offerBox
1

4. 4. - Degustácia s vinárstvom Karpatská Perla

offerImage

Prvý štvrtok po Veľkonočnom období bude patriť degustácii vinárstva Karpatská Perla. Je to pekná príležitosť ochutnať tohtoročné novinky, ktoré nám príde predstaviť osobne pán Šebo.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Hubové rizoto s grilovaným steakom a TIP na víno

Hubové rizoto s grilovaným steakom a TIP na víno

Blíži sa čas vytiahnuť a vyčistiť si gril, pripraviť sa na sezónu grilovania. Základom okrem grilu je aj kvalitné mäso. Pripravte si steak z hovädzej roštenky podľa Lenky s krémovým hubovým rizotom. A samozrejme ku kvalitnému steaku ide ruka v ruke kvalitné víno. Dnes som pre vás vybrala víno z Čile, z oblasti Acochagua Costa Pinot Noir z vinárstva Erraruziz.


 

Hubové rizoto s grilovaným steakom

 

Čas prípravy: 30 min, počet porcií: 2 

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk

Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková. 

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Ingrediencie:
 
250 g ryže Arborio
1 šalotka
4 lyžice oleja
30 g masla 
120 ml suchého vína
600 ml vývaru 
120 g čerstvých hnedých šampiňónov 
2 lyžičky hubového korenia 
morská soľ v mlynčeku
štipka muškátového oriešku  
parmezán 
rukola 
 
Grilovaná roštenka 
600 g hovädzej vysokej roštenky 
olivový olej
morská soľ v mlynčeku
čierne mleté korenie v mlynčeku

Postup 

1.  V hlbšej rozohriatej panvici s olejom orestujeme najemno nakrájanú šalotku do sklovita.

2.  Pridáme ryžu a miešaním ju necháme dobre obaliť sa v oleji. Ryžu podlejeme vínom a necháme ho odpariť.

3.  Pridáme nakrájané huby. Postupne (po naberačkách) začneme prilievať horúci vývar. Ryža by mala byť po celú dobu varenia zaliata.

4.  Za občasného miešania a mierneho varu varíme asi 20 minút al dente.

5.  Rizoto zjemníme maslom a dochutíme hubovým korením, soľou  a štipkou muškátového oriešku. Vznikne jemné krémové rizoto. 

Grilovaná roštenka

1.  Mäso vyberieme z vákua, utrieme papierovou utierkou, preložíme na kuchynskú utierku a necháme asi 20 minút odpočívať.

2.  Položíme na dobre nahriatu grilovaciu panvicu alebo  gril na 250 °C a opečieme 4-5 minút z oboch strán tak, aby sme ho obracali na voľné miesto na grile.

3.  Takto sa mäso neustále opeká a neznižuje sa jeho teplota a z mäsa nevyteká šťava.

4.  Po opečení mäso preložíme na servírovaciu dosku, pokvapkáme olivovým olejom a necháme ho 5 minút odležať na teplom mieste (teplota 60 °C).  

5.  Mäso sa ,,zatiahne´´ a pri krájaní z neho nevyteká šťava. V tomto okamihu mäso ochutíme čerstvo namletým korením a soľou.       

Servírovanie - Do hlbšieho taniera naservírujeme bohatú porciu ryže, niekoľko plátkov roštenky , ozdobíme hoblinami parmezánu , rukolou a niekoľkými kvapkami oleja.

Vysoká roštenka je skvelá na prípravu minútok a steakov. Mäso obsahuje 16 % tuku a typické je výrazné mramorovanie bielymi žilkami. Po sviečkovej je vysoká roštenka druhým najmäkším hovädzím mäsom, chuťovo však býva často označená za chutnejšiu. Z najoceňovanejšej strednej časti sa vykrajujú tzv. Rib-eye steaky po obvode lemované tukom, ktorý zaisťuje, že mäso zostane po tepelnej úprave dokonale šťavnaté. 

Someliérka odporúča vhodné víno 

K hubovému rizotu s grilovaným steakom odporúčam víno z vinárstva Errazuriz Aconcagua Coasta Pinot Noir 2020. Jemná textúra mäsa vysokej roštenky si veľmi dobre porozumie s prirodzenými trieslovinami vína. Huby podčiarknu zemitosť a herbálny charakter vína. Tým, že Pinot Noir z Acochagua Valley má v sebe prirodzenú sviežosť, víno pokrm odľahčí a stane sa skvelým partnerom k večeri. 

Odporúčanie someliérky:

Errazuriz Aconcagua Costa Pinot Noir 2020

Hrozno pochádza z parcely vzdialenej 12 km od oceánu. Pôda je sprašovo s úlomkami bridlice. Víno vyzrievalo v starších dubových sudoch 13 mesiacov.

Výsledkom je delikátny a klasický štýl odrody Pinot Noir s kvetinovo herbálnou vôňou. Chuť je veľmi svieža a prirodzená s čarovnou ovocnou textúrou a jemne korenistou dochuťou. Ukázať víno na eshope.

 

Vinárstvo Errazuriz 

Errazuriz patrí medzi top producentov z Čile s obdivuhodným portfóliom vín. Vinárstvo založil  v roku 1870 Don Maximiano Errázuriz v údolí Aconcagua. Oblasť Aconcagua sa nachádza približne 100 km severne od hlavného mesta Santiaga. Región disponuje ideálnymi klimatickými podmienkami pre pestovanie viniča. Studená a na zrážky bohatá zima. Teplé a suché leto s chladnými nocami počas dozrievania moderuje vlhký vzduch od oceánu.

V súčasnosti vinárstvo reprezentuje Eduardo Chadwick, ktorý ho zmodernizoval. Vo všetkých fázach výroby sa kladie dôraz na kvalitu. Pôvodné parcely vysadené klonmi z Francúzska sú postupne dosádzané novšími a vhodnejšími. Jednotlivé parcely sú vinifikované jednotlivo s ohľadom na dozrievanie a selekciu hrozna či spontánna fermentácia niektorých odrôd s pôvodnými kvasinkami.

 
Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.