Nový Zéland je známy nielen krásnou prírodou a čistotou, ale aj kuchyňou, ktorá vychádza z darov mora, kvalitného mäsa a sviežeho ovocia. V spojení s tamojšími vínami vznikajú neopakovateľné chuťové zážitky. Prinášame vám päť typických jedál, ktoré si viete pripraviť aj doma, a odporúčania, ktoré vína Villa Maria sa k nim hodia najlepšie.

Koktaily na báze Cavy
Cava je šumivé víno zo Španielska, vyrobené tradičnou metódou kvasením vo fľaši. V posledných rokoch nadšenci koktailov v Spojenom kráľovstve začali skúmať všestrannosť Cavy. V tomto článku sa ponoríme do umenia vytvorenia jedinečných koktailov na báze Cavy.
Inšpirujte sa: Objavte svet Cava
Black Velvet
Black Velvet je kokteil vyrobený z kombinácie čierneho piva (často Guinness) a bieleho šumivého vína. Prvýkrát bol vyrobený barmanom z Brooks's Club v Londýne v roku 1861, aby smútil nad smrťou princa Alberta. Mal symbolizovať čierne pásky na rukách smútiacich. Dnes sa tento koktail netýka výlučne smútku.
Ingrediencie
• 250 ml Guinness
• 250 ml Hola! Organic Cava Brut
• pohár typ Tom Collins
Postup
Do polovice pohára nalejte Guinness a pomaly dolievajte vychladenou Cavou.
C´est chick
Ingrediencie
• 50 ml vodky Absolut vodka 40%
• 15 ml ginu GINJOY 45%
• Štipka soli alebo soľného roztoku a bazový kvet
• Cava Agustí Torelló Mata Ubac Cava Gran Reserva 2018
Postup
Vodku zmiešajte s trochou ginu, štipkou soli a bazou. Pridajte štipku soľného roztoku, aby ste zvýraznili chuť. Koktail doplňte Cavou. Ozdobte citrónovou kôrou.


Mimosa Margarita
Mimosa je obľúbený základ brunchov, známy svojou osviežujúcou kombináciou pomarančového džúsu a šumivého vína. Tajomstvo dokonalej mimózy na báze Cava je v ingredienciách.
Ingrediencie
• Cava Freixenet Cordon Negro Brut
• 1 šálka tequily Olmeca Silver Tequila 35%
• 1/4 šálky triple sek
• 2 lyžice čerstvo vylisovanej limetkovej šťavy (asi dve limetky)
• 3 šálky pomarančového džúsu
• 2 pomaranče nakrájané na tenké plátky
• soľ
Postup
Zmiešajte všetky ingrediencie vo veľkom džbáne a podávajte v pohároch so slaným okrajom. Ozdobte extra plátkami limetky alebo pomaranča.
Rossini
Rossini je typ miešaného nápoja vyrobený zo sladšieho šumivého vína a pyré z jahôd. Kokteil je najobľúbenejšou alternatívou klasického Bellini. Bol pomenovaný podľa talianskeho skladateľa 19. storočia Gioachina Rossiniho.
Ingrediencie
• 3 jahody
• 1 ČL cukru
• citrónová šťava
• Cava Hola! Organic Cava Barcelona Semi Seco
Postup
Jahody, citrónovú šťavu a cukor rozmixujte. Pridajte kvapku Cavy do flauty. Sirup a Cavu nalejte do šejkra, naplňte ľadom a jemne premiešajte. Precedíte do flauty a dolejete ešte Cavou.


Tornado
Tornado je pomerne silný miešaný nápoj, ktorý vytvára skvelý vizuálny dojem. Spôsob, akým sa pripravuje a podáva, je neoddeliteľnou súčasťou účinku a názvu nápoja. Keď to urobíte správne, budete mať vo vnútri pohára miniatúrny twister.
Ingrediencie
• 20 ml vodky Absolut vodka 40%
• 15 ml bieleho vermútu
• 70 ml jablko a harmanček Kombucha
• 20 ml bergamotového likéru
• 100 ml Cava Hola! Organic Cava Brut
Postup
Zmiešajte vodku s bergamotovým likérom a bielym vermútom. Zmiešajte jablko a harmanček Kombucha a Cavu. Všetky ingrediencie spolu zmiešajte, pretrepte. Dolejte Cavou.
Cava Sangría
Cava Sangria je lahodná verzia klasickej španielskej sangrie. Tento osviežujúci koktail je ako stvorený na teplé letné večery.
Ingrediencie
• Hrsť na kocky nakrájaného ovocia (jahody, broskyne a hrozno)
• 2 malé pomaranče nakrájané na tenké plátky
• 120 ml brandy Cardenal Mendoza Solera Gran Reserva 40%
• 120 ml broskyňového likéru
• 120 ml šťavy z bieleho hrozna
• 4 malé vetvičky čerstvej mäty
• Cava PERELADA Cava Semi Sec
Postup
Zmiešajte na kocky nakrájané ovocie, pomaranče, brandy, likér, hroznovú šťavu a mätu vo veľkom džbáne. Nechajte vychladnúť aspoň 1 hodinu. Ovocnú zmes zalejeme Cavou, zamiešajte a servírujte sangriu do pohárov.


Ďalšie články

Nie vždy je po ruke barman a nie vždy je čas miešať náročné drinky. Aj doma však môžete zažiť atmosféru koktailového baru – stačí otvoriť fľašu Barback’s. Táto novinka v ponuke WinePlanet prináša hotové koktaily vo fľaši, pripravené podľa originálnych receptúr skúsených barmanov.
Celú kolekciu Barback’s nájdete u nás: Barback’s na WinePlanet

Slovensko síce patrí medzi menšie vinohradnícke oblasti v rámci Európy, no napriek tomu ponúka pestrosť. Šesť vinohradníckych oblastí rozprestierajúcich sa od Bratislavy až po Tokaj tvoria mozaiku ktorá odzrkadľuje charakter slovenských vín. Víno tu nie je len nápojom, ale aj súčasťou kultúry a životného štýlu.

Keď sa povie Záhorie, milovníkom vína sa okamžite vybaví Skalický rubín – červené víno s jedinečným charakterom, ktorého pôvod je viazaný na vinohradnícku oblasť okolo Skalice. A práve toto víno tvorí srdce ponuky Vinárstva Tureček z Vrádišťa.