Keď sa tradícia snúbi s vášňou, vzniká najlepšie víno na svete. Bez vína by nebolo Francúzsko a bez Francúzska by nebolo víno - krajina galského kohúta je jedným z najväčších a najznámejších producentov vína na svete.
Rozhovory na tému, Talianske dvojičky v bielom
I keď netradične, cez prázdniny, sa uskutočnili Rozhovory 10/10 na tému Talianske dvojičky v bielom.
Taliansko býva spájané najmä s červenými vínami, ale pravdou je, že sa tu pestuje viac bielych ako modrých odrôd v pomere 57% ku 43%. Táto krajina ponúka množstvo autochtónnych odrôd, ktoré sa určite oplatí ochutnať.
Someliér Rasťo Šuták vybral 10 bielych talianskych vín, ktoré vzbudili pozornosť poslucháčov. Boli zoradené do piatich dvojičiek, tak aby reflektovali charakter identickej odrody v rôznych oblastiach, častiach vinohradu, či dokonca klonov alebo prejav štýlov v závislosti od vinifikácie. Predmetom rozhovorov sa stali aj ich historické súvislosti z hľadiska pôvodu a rukopis dvoch oblasti - v dvoch príbuzných odrodách.
Svieže Vermentino
Prvý flight patril odrode Vermentino. Hovorí sa, kto má rád Sauvignon Blanc, nájde si ľahko cestu k Vermentinu. Pestuje sa hlavne v Taliansku, Sardínii a Korzike. Prvá dvojica Guado al Tasso Vermentino Bolgheri 2019 a k nej Le Mortelle Vivia Maremma 2018. Obidve usadlosti patria rodine Antinori. Guado al Tasso je historická usadlosť v Bolgheri s takmer 300ha vinohradov, Le Mortelle je ultramoderné vinárstvo v oblasti Maremma blízko Castiglione della Pescaia. Vermentino Bolgheri 2019 pochádza z viacerých parciel a zberá sa podľa zrelosti hrozna skoro ráno.
Víno fermentuje v nerezových tankoch pri riadenej teplote. Moderný, reduktívny štýl vína so sviežim prejavom. Dominancia citrusových plodov, bielych kvetov a vlašských orieškov. Ľahší tip bieleho vína s pikantnou kyselinkou a minerálnym záverom. Ideálne k čerstvým grilovaným morským plodom. Vivia 2018 tvorí 50% Vermentino, 40% Viognier a 10% Ansonica. Všetky odrody sú pestované v režime Organic, každá odroda fermentovala zvlášť. V porovnaní s prvým vínom pôsobí komplexnejším dojmom, žlté ovocie, medové plásty, mandle. Chuť je svieža, ovocná, suchá s dobrou kyselinkou a hroznovým základom, výborné ku krémovému rizotu s hubami.
Tajomná Planeta
Prechádzame do oblasti Alto Adige k vinárstvu Elena Walch a k Pinotom. Vinárstvo vlastní 60 ha vinohradov a vedie ho Elena Walch so svojimi dcérami Julie a Caroline. Castel Ringberg má jedinečný terroir, renesančný zámok postavený habsburskou dynastiou v roku 1620 sa rozprestiera na strmých 20 hektároch. Je to najväčšia „monopole“ vinica v Alto Adige. Pôda je tvorená dolomitickým vápencom s morskými naplaveninami a štrkom. Pinot Grigio Castel Ringberg 2017 má ušľachtilú kvetinovo korenistú vôňu s veľmi jemným dotykom dreva (15% vína vyzrievalo v sudoch Allier). Víno s minerálnym prejavom sa postupne otvára, potrebuje ešte čas. Pinot Bianco Kristallberg 2016 je z vyššie položených viníc 700m n. m. Vinohrad leží medzi Caldarom a Tramínom, podložie je tvorené ryolitom a dolomitickým vápencom. Pinot Bianco je komunikatívny, vo vôni žlté ovocie, biele fialky a jemný dotyk dreva (15% vína vyzrievalo 5 mesiacov v sudoch Allier). V chuti oproti Grigiu pôsobí plnšie, ovocno- medová chuť s úžasným minerálnym prejavom. Obidve vína pôsobia prirodzene, elegantne až žensky.
