Black Week zahraničné vína -50 %

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA

Vyhrajte trojdňový pobyt na Tokaji s vínom Ostrožovič. Viac info.

Pasta Primavera a TIP na víno Santa Cristina Giardino Rosé 2022

Pasta Primavera a TIP na víno Santa Cristina Giardino Rosé 2022

Počas týchto horúcich letných dní sa nám žiadajú ľahké pokrmy, ktoré zbytočne nezaťažujú náš organizmus. Príprava kvalitných cestovín nám nezaberie ani veľa času v kuchyni a v spojení s aktuálnou širokou ponukou sezónnej zeleniny vytvorí ľahký obed či večeru. K paste Primavera odporúčam toskánske ružové víno Santa Cristina Giardino Rosé 2022.


 

Pasta Primavera

 

Čas prípravy: 15 min

Počet porcií: 3-4

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk

Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková. 

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Ingrediencie:
 
250g cestovín De Cecco Fusilli 
4 lyžice olivového oleja  De Cecco Extra Virgin 
1 červená cibuľa nakrájaná na plátky
2 strúčiky rozdrveného cesnaku 
2 stredne veľké  mrkvy nakrájané na rezančeky 
150g brokolice nakrájanej na rezančeky
1 červená paprika nakrájaná na rezančeky 
150g zelenej fazuľky (môže byť aj mrazená)
1 stredne veľká cuketa nakrájaná na mesiačiky 
2 lyžice citrónovej šťavy z čerstvého citrónu 
120 ml vody z cestovín
parmezán 
2 lyžice petržlenovej vňate nakrájanej na drobno 
2 lyžičky talianskeho korenia 
morská soľ v mlynčeku 
mleté čierne korenie v mlynčeku 

Postup 

1.  V hrnci s osolenou vriacou vodou uvaríme cestoviny podľa návodu na obale, kým nebudú al dente.

2.  Scedíme a odložíme. Medzi tým si nakrájame zeleninu. V hlbokej panvici si zohrejeme olej na strednom ohni, alebo na strednom stupni indukcii.

3.  Najskôr pridáme červenú cibuľu a mrkvu. Restujeme 2 minúty. Potom vložíme červenú papriku a 2 minúty restujeme.

4.  Pridáme cuketu a zelené fazuľky restujeme 2-3 minúty, kým zelenina nezmäkne. Prisypeme cesnak, talianske korenie a restujeme ďalšie 2 minúty.

5.  Hotovú zeleninu premiešame s cestovinami, polejeme s citrónovou šťavou a s vodou z cestovín.

6.  Pridáme 4 lyžice strúhaného parmezánu a nasekanú petržlenovú vňať.

7.  Celé to ešte raz dobre premiešame, dochutíme soľou, mletým čiernym korením a posypeme parmezánom. Môžeme servírovať.

Rodinný podnik De Cecco vznikol  v roku 1886 v Abruzze v Taliansku. Významným medzníkom pre spoločnosť De Cecco sa stal rok 1986. V tomto roku rozhodli rozšíriť svoju produkciu o výrobu olivového oleja. Dnes sa podnik zaoberá aj produkciou paradajkových produktov, múky a slaného pečiva. De Cecco je jednotkou na talianskom trhu, tretím najväčším výrobcom cestovín na svete a prítomný vo viac ako 100 krajinách. 

De Cecco vyberá najlepšiu tvrdú pšenicu z Talianska, Kalifornie a Arizony. Talianska pšenica je dôležitá pre chuť. Pšenica z Kalifornie a Arizony obsahuje kvalitné bielkoviny, vďaka ktorým sú cestoviny „pevné a elastické. De Cecco produkuje semolinovú múku, ktorú si melú vo vlastnom mlyne. Vo Fara San Martino melú semolinu pomocou vlastnej vody pri teplote nižšej ako 15 °C. Táto pomalá metóda lepšie rešpektuje semolinu a zachováva integritu lepku. V roku 1889 Filippo De Cecco vynašiel stroj pre pomalé sušenie cestovín za nízkej teploty, ktoré používajú v podniku dodnes. 

Someliérka odporúča vhodné víno 

Recept na Pasta Pasta Primavera vznikol v Spojených štátoch v 70. rokoch minulého storočia. Ide o delikátnu kombináciu cestovín v smotanovej omáčke s čerstvou zeleninou. Omáčka sa zvyčajne robí zo smotany alebo syra, čo jej dodáva bohatú a hladkú textúru. Lenka použila syr parmezán. Zelenina obsahuje zmes čerstvej sezónnej zeleniny, ako je paprika, cuketa, fazuľka a brokolica. K Pasta Primavera som vybrala ľahké, ružové,  toskánske víno Giardino Rosé 2022 z vinárstva Santa Cristina. Víno sa výborne kombinuje s jemne krémovou parmezánovou omáčkou a sviežou zmesou sezónnej zeleniny. 

Odporúčanie someliérky:

Santa Cristina Giardino Rosé 2022 

Giardino Rosé vyjadruje toskánsky vidiek a pôvod. Časť pozbieraného hrozna bola odstopkovaná, rozdrvená a veľmi šetrne lisovaná, aby sa získal mušt svetlej farby. Druhá časť bola zbavená stopiek, rozdrvená a niekoľko hodín macerovaná v nerezových nádržiach. Atraktívna a príjemná vôňa s ovocnými tónmi granátové jablká, ružového grapefruitu, lesných jahôd a hrušky. Chuť je ľahká, svieža so stredne dlhým ovocným záverom. Ukázať víno na eshope.

 

Vinárstvo Santa Cristina 

Vysoko na toskánskom svahu neďaleko Sieny a Perugie leží historické mesto Cortona. Vinárstvo Santa Cristina bolo postavené na základe projektu Hydea vo Florencii v roku 2006. Moderná stavba  rešpektuje minimálny vplyv na životné prostredie a okolité územia.

Vinárstvo bolo pomenované po Santa Cristina Red, historickom víne a symbole vinárstva už viac ako 70 rokov. Najmodernejšie technológie a neustály výskum rodiny Antinori posilňuje a upevňuje vinárske tradície a lásku k toskánskemu územiu. 

 
Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.