Prinášame vám dva recepty na svetovo populárne kávové nápoje. Na prípravu si vystačíte s niekoľkými ingredienciami, pre nákup kávy teraz využijete limitovanú akciu Black Week.
AKCIA Black Week Káva len do 8. 11. 2024
Pozrite si vína v akcii do -45% - WINE BLACK DEALS
Cava je najznámejšie španielske šumivé víno, ktoré sa vyrába najmä v regióne Katalánsko a je jedným z najuniverzálnejších šumivých vín. Cava označuje katalánske slovo pre „jaskyňu“ alebo „pivnicu“. Toto španielske šumivé víno sa stalo obľúbeným nápojom nielen v Španielsku, ale aj po celom svete. Vďaka vynikajúcemu pomeru kvality a ceny si ho môžete vychutnať kedykoľvek.
Španielsko má dlhú históriu výroby vína, ale Cava je na vinohradníckej scéne relatívnym nováčikom. Vinári v Katalánsku ho začali vyrábať len asi pred 200 rokmi. Španielsky priemysel šumivého vína explodoval koncom 19. storočia po tom, čo fyloxéra zničila veľkú časť francúzskych možností výroby Champagne. V roku 2022 sa celosvetovo predalo 249 miliónov fliaš.
1. Výroba - Champagne sa musí vyrábať v regióne Champagne vo Francúzsku; Cava v špecifických vinohradníckych oblastiach Španielska.
2. Odrody - v Champagne sa používajú odrody Pinot Noir, Pinot Meunier a Chardonnay, zatiaľ čo pri výrobe Cava, odrody pochádzajúce z Katalánska, konkrétne Macabeo, Xarel·lo a Parellada. Chardonnay je tiež bežné, z modrých odrôd je to Pinot Noir, Garnacha, Trepat alebo Monastrell.
Pôvod Cava sa nachádza vo vinohradníckej oblasti Penedés, v meste San Sadurní d’Anoia a jeho okolí, ktoré si vyslúžilo titul hlavné mesto Cavy. V roku 2020 boli schválené sub-zóny. Tak sa dá presne určiť pôvod, ktorý dodáva pôda a miestna mikroklíma, v ktorej bolo víno vyrobené. Cava sa však môže vyrábať aj v iných regiónoch, ktoré sú rozdelené do podoblastí. Existujú štyri hlavné oblasti DO, ktoré zahŕňajú Valle del Ebro s sub-zónami Alto Ebro a Valle del Cierzo. Comtats de Barcelona s sub-zónami Serra de Mar, Valls d'Anoia-Foix, Conca del Gaià, Serra de Prades a Pla de Ponent. Asi 95% Cava sa vyrába v oblasti Penedès v Katalánsku. Ďalšími regiónmi sú Aragon, Castile a León, Extremadura, La Rioja, Basque Country, Navarra a Valencia.
TIPY na Cava: PERELADA Cava Brut Blue Festival Cava DO, PERELADA Cava Semi SecCava DO, PERELADA Cava Brut Rosé Festival Cava DO, Freixenet Cordon Negro Brut Cava DO
Cava sa podáva vychladená. Ideálna teplota je (6–8 ºC) pre mladé alebo (8–10 ºC) pre Reserva, Gran Reserva a Paraje Calificado. Ideálny je kalich so širším telom, ktorý lepšie uvoľní vôňu a tiež senzorické vnemy.
Vďaka svojim bublinkám, sviežej kyselinke a jemným ovocnej chuti je Cava výborným šumivým vínom k mnohým druhom jedál, vrátane tapas. Vynikajúca voľba pre jemné jedlá z morských plodov. Považuje sa za jedno z najlepších vín s mušľami a ustricami.
Cava sa hodí k rôznym rybám, najmä k tučným. Skvele sa kombinuje s lososom, pretože bublinky a acidita redukujú tuk v rybe. Klasickou kombináciou je Cava s kuracím mäsom, najmä smaženým.