Posúvame na juh Talianska do Kampánie k Feudi di San Gregorio a vínu z odrody Falanghina 2018. Vinohrady ležia v oblasti Sorbo di Serpico. Falanghina je biela talianska odroda, ktorá pravdepodobne pochádza z Grécka. Hrozno bolo zberané ručne, fermentácia v nerezových tankoch s riadenou teplotou, víno vyzrievalo 5 mesiacov na kvasinkách. Vo vôni dominujú grapefruit, broskyne doplnené lúčnymi kvetmi. Chuť je šťavnatá, ovocná so živou kyselinkou. Výborné ako aperitív. Pri ďalšom víne smerujeme ešte nižšie na Sicíliu do je vinárstva Planeta. Cometa 2018 unikátne víno z odrody Fiano patrí medzi najlepšie biele vína Talianska. Hrozno pochádza z vinohradov Dispenza a Gurra v Menfi. 10% vína vyzrievalo v dubových sudoch. Vo vôni striktnejšie s tónmi citrusov, byliniek a kvetín. V chuti vyvážené s čistým herbálnym prejavom a minerálnym záverom. Potenciál. Skvelé k morskému vlkovi s citrónovou omáčkou.
Jedinečné talianske vína
Ostávame na juhu Talianska a opäť zavítame do vinárstiev, ktoré patria rodine Antinori. Vinárstvo Tormaresca sa nachádza v Apúlii a od roku 1998 je súčasťou rodiny Antinori. Názov dostalo po strážnych vežiach na pobreží. Víno Pietrabianca BIO 2017 tvorí 95% Chardonnay, ktorého časť vyzrievala vo francúzskych a maďarských sudoch a 5% Fiano. Vôňa citrusov a žltého ovocia s jemným dotykom zápalky. Príjemná ovocná chuť s krémovou štruktúrou a hladkým minerálnym záverom. Castello della Sala leží v Umbrii a založil ho v roku 1350 Angelo Monaldeschi della Vipera. Vinohrady s vápenatou pôdou a rozlohou 160ha ležia v blízkosti stredovekej usadlosti. Rodina Antinori tu ako jedna z prvých vysadila medzinárodné odrody. Cervaro 2018 je každoročne vysoko hodnotené víno. Chardonnay sa zberá koncom augusta a Grechetto o tri týždne neskôr. Vinifikácia prebieha gravitačným spôsobom. Časť Chardonnay fermentovalo vo francúzskych barikových sudoch. Víno inšpirované Burgundskom, Meursault. Atraktívna vôňa žltého ovocia, zázvoru, karamelu s jemne dymovými tónmi. Chuť s vynikajúcou ovocnou štruktúrou a charakterom. Plné telo a korenisto -bylinkový záver. Výborné k hydinovej roláde s hľúzovkami.
Pri posledných dvojičkách cestujeme znovu na sever Talianska do oblasti Friuli Isonzo do vinárstva Vie di Romans, ktoré vedie Gianfranco Gallo. Od roku 1990 sa každý vinohrad a odroda vinifikuje samostatne s uvedeným názvom vinohradu na etikete. Vinárstvo dáva na trh biele vína až po dvoch rokoch od zberu. V tomto flighte sme mali možnosť porovnať si odrodu Sauvignon Blanc z dvoch parciel Piere a Vieris z jedného ročníka 2015. Piere je vysadený talianskym klonom Sauvignonu na štrkovo ílovitej pôde a zberá sa o týždeň skôr. Vo vôni viac herbálny s dominanciou čiernej ríbezle, broskyne a jarného zeleného hrášku. Expresívnejší na začiatku, ľahšie uchopiteľný. Vieris je názov vinohradu s naplaveninami a štrkovo piesočnatou pôdou. Klon Sauvignonu pochádza z Francúzska. Už vo vôni sa líši od Piere, je komplexnejší, ovocno- kvetinkovo- herbálny. V chuti má Vieris viac vrstiev, postupne sa otvára. Harmonický s výborným potenciálom. Obidva Sauvignony boli špecifické, každý si našiel ten, ktorý mu vyhovoval viac.
Degustácia potvrdila jedinečnosť a potenciál talianskych bielych vín. Pokojne by mohla trvať oveľa dlhšie alebo viac krát za sebou, aj napriek tomu, že kvalitné vína sú – neopakovateľné.
Ďalšie články
Rakúsko pokračuje v stanovovaní meradiel v ekologicky uvedomelom vinohradníctve. V súlade s rozsiahlym a nezávisle kontrolovaným vinohradníckym programom „Udržateľné Rakúsko“ sa v súčasnosti vinič pestuje takmer 12 000 hektárov viníc, čo zodpovedá 27 % celkovej plochy v Rakúsku. Ide o pozoruhodný vývoj vzhľadom na to, že certifikačný program bol spustený len pred desiatimi rokmi.
Keď prvýkrát ochutnáte nealkoholický gin, je to ako otvoriť dvere do paralelného vesmíru. Vaša ďalšia otázka je ako sa vyrába nealkoholický gin? Dodržiava sa pri výrobe rovnaký postup ako pri tradičnej výrobe ginu a alkohol sa potom jednoducho odstráni?