offerBox
1

12.9. - MasterClass „Wehlener Sonnenuhr na 7“

offerImage

Pozývame vás na MasterClass siedmych vín z vinohradu Wehlener Sonnenuhr od rieky Mosely. 

Čítať viac

Ružové dozvuky leta až do -40%

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Objavte svet Cava

Objavte svet Cava

Cava, medzinárodne uznávaná a dostupná vo viac ako 100 krajinách, je vyvážaným šumivým vínom so španielskym označením pôvodu a štatútom Denominación de Origen (DO). Asi 95 % produkcie sa vyrába v oblasti Penedès v Katalánsku, pričom dedina Sant Sadurní d'Anoia je domovom najväčších vinárstiev. Objavte jej tajomstvá a všetko, čo potrebujete vedieť, aby ste z týchto bubliniek vyťažili maximálny pôžitok.

Šieste najlacnejšie bublinky v košíku sú automaticky zadarmo. Pozrieť pravidlá. 

 


Španielske slovo Cava znamená jaskyňa alebo pivnica, keďže jaskyne sa v počiatkoch výroby Cavy používali na konzervovanie alebo dozrievanie vína. Španielski vinári oficiálne prijali termín v roku 1970 na odlíšenie ich produktu od francúzskeho Champagne. 

Inšpirácia na výrobu Cavy pochádzala zo Champagne. Vznikla ako výsledok úsilia, vynaliezavosti a kreativity skupiny katalánskych vinárov a producentov. Po katastrofálnej epidémii fyloxéry v polovici 19. storočia sa rozhodli začať odznova. Ďalším kľúčovým faktorom boli tri hlavné odrody: Macabeu, Xarel·lo a Parellada, trilógia, ktorá definovala a odlíšila toto šumivé víno. Za posledné desaťročie Cavu však zatienilo Prosecco. 

Výzva k udržateľnosti

Španielsko je európskym lídrom v oblasti certifikovaných ekologických vinohradov s takmer 110 000 hektármi registrovanými v D.O. Cava. Regulačná rada sa pevne zaviazala k udržateľnosti prostredníctvom regulácie Guarda Superior Cavas. Kategórie Reserva, Gran Reserva a Paraje Calificado budú od roku 2025 100% organické a budú ich produkovať vybrané vinice, ktoré sú certifikované ako ekologické. D.O. Cava si uvedomuje, že iba trvalo udržateľný rozvoj môže zaručiť budúcnosť tohto odvetvia pre ďalšie generácie. Tipy: Hola! Organic Cava Brut, Hola! Organic Cava Brut PinkHola! Organic Cava Barcelona Semi Seco

Odrody

Macabeo je jednou z troch odrôd, ktoré tvoria Cavu. Ide o najviac pestovanú odrodu v rámci označenia pôvodu (D.O.) Cava. Táto odroda, ktorá sa považuje za pôvodú v oblasti Penedés, konkrétne vo Vilafrance, sa prvýkrát spomína v roku 1617. Xarel·lo je považovaná za autochtónnu pre oblasť Penedés. Parellada je tretia najpestovanejšia odroda. Má vysoký výnos a je dobre prispôsobená vyvýšenejším častiam Penedés. Chardonnay je povolené na výrobu Cavy od roku 1986. Ďalšie odrody, ktoré sú povolené používať pre Cavu, sú Garnacha, Trepat, Pinot Noir, Monastrell a Subirat Parent, tiež známy ako Malvasía, sa čoraz častejšie používa na výrobu Dulce a Semi Seco Cava.

Tradičná metóda

Ak je niečo, čím sa Cava odlišuje od väčšiny šumivých vín, je to spôsob výroby. Tradičná metóda, známa ako méthode champenoise sa od iných odlišuje sekundárnou fermentáciou vo fľaši. Hrozno používané na výrobu Cavy sa zbiera prevažne v auguste, a to ručne aj mechanicky. Hrozno je šetrne lisované, každá odroda zvlášť. Základné víno fermentuje väčšinou v nerezových tankoch, ale môže aj v drevených sudoch. Získané vína sa zmiešajú. Výsledné víno sa vyčíri a stabilizuje.

Zmes základných vín sa stáča do fliaš a pridáva sa licor de tiraje (tirážny likér). Sekundárna fermentácia prebieha vo fľaši. Fľaše sú poukladané v horizontálnej polohe (v španielčine známe ako en rima) v pivnici, kde budú uložené v tichosti a pri konštantnej vlhkosti a teplote po dobu minimálne deviatich mesiacov. Oxid uhličitý produkovaný touto druhou fermentáciou sa zachytáva vo fľaši a vytvára bubliny.

Fľaša sa postupne otáča a nakláňa, pričom končí vo zvislej polohe (po španielsky en punta), takže usadeniny kalu sa usadzujú v hrdle fľaše. To sa môže uskutočniť ručne alebo automaticky s fľašami umiestnenými v pupitre (klietkach), ktoré sa otáčajú strojmi nazývanými gyropalety. Keď sa sediment zachytí, odstrelí sa z fľaše. Hrdlo fľaše je zvyčajne zmrazené, takže po zložení uzáveru sa tuhé látky ľahko dostanú von. Tento proces sa nazýva degorgement. Do fľaše sa pridáva expedičný likér a uzavrie sa korkom. 

Kategórie

Cava de Guarda je najmladšia z celého radu Cava, zreje minimálne 9 mesiacov vo fľaši. 
Guarda Superior 
Cava Reserva zreje minimálne 18 mesiacov vo fľaši. 
Gran Reserva je komplexnejšia, vyzrieva minimálne 30 mesiacov vo fľaši. 
Cava de Paraje Calificado ako naznačuje názov paraje calificado (znamená kvalifikované miesto) pochádza z vybraného miesta. Cava de Paraje Calificado sa vyrába z konkrétnej časti vinohradu, ktorý sa od ostatných odlišuje svojimi špecifickými vlastnosťami (poloha a terroir). Vo fľaši zreje minimálne 36 mesiacov. 

Štýl

Dosage určuje štýl Cavy od najsuchšej Brut Nature až po najslladšiu Dulce. 
Brut Nature 0 – 3 g/l
Extra Brut 0 – 6 g/l
Brut max 12 g/l
Extra Seco 12 – 17 g/l
Seco 17 – 32 g/l
Semi Seco 32 – 50 g/l
Dulce + 50 g/l

Každá príležitosť prináša ten správny čas vychutnať si Cavu. Vďaka molekulárnej štúdii Françoisa Chartiera bolo vedecky dokázané, že Cava zdieľa úzke spojenie s ingredienciami, ktoré tvoria nespočetné množstvo chutí. Práve táto všestrannosť dáva Cave veľký potenciál ako gastronomického spoločníka. Tipy: Agustí Torelló Mata Mágnum Singular Gran Reserva Nature Brut 2018, Agustí Torelló Mata Ubac Cava Gran Reserva 2018

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.