Zatiaľ čo pivo alebo saké sú klasické kombinácie so sushi, dobre zvolené víno môže posunúť zážitok zo sushi na ďalšiu úroveň. Či už máte radi pikantného tuniaka, chrumkavé krevety alebo klasickú kalifornskú rolku, Maria Jennifer Muir z vinárstva Villa Maria zostavila sprievodcu, ktorý vám pomôže nájsť perfektnú zhodu pre vaše obľúbené sushi rolky.

Zápisky z MasterClass Rioja
Rioja nie je len dobrá značka, ale najmä vinohradnícka oblasť, kde sa vyrábajú najlepšie vína s dominanciou odrody Tempranillo. V každom dúšku je cítiť, že ho vyrábajú ľudia, ktorí žijú so svojim vinohradom a vínom. V rámci februárového Masterclassu sme mali príležitosť spoznať viacero štýlov, porovnať si identické vína z dvoch ročníkov alebo rôznych vinohradov.
Rioja = Španielsko
Rioja je najznámejšia španielska vinohradnícka oblasť, ktorá profituje zo svojej polohy, mikroklimatických podmienok, rôznych typov podložia a vinárov, ktorí vyrábajú jedinečné vína. Oblasť je ovplyvňovaná oceánskym a z južnej strany kontinentálnym prúdením vzduchu.
Väčšina vinohradov leží v nadmorskej výške 400 až 600 metrov nad morom, ktoré sa líšia sa pôdnym podložím. Najviac rozšírené je kriedovo vápenaté podložie, hlinito vápenaté s vyšším obsahom železa so slieňom a aluviálne s prímesou ílu. Rioja sa delí na tri zóny, najväčšia je Rioja Alta, nasleduje Rioja Oriental a najmenšia Rioja Alavesa. Postupne sa presadzujú aj vína z jedného vinohradu tzv. Viñedo Singular. Dominantnou modrou odrodou je Tempranillo doplnená Mazuelom, Gracianom a Garnachou Tinto. Z bielych odrôd sa najčastejšie objavuje Viura a Garnacha blanca a Malvasia.

MasterClass sme začali vínom vinárstva El Coto 875m Tempranillo 2020. Hrozno pochádza z najvyššie položenej vinice vinárstva Carbonera ( Rioja Oriental ), ktorá sa nachádza v nadmorskej výške 875 m nad morom a je ideálna na pestovanie bielych odrôd najmä Chardonnay a Verdejo. Víno vyzrievalo 9 mesiacov v nových amerických a francúzskych dobových sudoch. Tempranillo s veľmi pekným ovocným prejavom kôstkového ovocia. V chuti živé s odrodovým charakterom a prirodzenou textúrou trieslovín. Víno: El Coto 875 m Tempranillo 2021
Nasledovala dvojica vín z jedného ročníka, rovnakej podoblasti, ale s rozdielnou filozofiou a prístupom pri vinifikácii. Ročník 2019 je hodnotený v Rioje (Consejo regulador) – excellent. Prvé víno Coto Real Reserva 2019 zaujalo atraktívnou, ovocno kvetinovou vôňou. Tempranillo pochádza z jedného vinohradu Cuartos Viejos v Cenicero (Alta), ktorý má viac ako 50 rokov. Víno vyzrievalo 24 mesiacov najmä vo francúzskych dubových sudoch. Chuť je bohatá, koncentrovaná s výraznými tanínmi a ovocno herbálnym charakterom. Teraz už prístupné avšak s potenciálom. Víno: El Coto Coto Real Reserva 2020
Druhým vínom bola Reserva 2019 z vinárstva Marqués de Murrieta. Víno Murrieta bolo prvé víno zo Španielska, ktoré získalo 100 bodov od Parkera. Hrozno pochádza z vinice Ygay (Alta) a patrí do top 10 najlepších vín z tejto oblasti. Ročník 2019 tvorí 87% Tempranillo, 6% Graciano, 5% Mazuelo a 2% Garnacha. Víno zrelo 24 mesiacov v amerických dubových mesiacov. Oproti Coto Real pôsobí viac klasicky s jemne kabernetovo kôstkovou vôňou. Veľmi elegantné víno s finesou s výbornou harmóniou a zároveň komplexnosťou. Veľmi citlivá práca s drevom, ktoré sa len jemne objavuje v závere. Veľmi dlhé s potenciálom na dekádu.

