Gruzínske vinárstvo Bruale úspešne nadväzuje na 8000 ročnú históriu výroby vín oblasti Kakheti. Ako hovoria ich autori, vína z Bruale nie sú len nápoj, ale aj spôsob života. Alebo " vína pre srdečnú konverzáciu."

Cava - synonymum elegancie a všestrannosti
Cava je najznámejšie španielske šumivé víno, ktoré sa vyrába najmä v regióne Katalánsko a je jedným z najuniverzálnejších šumivých vín. Cava označuje katalánske slovo pre „jaskyňu“ alebo „pivnicu“. Toto španielske šumivé víno sa stalo obľúbeným nápojom nielen v Španielsku, ale aj po celom svete. Vďaka vynikajúcemu pomeru kvality a ceny si ho môžete vychutnať kedykoľvek.
Cava - len 200 rokov tradície
Španielsko má dlhú históriu výroby vína, ale Cava je na vinohradníckej scéne relatívnym nováčikom. Vinári v Katalánsku ho začali vyrábať len asi pred 200 rokmi. Španielsky priemysel šumivého vína explodoval koncom 19. storočia po tom, čo fyloxéra zničila veľkú časť francúzskych možností výroby Champagne. V roku 2022 sa celosvetovo predalo 249 miliónov fliaš.
Rozdiely medzi Champagne a Cava
1. Výroba - Champagne sa musí vyrábať v regióne Champagne vo Francúzsku; Cava v špecifických vinohradníckych oblastiach Španielska.
2. Odrody - v Champagne sa používajú odrody Pinot Noir, Pinot Meunier a Chardonnay, zatiaľ čo pri výrobe Cava, odrody pochádzajúce z Katalánska, konkrétne Macabeo, Xarel·lo a Parellada. Chardonnay je tiež bežné, z modrých odrôd je to Pinot Noir, Garnacha, Trepat alebo Monastrell.
Oblasti Cava
Pôvod Cava sa nachádza vo vinohradníckej oblasti Penedés, v meste San Sadurní d’Anoia a jeho okolí, ktoré si vyslúžilo titul hlavné mesto Cavy. V roku 2020 boli schválené sub-zóny. Tak sa dá presne určiť pôvod, ktorý dodáva pôda a miestna mikroklíma, v ktorej bolo víno vyrobené. Cava sa však môže vyrábať aj v iných regiónoch, ktoré sú rozdelené do podoblastí. Existujú štyri hlavné oblasti DO, ktoré zahŕňajú Valle del Ebro s sub-zónami Alto Ebro a Valle del Cierzo. Comtats de Barcelona s sub-zónami Serra de Mar, Valls d'Anoia-Foix, Conca del Gaià, Serra de Prades a Pla de Ponent. Asi 95% Cava sa vyrába v oblasti Penedès v Katalánsku. Ďalšími regiónmi sú Aragon, Castile a León, Extremadura, La Rioja, Basque Country, Navarra a Valencia.
TIPY na Cava: PERELADA Cava Brut Blue Festival Cava DO, PERELADA Cava Semi SecCava DO, PERELADA Cava Brut Rosé Festival Cava DO, Freixenet Cordon Negro Brut Cava DO
Servis & Gastronómia
Cava sa podáva vychladená. Ideálna teplota je (6–8 ºC) pre mladé alebo (8–10 ºC) pre Reserva, Gran Reserva a Paraje Calificado. Ideálny je kalich so širším telom, ktorý lepšie uvoľní vôňu a tiež senzorické vnemy.
Vďaka svojim bublinkám, sviežej kyselinke a jemným ovocnej chuti je Cava výborným šumivým vínom k mnohým druhom jedál, vrátane tapas. Vynikajúca voľba pre jemné jedlá z morských plodov. Považuje sa za jedno z najlepších vín s mušľami a ustricami.
Cava sa hodí k rôznym rybám, najmä k tučným. Skvele sa kombinuje s lososom, pretože bublinky a acidita redukujú tuk v rybe. Klasickou kombináciou je Cava s kuracím mäsom, najmä smaženým.
Hodí aj k jemne pikantným kuracím jedlám, ako je kórejské vyprážané kura. Cava, rovnako ako Champagne, sa dobre kombinuje so syrom. Napríklad Manchego sa ku Cave hodí perfektne. Taktiež je výborným doplnkom aj do koktailov alebo miešaných nápojov.
Ako sa výroba Cava
Primárna fermentácia vín prebieha v obrovských nerezových kadiach. Po prvotnej fermentácii sa vína miešajú, pričom každý vinár si vytvorí svoju špecifickú zmes. Víno sa potom fľašuje, pridá sa cukor a kvasinky a fľaša sa uzavrie korunkovým uzáverom. Cava sa vyrába tradičnou metódou. Víno následne prejde druhou fermentáciou vo fľaši. Vinári veľmi opatrne odstrelia kaly, pridajú dozáž (okrem brut nature, ktorá neobsahuje žiadny pridaný cukor), zazátkujú a Cava je hotová.
Kategórie Cavy podľa dozáže:
Brut Nature – do 3 g/l
Extra Brut – do 6 g/l
Brut – do 12 g/l
Extra Seco - 12 – 17 g/l
Seco - 17 až 32 g/l
Semi Seco - 32 až 50 g/l
Dulce – viac ako 50 g/
Cava podľa vyzrievania
Cava de Guarda: Cava musí vyzrieť aspoň deväť mesiacov. Asi 90% Cava spadá do tejto kategórie.
Cava de Guarda Superior Reserva: Cava musí vyzrievať minimálne 18 mesiacov.
Gran Reserva: Cava musí stráviť najmenej 30 mesiacov vo vinárstve.
Paraje Calificado: Táto kategória bola schválená v roku 2017. Cava musí zrieť aspoň 36 mesiacov, zároveň musí spĺňať prísne požiadavky týkajúce sa procesu pestovania, zberu a výroby. Cava Paraje Calificado (znamená kvalifikované miesto) pochádza z vybraného malého vinohradu, ktorý sa od ostatných odlišuje svojimi špecifickými vlastnosťami (poloha a terroir). Cava s veľmi individuálnou osobnosťou.
Ďalšie články

Ak hľadáte talianske víno, ktoré spája modernosť s dostupnou cenou, vína Ca del Lago je skvelou voľbou. Táto talianska značka prináša výber vín z typicky talianskych odrôd a oblastí. Ponúka svieže biele, ľahké ružové aj plné červené vína s priaznivou cenou. V našom portfóliu nájdete vína, ktoré potešia milovníkov rôznych štýlov.

Nový Zéland je známy nielen krásnou prírodou a čistotou, ale aj kuchyňou, ktorá vychádza z darov mora, kvalitného mäsa a sviežeho ovocia. V spojení s tamojšími vínami vznikajú neopakovateľné chuťové zážitky. Prinášame vám päť typických jedál, ktoré si viete pripraviť aj doma, a odporúčania, ktoré vína Villa Maria sa k nim hodia najlepšie.

Nie vždy je po ruke barman a nie vždy je čas miešať náročné drinky. Aj doma však môžete zažiť atmosféru koktailového baru – stačí otvoriť fľašu Barback’s. Táto novinka v ponuke WinePlanet prináša hotové koktaily vo fľaši, pripravené podľa originálnych receptúr skúsených barmanov.
Celú kolekciu Barback’s nájdete u nás: Barback’s na WinePlanet