Nový Zéland je známy nielen krásnou prírodou a čistotou, ale aj kuchyňou, ktorá vychádza z darov mora, kvalitného mäsa a sviežeho ovocia. V spojení s tamojšími vínami vznikajú neopakovateľné chuťové zážitky. Prinášame vám päť typických jedál, ktoré si viete pripraviť aj doma, a odporúčania, ktoré vína Villa Maria sa k nim hodia najlepšie.

Medzinárodný deň Chardonnay
Medzinárodný deň Chardonnay sa oslavuje každý rok vo štvrtok pred Memorial Day v USA, v tomto roku je to 27. mája 2021.
V rámci opatrení sa i tento rok bude oslavovať hlavne prostredníctvom sociálnych sietí, avšak pri ich sledovaní si môžete otvoriť fľašu dobrého Chardonnay a pripiť si na oslavu Dňa Chardonnay.
Someliérka vybrala najlepšie Chardonnay ku oslave.
Chardonnay patrí k najpopulárnejším bielym odrodám a v rebríčku pestovania jej vo svete patrí 5. miesto. I keď Chardonnay je pôvodom francúzska biela odroda, konkrétne z Burgundska, pestuje sa po celom svete, je vysadená takmer v každej vinohradníckej oblasti. Názov Chardonnay je pomenovaný podľa dediny Chardonnay v burgundskej oblasti Mâcon. Montrachet, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet, Meursault a Corton-Charlemagne sú jedny z najznámejších lokalít Burgundska.
Chardonnay mánia bola fenoménom 80. a 90. rokov, na začiatku 90. rokov bola najviac vysádzanou bielou odrodou. Dopyt po Chardonnay od výrobcov vína bol niekedy oveľa väčší ako ponuka.
Väčšina vinárov dnes zo Chardonnay vyrába biele tiché vína, avšak využíva sa aj pri výrobe najlepších šumivých vín. Vo Francúzsku v Champagne spolu s modrými odrodami Pinot Noir a Pinot Meunier či Franciacorte v Taliansku. Chardonnay sa prezentuje vo viacerých štýloch, môže byť svieže a minerálne – Chablis a stredná Európa. Vína z Nového sveta /Čile – Aconcaqua Valley, Kalifornia – Central Coast, Austrália – Viktória, sú stredne plné s ovocnou štruktúrou a vyzrievaním v dubových sudoch.
Silnou stránkou Austrálie je spoľahlivá kvalita a rozmanitý štýl Chardonnay. Adelaide Hills, Yarra Valley, chladnejšie časti Nového Južného Walesu a prímorské oblasti západnej Austrálie sa osvedčili v produkcii Chardonnay najvyššej kvality. Vďaka mimoriadnemu rozmachu výsadby sa Chardonnay stalo v Kalifornii synonymom vyhľadávaného bieleho vína. Hmly pri pobreží spomaľujú proces dozrievania a predĺžia vegetačné obdobie tejto odrody.
Chardonnay sa pestuje takmer všade v Severnej Amerike, vrátane chladných vinohradníckych oblastí Kanady a štátu New York, vo Washingtone a Oregone. V posledných rokoch výrazne stúpa kvalita juhoamerických Chardonnay, najmä z chladnejších oblastí.

Chardonnay a gastronómia
Klasická kombinácia je Champagne Blanc de Blancs a ustrice, ktoré sa výborne hodia aj k Chablis. Taktiež slimáky s bylinkovým maslom sú vhodným spoločníkom k dedinským burgundským vínam.
Ľahšie, svieže Chardonnay s minerálnym charakterom je ideálne ku grilovaným rybám a morským plodom, rybím a zeleninovým paštétam, grilovanému malému kuraťu, cestovinám alebo rizotu s jarnou zeleninou.
K ovocnejším verziám Chardonnay, ktoré však nevyzrievajú v sude (Slovensko, Čile, Nový Zéland, Južná Afrika) sú výbornými partnermi ryby s krémovou omáčkou. Podáva sa tiež k zeleninovým šalátom s kuracím alebo morčacím trhaným mäsom, alebo k ovocným šalátom s dominanciou manga, broskyne a orechov.
K Chardonnay, ktoré vyzrievalo v dubovom sude s plnším charakterom a krémovou štruktúrou si pripravte grilované bravčové s zemiakovým pyré, ravioli plnené tekvicovou pastou, grilovanú kambalu alebo morského vlka s feniklovým pyré.
Ďalšie články

Nie vždy je po ruke barman a nie vždy je čas miešať náročné drinky. Aj doma však môžete zažiť atmosféru koktailového baru – stačí otvoriť fľašu Barback’s. Táto novinka v ponuke WinePlanet prináša hotové koktaily vo fľaši, pripravené podľa originálnych receptúr skúsených barmanov.
Celú kolekciu Barback’s nájdete u nás: Barback’s na WinePlanet

Slovensko síce patrí medzi menšie vinohradnícke oblasti v rámci Európy, no napriek tomu ponúka pestrosť. Šesť vinohradníckych oblastí rozprestierajúcich sa od Bratislavy až po Tokaj tvoria mozaiku ktorá odzrkadľuje charakter slovenských vín. Víno tu nie je len nápojom, ale aj súčasťou kultúry a životného štýlu.

Keď sa povie Záhorie, milovníkom vína sa okamžite vybaví Skalický rubín – červené víno s jedinečným charakterom, ktorého pôvod je viazaný na vinohradnícku oblasť okolo Skalice. A práve toto víno tvorí srdce ponuky Vinárstva Tureček z Vrádišťa.