Druhá porovnávaná dvojica vín patrila jednému vinárstvu Remelluri (Alavesa), teda rovnakému štýlu a pôvodu, ale z dvoch veľmi odlišných ročníkov 2013/2011 a z dvoch rôznych formátov fliaš. Ročník 2013 bol v Rioje chladný s komplikovaným prejavom. Naopak ročník 2011 bol považovaný, rovnako ako 2019 za excelentný. Remulleri 2013 bolo servírované zo štandardnej 0,75l fľaše. Blend 25 parciel, 85% Tempranillo, 10% Garnacha, 5% Graciano, 21 mesiacov vo francúzskych dubových sudoch. Vo vôni tóny sušeného bobuľového ovocia, opracovanej kože, húb, čierneho čaju a sójovej omáčky. V chuti pôsobí živšie ako vo vôni, kyselinka drží kostru vína. Šarmantné, pripravené na pitie. Ročník 2011 bol servírovaný z magnum (1,5l) fľaše. Rovnaký blend, ktorý vyzrieval 17 mesiacov vo francúzskych dubových sudoch. Bol to druhý ročník Telma Rodrigueza, ktorý po otcovi prevzal vinárstvo. 2011-ska pôsobí dravšie, vyššia koncentrácia so živým, ovocným prejavom. Dynamické s dobre zapracovanými trieslovinami a termickým prejavom ročníka.
Spoločným menovateľom tretej dvojice bolo jedno vinárstvo a identický ročník 2017, ale odlišný pôvod, odrodové zloženie a vinifikácia. Vína majú „cool climate“ prejav s dobrým vyzrievajúcim potenciálom. El Coto Coto de Imaz Gran Reserva 2017 zaujal veľmi pekným ovocným prejavom s tónmi kvitnúcej čerešne a orgovánu. Hrozno pochádza z viacerých vinohradov (Alta) s dominanciou odrody Tempranillo a malým percentom Graciana. Víno vyzrievalo 24 mesiacov vo francúzskych a amerických dubových sudoch a ďalších 36 mesiacov vo fľaši pred uvedením na trh. Delikátna Gran Reserva s elegantnou, ovocnou textúrou. Harmonické s pomerne integrovanými trieslovinami a živou kyselinkou. Víno: El Coto Coto de Imaz Gran Reserva 2018
Druhé víno Imaz Gran Reserva 2017 Limited napriek tomu, že je z rovnakého vinárstva a ročníka, má odlišný charakter. Hrozno pochádza z najstaršieho vinohradu Elvilar (Alavesa) vo vlastníctve vinárstva. Leží v nadmorskej výške 700 metrov nad morom na vápenatom podloží a je vedený na Gobelet. Vyrobených bolo len 6669 fliaš, iba na alokáciu. Vo vôni tóny červených a čiernych ríbezlí a čerešne doplnené škoricou, vanilkou a náznakom kôpru. Chuť je mladá, energická a koncentrovaná so sviežou kyselinkou a pomerne pevnými trieslovinami. Toto víno je určené na dlhé vyzrievanie, momentálne veľmi mladé.

A na záver prišlo biele víno Marqués de Murrieta Capellania Blanco Gran Reserva 2019. 100% Viura zo 6ha parcely Capellania ( Ygay v Rioja Alta), vysedenej v roku 1945 s nadmorskou výškou 485m. Pôda prevažne hlinito – vápenatá. Víno vyzrievalo 23 mesiacov vo francúzskych dubových sudoch Allier a následne 13 mesiacov v betónových tankoch. Produkcia iba 30000 fliaš. Nádherná ovocno kvetinová vôňa spojená s viacerými jemnými nuansami. V chuti dekadentné s jemne ovocnou krémovou textúrou, limetkový sorbet, pražený lieskový oriešok, náznak medu doplnený živou kyselinkou. Pripomína stredomorský štýl vín. Delikátne a elegantné víno s hroznovým charakterom a viacerými vrstvami. Na začiatku svojho vývoja s dlhým potenciálom. Víno: Marqués de Murrieta Capellanía Blanco Gran Reserva 2019
Ďalší MasterClass bude venovaný odrode Grenache v rôznych farbách a štýloch.


Ďalšie články

Burgundsko je dynamické a vyvíja sa. Na scéne sa objavujú noví pestovatelia a výrobcovia, zatiaľ čo historické vinárstva menia vedenie a obnovujú svoje vinárske postupy. K najintenzívnejšiemu vývoju došlo vo vinohradoch. Okrem prechodu na organické a biodynamické poľnohospodárstvo sa výrobcovia prispôsobujú teplejším vegetačným podmienkam pomocou nových stratégií na ochranu viniča a hrozna pred slnkom, horúčavami a suchom, nehovoriac o jarných mrazov.

64. aukciu vín Hospices de Nuits-Saint-Georges, ktorú po prvýkrát viedla popredná francúzska aukčná sieň iDealWine, sa konala v Château du Clos de Vougeot. Hoci úroda v ročníku 2024 bola kvôli komplikovaným poveternostným podmienkam historicky nízka, kvalita vín je vysoká.

Od prevzatia kontroly nad vinárstvom v roku 1966, Piero Antinori vybudoval rozsiahle impérium, ktoré sa sústredilo najmä na Toskánsko. Za polstoročie premenil tento toskánsky aristokrat obchod s vínom na spoločnosť ovládajúcu viac ako 7000 akrov viníc. Popri tom bol jedným z malej skupiny, ktorá celkovo zmenila tvár toskánskeho a celkovo talianskeho vína a presunula zameranie vína z kvantity na kvalitu.