Dom Pérignon je unikátne „Prestige Champagne“. To znamená, že sa vyrába len v najlepších ročníkoch v limitovanom množstve, z toho najlepšieho hrozna.
![Zapekané cukety a TIP na víno Santa Cristina](/www/thumbnails/blog-xs/chianti-1440x550_500xf1qmt1691499583.jpg)
Zapekané cukety a TIP na víno Santa Cristina
Máme tu sezónu dozrievania rajčín, paprík, ale aj tekvíc a cukiet. A tie treba čím skôr i spotrebovať. Preto si Lenka pre vás pripravila výborný, letný recept. Zapekané cukety s hovädzím ragú. Odporúčam k nemu klasické Chianti Superiore z vinárstva Santa Cristina.
Zapekané cukety s hovädzím ragú s rajčinami
Čas prípravy: 1 hod
Počet porcií: 4
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Na rozpálenej panvici na troche olivového oleja do sklovita orestujeme najemno nakrájanú cibuľu a cesnak.
2. Ochutíme oreganom, soľou a čiernym korením. Pridáme mleté hovädzie a restujeme, kým sa mäso nerozpadá na drobné kúsky.
3. K orestovanému mäsu primiešame paradajky z konzervy a najemno nakrájanú papriku.
4. Mäsovú zmes dusíme na miernom ohni alebo na miernom stupni indukcii približne 30 - 40 minút do mäkka. Odpariť by sa mala väčšina šťavy.
5. Medzi tým si umyjeme cukety, odstránime konce a pozdĺžne ich rozrežeme na polovicu. Lyžicou vydlabeme semiačka a posnažíme sa nechať čo najviac dužiny.
6. Cukety poukladáme vedľa seba do zapekacej misy, osolíme, okoreníme a naplníme pripraveným mäsovým ragú.
7. Plnené cukety posypeme mozzarellou a poukladáme na vrch nakrájané rajčiny na mesiačiky.
8. Jemne posypeme talianskym sušeným korením a pokvapkáme olivovým olejom. Dáme zapiecť na 200° C do vyhriatej rúry na cca 12 minút.
Servírovanie: Na tanier položíme plnenú zapekanú cuketu a ozdobíme lístkami čerstvej bazalky
Cuketa patrí medzi najobľúbenejšie prázdninové plody a je jednou z najzdravších zelenín. Je plná vitamínov a vynikajúci pomocník pri detoxikácii aj chudnutí. Cuketa zbavuje telo zápalu, odstraňuje nedostatočné trávenie, udržuje zdravý krvný tlak, udržuje zdravé oči, zvyšuje energiu, pomáha redukovať hmotnosť, pomáha liečiť astmu, chráni pred rakovinou, udržuje zdravú a mladistvú pokožku, posilňuje kosti a zuby. Cuketa skvele chutí grilovaná, dusená, či dokonca vo forme šťavnatého cukinovo-čokoládového koláča.
Someliérka odporúča vhodné víno
Chianti je červené víno z Toskánska, ktoré by nechalo chýbať vo vínnom lístku nielen v talianskej reštaurácii. Výborne sa kombinuje s cestovinami, s mäsitými jedlami s paradajkovou omáčkou ako sú lasagne. Je dobrým partnerom i k talianskej pizzi či bruschette. Svieže a ovocné Chianti Superiore z vinárstva Santa Cristina s jemnou kyselinkou a hladkou štruktúrou vyváži tuk z mletého hovädzieho mäsa a podporí chuť paradajkovej omáčky.
Odporúčanie someliérky:
Santa Cristina Chianti Superiore 2020
Rubínová farba s fialovými odleskami. Atraktívna ovocná vôňa zrelých čerešní a višní s tónmi korenia a fialiek. Čistá, suchá ovocná chuť s jemnou štruktúrou a tanínmi. Stredne plné telo a príjemná ovocná dochuť. Klasické Chianti do gastronómie. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo Santa Cristina
Vinárstvo Santa Cristina bolo postavené na základe projektu Hydea vo Florencii v roku 2006. Patrí rodine Antinori.
Moderná stavba rešpektuje minimálny vplyv na životné prostredie a okolité územia. Vinárstvo bolo pomenované po Santa Cristina Red, historickom víne a symbole vinárstva už viac ako 70 rokov.
Najmodernejšie technológie a neustály výskum rodiny Antinori posilňuje a upevňuje vinárske tradície a lásku k toskánskemu územiu.
Ďalšie články
![Umenie nalievať víno](/www/thumbnails/article-box/nalivka-1440x550_x250f1q80mt1738858427.jpg)
Nalievanie vína sa môže zdať jednoduché, ale je to umenie, ktoré môže výrazne zmeniť váš pôžitok z vína. Ponorme sa do fascinujúceho sveta nalievania vína. Jedným z kľúčových aspektov, ktorý sa často prehliada, je vedieť, koľko vína by ste si mali do kalichu naliať. Množstvo, ktorým naplníte kalich, ovplyvní vôňu, chuť a celkový zážitok z pitia vína.
Vyskúšajte štýlové poháre a dekantéry značky Riedel.
![Nové trendy v pití Prosecca](/www/thumbnails/article-box/prosecwinter-1440x550_x250f1q80mt1738775282.jpg)
Prosecco je talianske šumivé víno vyrábané v regiónoch Veneto a Friuli Venezia Giulia, hlavne v okolí Conegliano a Valdobbiadene, v kopcoch severne od Trevisa. Vyrába sa prevažne z bielej odrody Glera (85%). Ovocné a kvetinové, často vykazujúce tóny tropického ovocia, banánového krému, lieskových orieškov, vanilky a medových plástov. Vďaka dostupnej cene sa stalo obľúbenou voľbou pre zákazníkov. Ročne sa predá viac fliaš Prosecca ako fliaš Champagne a Cava dohromady.
![Urobte si štvorchodovú večeru s vínami Cote des Roses Gérard Bertrand](/www/thumbnails/article-box/vecerecotes-1440x550_x250f1q80mt1738751332.jpg)
Prinášame vám možnosť vyskúšať nové recepty v kombinácii s vínami Cote des Roses od Gérarda Bertranda. Ale ak máte vy alebo vaši hostia alergie alebo diétne obmedzenia, nemusíte sa báť. Štvorchodová večera je vegánska a bezlepková a ak si k nim doprajete vína Cote des Roses, zažijete nádhernú kombináciu chutí.
Inšpirujte sa: Valentínske koktaily s Cote des Roses