Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Golguz. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Golguz a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 30. septembra, preto neváhajte – skvelé vína Golguz a výnimočný vinný zážitok čakajú možno práve na vás. Víťaza žrebujeme 2.10.2025.

Medzinárodný deň Chardonnay
Medzinárodný deň Chardonnay sa oslavuje každý rok vo štvrtok pred Memorial Day v USA, v tomto roku je to 27. mája 2021.
V rámci opatrení sa i tento rok bude oslavovať hlavne prostredníctvom sociálnych sietí, avšak pri ich sledovaní si môžete otvoriť fľašu dobrého Chardonnay a pripiť si na oslavu Dňa Chardonnay.
Someliérka vybrala najlepšie Chardonnay ku oslave.
Chardonnay patrí k najpopulárnejším bielym odrodám a v rebríčku pestovania jej vo svete patrí 5. miesto. I keď Chardonnay je pôvodom francúzska biela odroda, konkrétne z Burgundska, pestuje sa po celom svete, je vysadená takmer v každej vinohradníckej oblasti. Názov Chardonnay je pomenovaný podľa dediny Chardonnay v burgundskej oblasti Mâcon. Montrachet, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet, Meursault a Corton-Charlemagne sú jedny z najznámejších lokalít Burgundska.
Chardonnay mánia bola fenoménom 80. a 90. rokov, na začiatku 90. rokov bola najviac vysádzanou bielou odrodou. Dopyt po Chardonnay od výrobcov vína bol niekedy oveľa väčší ako ponuka.
Väčšina vinárov dnes zo Chardonnay vyrába biele tiché vína, avšak využíva sa aj pri výrobe najlepších šumivých vín. Vo Francúzsku v Champagne spolu s modrými odrodami Pinot Noir a Pinot Meunier či Franciacorte v Taliansku. Chardonnay sa prezentuje vo viacerých štýloch, môže byť svieže a minerálne – Chablis a stredná Európa. Vína z Nového sveta /Čile – Aconcaqua Valley, Kalifornia – Central Coast, Austrália – Viktória, sú stredne plné s ovocnou štruktúrou a vyzrievaním v dubových sudoch.
Silnou stránkou Austrálie je spoľahlivá kvalita a rozmanitý štýl Chardonnay. Adelaide Hills, Yarra Valley, chladnejšie časti Nového Južného Walesu a prímorské oblasti západnej Austrálie sa osvedčili v produkcii Chardonnay najvyššej kvality. Vďaka mimoriadnemu rozmachu výsadby sa Chardonnay stalo v Kalifornii synonymom vyhľadávaného bieleho vína. Hmly pri pobreží spomaľujú proces dozrievania a predĺžia vegetačné obdobie tejto odrody.
Chardonnay sa pestuje takmer všade v Severnej Amerike, vrátane chladných vinohradníckych oblastí Kanady a štátu New York, vo Washingtone a Oregone. V posledných rokoch výrazne stúpa kvalita juhoamerických Chardonnay, najmä z chladnejších oblastí.

Chardonnay a gastronómia
Klasická kombinácia je Champagne Blanc de Blancs a ustrice, ktoré sa výborne hodia aj k Chablis. Taktiež slimáky s bylinkovým maslom sú vhodným spoločníkom k dedinským burgundským vínam.
Ľahšie, svieže Chardonnay s minerálnym charakterom je ideálne ku grilovaným rybám a morským plodom, rybím a zeleninovým paštétam, grilovanému malému kuraťu, cestovinám alebo rizotu s jarnou zeleninou.
K ovocnejším verziám Chardonnay, ktoré však nevyzrievajú v sude (Slovensko, Čile, Nový Zéland, Južná Afrika) sú výbornými partnermi ryby s krémovou omáčkou. Podáva sa tiež k zeleninovým šalátom s kuracím alebo morčacím trhaným mäsom, alebo k ovocným šalátom s dominanciou manga, broskyne a orechov.
K Chardonnay, ktoré vyzrievalo v dubovom sude s plnším charakterom a krémovou štruktúrou si pripravte grilované bravčové s zemiakovým pyré, ravioli plnené tekvicovou pastou, grilovanú kambalu alebo morského vlka s feniklovým pyré.
Ďalšie články

Úspech, ktorý chutí po čerstvých citrusoch - Víno roka 2025 v kategórii suché biele vína získal Müller Thurgau 2024 z vinárstva Golguz. Hlasovanie o túto cenu prebiehalo online a do súťaže sa zapojilo takmer 1 000 milovníkov vína – výsledok, ktorý ukazuje, že toto mladé biele víno si získalo širokú priazeň.

Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.

Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.