Svätovavrinecké alebo St. Laurent? U nás podceňovaná, v Rakúsku jedna z troch nosných modrých odrôd. Svätovavrinecké zo Stiftu je považované za jedno z najlepších vín z tejto odrody vo svete. Počas Masterclassu, ktorý sa uskutočnil 21.3.2024, sme mali príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov a jedno víno - novinku v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca a someliera Corner & Co. Rasťa Šutáka.
Hubové rizoto s grilovaným steakom a TIP na víno
Blíži sa čas vytiahnuť a vyčistiť si gril, pripraviť sa na sezónu grilovania. Základom okrem grilu je aj kvalitné mäso. Pripravte si steak z hovädzej roštenky podľa Lenky s krémovým hubovým rizotom. A samozrejme ku kvalitnému steaku ide ruka v ruke kvalitné víno. Dnes som pre vás vybrala víno z Čile, z oblasti Acochagua Costa Pinot Noir z vinárstva Erraruziz.
Hubové rizoto s grilovaným steakom
Čas prípravy: 30 min, počet porcií: 2
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. V hlbšej rozohriatej panvici s olejom orestujeme najemno nakrájanú šalotku do sklovita.
2. Pridáme ryžu a miešaním ju necháme dobre obaliť sa v oleji. Ryžu podlejeme vínom a necháme ho odpariť.
3. Pridáme nakrájané huby. Postupne (po naberačkách) začneme prilievať horúci vývar. Ryža by mala byť po celú dobu varenia zaliata.
4. Za občasného miešania a mierneho varu varíme asi 20 minút al dente.
5. Rizoto zjemníme maslom a dochutíme hubovým korením, soľou a štipkou muškátového oriešku. Vznikne jemné krémové rizoto.
Grilovaná roštenka
1. Mäso vyberieme z vákua, utrieme papierovou utierkou, preložíme na kuchynskú utierku a necháme asi 20 minút odpočívať.
2. Položíme na dobre nahriatu grilovaciu panvicu alebo gril na 250 °C a opečieme 4-5 minút z oboch strán tak, aby sme ho obracali na voľné miesto na grile.
3. Takto sa mäso neustále opeká a neznižuje sa jeho teplota a z mäsa nevyteká šťava.
4. Po opečení mäso preložíme na servírovaciu dosku, pokvapkáme olivovým olejom a necháme ho 5 minút odležať na teplom mieste (teplota 60 °C).
5. Mäso sa ,,zatiahne´´ a pri krájaní z neho nevyteká šťava. V tomto okamihu mäso ochutíme čerstvo namletým korením a soľou.
Servírovanie - Do hlbšieho taniera naservírujeme bohatú porciu ryže, niekoľko plátkov roštenky , ozdobíme hoblinami parmezánu , rukolou a niekoľkými kvapkami oleja.
Vysoká roštenka je skvelá na prípravu minútok a steakov. Mäso obsahuje 16 % tuku a typické je výrazné mramorovanie bielymi žilkami. Po sviečkovej je vysoká roštenka druhým najmäkším hovädzím mäsom, chuťovo však býva často označená za chutnejšiu. Z najoceňovanejšej strednej časti sa vykrajujú tzv. Rib-eye steaky po obvode lemované tukom, ktorý zaisťuje, že mäso zostane po tepelnej úprave dokonale šťavnaté.
Someliérka odporúča vhodné víno
K hubovému rizotu s grilovaným steakom odporúčam víno z vinárstva Errazuriz Aconcagua Coasta Pinot Noir 2020. Jemná textúra mäsa vysokej roštenky si veľmi dobre porozumie s prirodzenými trieslovinami vína. Huby podčiarknu zemitosť a herbálny charakter vína. Tým, že Pinot Noir z Acochagua Valley má v sebe prirodzenú sviežosť, víno pokrm odľahčí a stane sa skvelým partnerom k večeri.
Odporúčanie someliérky:
Errazuriz Aconcagua Costa Pinot Noir 2020
Hrozno pochádza z parcely vzdialenej 12 km od oceánu. Pôda je sprašovo s úlomkami bridlice. Víno vyzrievalo v starších dubových sudoch 13 mesiacov.
Výsledkom je delikátny a klasický štýl odrody Pinot Noir s kvetinovo herbálnou vôňou. Chuť je veľmi svieža a prirodzená s čarovnou ovocnou textúrou a jemne korenistou dochuťou. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo Errazuriz
Errazuriz patrí medzi top producentov z Čile s obdivuhodným portfóliom vín. Vinárstvo založil v roku 1870 Don Maximiano Errázuriz v údolí Aconcagua. Oblasť Aconcagua sa nachádza približne 100 km severne od hlavného mesta Santiaga. Región disponuje ideálnymi klimatickými podmienkami pre pestovanie viniča. Studená a na zrážky bohatá zima. Teplé a suché leto s chladnými nocami počas dozrievania moderuje vlhký vzduch od oceánu.
V súčasnosti vinárstvo reprezentuje Eduardo Chadwick, ktorý ho zmodernizoval. Vo všetkých fázach výroby sa kladie dôraz na kvalitu. Pôvodné parcely vysadené klonmi z Francúzska sú postupne dosádzané novšími a vhodnejšími. Jednotlivé parcely sú vinifikované jednotlivo s ohľadom na dozrievanie a selekciu hrozna či spontánna fermentácia niektorých odrôd s pôvodnými kvasinkami.
Ďalšie články
Víno a sex rozhodne nie je kombinácia, ktoré vám napadne okamžite. Avšak, aj keď o tom nehovoríme, víno sa neustále používa ako spoločenský prvok, čo nás viedlo k zamysleniu...
Zdroj: Winefolly
Ladislav a Margita Šebovci si jednoznačne zakladajú na pôvode hrozna. Ako jedny z mála slovenských vinárov plynule nadviazali na rodinnú tradíciu vinohradníctva a výroby vína. Znalosti práce vo vinici a umenie výroby vína dostali do vienka od svojich rodičov.
Srdečne vás pozývame ochutnať všetky perly z vinárstva Karpatská Perla na podujatí Pekné víno s rozhľadom, ktoré sa koná už 23. marca.
Každá rodina má svoje vlastné veľkonočné menu. Varia sa údené šunky, pripravujú plnky s bylinkami alebo nadýchaný piškótový baranček. K tomuto sviatku jednoducho patrí dobré jedlo a pitie. Dokonalé gurmánske výtvory si žiadajú aj správne zvolené víno. Užite si párovanie veľkonočných jedál so slovenskými vínami.
Pripravte sa na veľkonočné sviatky s kvalitnými vínami zo Slovenska. Výber vín somelierky.
Inšpirujte sa na blogu: Slovenské vína na Veľkú noc