Ak hľadáte talianske víno, ktoré spája modernosť s dostupnou cenou, vína Ca del Lago je skvelou voľbou. Táto talianska značka prináša výber vín z typicky talianskych odrôd a oblastí. Ponúka svieže biele, ľahké ružové aj plné červené vína s priaznivou cenou. V našom portfóliu nájdete vína, ktoré potešia milovníkov rôznych štýlov.

Hubové rizoto s grilovaným steakom a TIP na víno
Blíži sa čas vytiahnuť a vyčistiť si gril, pripraviť sa na sezónu grilovania. Základom okrem grilu je aj kvalitné mäso. Pripravte si steak z hovädzej roštenky podľa Lenky s krémovým hubovým rizotom. A samozrejme ku kvalitnému steaku ide ruka v ruke kvalitné víno. Dnes som pre vás vybrala víno z Čile, z oblasti Acochagua Costa Pinot Noir z vinárstva Erraruziz.
Hubové rizoto s grilovaným steakom
Čas prípravy: 30 min, počet porcií: 2
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. V hlbšej rozohriatej panvici s olejom orestujeme najemno nakrájanú šalotku do sklovita.
2. Pridáme ryžu a miešaním ju necháme dobre obaliť sa v oleji. Ryžu podlejeme vínom a necháme ho odpariť.
3. Pridáme nakrájané huby. Postupne (po naberačkách) začneme prilievať horúci vývar. Ryža by mala byť po celú dobu varenia zaliata.
4. Za občasného miešania a mierneho varu varíme asi 20 minút al dente.
5. Rizoto zjemníme maslom a dochutíme hubovým korením, soľou a štipkou muškátového oriešku. Vznikne jemné krémové rizoto.
Grilovaná roštenka
1. Mäso vyberieme z vákua, utrieme papierovou utierkou, preložíme na kuchynskú utierku a necháme asi 20 minút odpočívať.
2. Položíme na dobre nahriatu grilovaciu panvicu alebo gril na 250 °C a opečieme 4-5 minút z oboch strán tak, aby sme ho obracali na voľné miesto na grile.
3. Takto sa mäso neustále opeká a neznižuje sa jeho teplota a z mäsa nevyteká šťava.
4. Po opečení mäso preložíme na servírovaciu dosku, pokvapkáme olivovým olejom a necháme ho 5 minút odležať na teplom mieste (teplota 60 °C).
5. Mäso sa ,,zatiahne´´ a pri krájaní z neho nevyteká šťava. V tomto okamihu mäso ochutíme čerstvo namletým korením a soľou.
Servírovanie - Do hlbšieho taniera naservírujeme bohatú porciu ryže, niekoľko plátkov roštenky , ozdobíme hoblinami parmezánu , rukolou a niekoľkými kvapkami oleja.
Vysoká roštenka je skvelá na prípravu minútok a steakov. Mäso obsahuje 16 % tuku a typické je výrazné mramorovanie bielymi žilkami. Po sviečkovej je vysoká roštenka druhým najmäkším hovädzím mäsom, chuťovo však býva často označená za chutnejšiu. Z najoceňovanejšej strednej časti sa vykrajujú tzv. Rib-eye steaky po obvode lemované tukom, ktorý zaisťuje, že mäso zostane po tepelnej úprave dokonale šťavnaté.
Someliérka odporúča vhodné víno
K hubovému rizotu s grilovaným steakom odporúčam víno z vinárstva Errazuriz Aconcagua Coasta Pinot Noir 2020. Jemná textúra mäsa vysokej roštenky si veľmi dobre porozumie s prirodzenými trieslovinami vína. Huby podčiarknu zemitosť a herbálny charakter vína. Tým, že Pinot Noir z Acochagua Valley má v sebe prirodzenú sviežosť, víno pokrm odľahčí a stane sa skvelým partnerom k večeri.
Odporúčanie someliérky:
Errazuriz Aconcagua Costa Pinot Noir 2020
Hrozno pochádza z parcely vzdialenej 12 km od oceánu. Pôda je sprašovo s úlomkami bridlice. Víno vyzrievalo v starších dubových sudoch 13 mesiacov.
Výsledkom je delikátny a klasický štýl odrody Pinot Noir s kvetinovo herbálnou vôňou. Chuť je veľmi svieža a prirodzená s čarovnou ovocnou textúrou a jemne korenistou dochuťou. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo Errazuriz
Errazuriz patrí medzi top producentov z Čile s obdivuhodným portfóliom vín. Vinárstvo založil v roku 1870 Don Maximiano Errázuriz v údolí Aconcagua. Oblasť Aconcagua sa nachádza približne 100 km severne od hlavného mesta Santiaga. Región disponuje ideálnymi klimatickými podmienkami pre pestovanie viniča. Studená a na zrážky bohatá zima. Teplé a suché leto s chladnými nocami počas dozrievania moderuje vlhký vzduch od oceánu.
V súčasnosti vinárstvo reprezentuje Eduardo Chadwick, ktorý ho zmodernizoval. Vo všetkých fázach výroby sa kladie dôraz na kvalitu. Pôvodné parcely vysadené klonmi z Francúzska sú postupne dosádzané novšími a vhodnejšími. Jednotlivé parcely sú vinifikované jednotlivo s ohľadom na dozrievanie a selekciu hrozna či spontánna fermentácia niektorých odrôd s pôvodnými kvasinkami.
Ďalšie články

Nový Zéland je známy nielen krásnou prírodou a čistotou, ale aj kuchyňou, ktorá vychádza z darov mora, kvalitného mäsa a sviežeho ovocia. V spojení s tamojšími vínami vznikajú neopakovateľné chuťové zážitky. Prinášame vám päť typických jedál, ktoré si viete pripraviť aj doma, a odporúčania, ktoré vína Villa Maria sa k nim hodia najlepšie.

Nie vždy je po ruke barman a nie vždy je čas miešať náročné drinky. Aj doma však môžete zažiť atmosféru koktailového baru – stačí otvoriť fľašu Barback’s. Táto novinka v ponuke WinePlanet prináša hotové koktaily vo fľaši, pripravené podľa originálnych receptúr skúsených barmanov.
Celú kolekciu Barback’s nájdete u nás: Barback’s na WinePlanet

Slovensko síce patrí medzi menšie vinohradnícke oblasti v rámci Európy, no napriek tomu ponúka pestrosť. Šesť vinohradníckych oblastí rozprestierajúcich sa od Bratislavy až po Tokaj tvoria mozaiku ktorá odzrkadľuje charakter slovenských vín. Víno tu nie je len nápojom, ale aj súčasťou kultúry a životného štýlu.