Hodí aj k jemne pikantným kuracím jedlám, ako je kórejské vyprážané kura. Cava, rovnako ako Champagne, sa dobre kombinuje so syrom. Napríklad Manchego sa ku Cave hodí perfektne. Taktiež je výborným doplnkom aj do koktailov alebo miešaných nápojov.
Primárna fermentácia vín prebieha v obrovských nerezových kadiach. Po prvotnej fermentácii sa vína miešajú, pričom každý vinár si vytvorí svoju špecifickú zmes. Víno sa potom fľašuje, pridá sa cukor a kvasinky a fľaša sa uzavrie korunkovým uzáverom. Cava sa vyrába tradičnou metódou. Víno následne prejde druhou fermentáciou vo fľaši. Vinári veľmi opatrne odstrelia kaly, pridajú dozáž (okrem brut nature, ktorá neobsahuje žiadny pridaný cukor), zazátkujú a Cava je hotová.
Kategórie Cavy podľa dozáže:
Brut Nature – do 3 g/l
Extra Brut – do 6 g/l
Brut – do 12 g/l
Extra Seco - 12 – 17 g/l
Seco - 17 až 32 g/l
Semi Seco - 32 až 50 g/l
Dulce – viac ako 50 g/
Cava podľa vyzrievania
Cava de Guarda: Cava musí vyzrieť aspoň deväť mesiacov. Asi 90% Cava spadá do tejto kategórie.
Cava de Guarda Superior Reserva: Cava musí vyzrievať minimálne 18 mesiacov.
Gran Reserva: Cava musí stráviť najmenej 30 mesiacov vo vinárstve.
Paraje Calificado: Táto kategória bola schválená v roku 2017. Cava musí zrieť aspoň 36 mesiacov, zároveň musí spĺňať prísne požiadavky týkajúce sa procesu pestovania, zberu a výroby. Cava Paraje Calificado (znamená kvalifikované miesto) pochádza z vybraného malého vinohradu, ktorý sa od ostatných odlišuje svojimi špecifickými vlastnosťami (poloha a terroir). Cava s veľmi individuálnou osobnosťou.
Prinášame vám dva recepty na svetovo populárne kávové nápoje. Na prípravu si vystačíte s niekoľkými ingredienciami, pre nákup kávy teraz využijete limitovanú akciu Black Week.
AKCIA Black Week Káva len do 8. 11. 2024
Prinášame vám tri vianočné recepty s čajmi Dammann Fréres, ktoré sa distribuujú do celého sveta. Dammann Fréres vyrába širokú škálu exkluzívnych, prémiových čajových zmesí rôzneho pôvodu a chutí.
AKCIA Black Week čaj -50% len do 8. 11. 2024
Štúdia zameraná na ženy, ktoré kupujú a pijú víno, zistila, že podľa vedcov si ženy častejšie kupovali fľaše zobrazujúce „ženské“ rodové znaky. Ženy, ktoré sa zúčastnili na štúdii, mali väčší zámer kúpiť si víno, keď malo na etikete „ženské“ znaky, konštatoval výskum. Tento účinok bol posilnený tým, že sa ženy viac identifikovali s inými ženami, niečo známe ako „identifikácia v rámci skupiny“, uviedli výskumníci z Washington State University (WSU), píšuci v International Journal of Hospitality Management. Autori štúdie uviedli, že práca reagovala na výzvy na ďalší výskum o spotrebiteľkách.
Väčšina milovníkov vína dnes pozná Sassicaiu. Hoci víno bolo súčasťou talianskej kultúry už od staroveku, Bolgheri, malá dedinka medzi Stredozemným morom a zvlnenými kopcami, bola len oblasťou veľmi obyčajných vín. Vášeň a intuícia jedného muža zmenili osud tohto regiónu v priebehu niekoľkých krátkych desaťročí - markíz Mario Incisa della Rocchetta, manžel grófky Clarice della Gherardesca.