislava Šeba a jeho manželky Margity. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Pracovať vo vinici a vyrábať vína dostali do vienka od svojich rodičov. Obhospodarujú 60 ha viníc v Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Najznámejším je vinohrad Suchý vrch. Prečítajte si ako vinárstvo hodnotí nový ročník 2024.