Na svete snáď neexistuje krajina, okrem Francúzska, ktorá by sa viac venovala výrobe vína ako Taliansko. Výlet do očarujúcich viníc a vinárstiev Talianska je nevyhnutnosťou na zozname každého milovníka vína. Pokiaľ ich nemôžete preskúmať osobne, prinášame vám niektoré z najlepších talianskych vín, ktoré môžete vyskúšať doma, spolu s niekoľkými odporúčaniami k talianskym pokrmom.

Vínom a syrom proti Alzheimerovi
Štúdia zistila, že víno a syr sú perfektným spojením pre prevenciu Alzheimerovej choroby. Nový výskum zistil koreláciu medzi konzumáciou syra, červeného vína a nižším rizikom vzniku niekoľkých kognitívnych chorôb.
Nový výskum naznačuje, že víno a syr môžu znížiť riziko vzniku kognitívnych chorôb, ako je Alzheimerova choroba. Najčastejšia forma demencie, Alzheimerova choroba, vedie k zhoršeniu funkcií mozgu, ktoré ovplyvňujú pamäť a schopnosť vykonávať každodenné úlohy. Podľa Alzheimerovej asociácie je touto chorobou postihnutých viac ako 5 miliónov Američanov. Strava bola dlho považovaná za ukazovateľ nášho zdravia v neskoršom veku. Štúdie preukázali súvislosť medzi stravou, Alzhiemerom a inými demenciami. Nedávna štúdia vykonaná na Iowskej štátnej univerzite zistila, že konzumácia väčšieho množstva vína a syra v priebehu času môže pomôcť posilniť kognitívne zdravie, keď starneme.
Štúdia analyzovala údaje z biomedicínskej výskumnej databázy UK Biobank a sledovala viac ako 1 700 účastníkov vo veku 46 až 77 rokov v priebehu 10 rokov. Každý účastník absolvoval úvodné hodnotenie, ktoré zahŕňalo otázky o ich stravovaní a test fluidnej inteligencie (FIT), ktorý meria schopnosť rýchlo používať rozum a logiku pre riešenie problémov. V rokoch 2006 až 2012 boli tým istým účastníkom vykonané dve následné hodnotenia. Dotazníky sa pýtali účastníkov, ako často konzumujú ovocie, zeleninu, ryby, spracované mäso, hydinu, hovädzie, jahňacie, bravčové mäso, syr, chlieb, cereálie, čaj a kávu, pivo, červené, biele, šumivé víno a likéry.
Údaje ukázali koreláciu medzi konzumáciou červeného vína a syra a vyšším výkonom v testoch FIT. "Existoval silný, jasný vzťah medzi konzumáciou väčšieho množstva syra alebo pitím väčšieho množstva červeného vína a vyšším skóre inteligencie tekutín počas obdobia šiestich až desiatich rokov," povedal hlavný výskumník Dr. Auriel Willette prostredníctvom e-mailu Wine Spectator. To je skvelá správa pre milovníkov vína a syrov, pretože pokles skóre FIT súvisí so zvýšeným rizikom Alzheimerovej choroby.
Typ alkoholu a genetické faktory ovplyvňujú riziko demencie
Zatiaľ čo sa zistilo, že mierna konzumácia červeného vína a syra má najlepšiu koreláciu u účastníkov, ktorí nemali žiadne genetické riziko vzniku kognitívnych chorôb, tí, ktorí boli geneticky predisponovaní, profitovali z dennej konzumácie akéhokoľvek typu alkoholu.
"V závislosti od genetických faktorov, ktoré v sebe nosíme sa zdá, že niektorí jedinci sú viac chránení pred účinkami Alzheimerovej choroby, zatiaľ čo iní sú vystavení vyššiemu riziku. To znamená, že správny výber potravín môže úplne zabrániť chorobe a kognitívnemu poklesu,“ uviedol hlavný autor Brandon Klinedinst vo vyhlásení.
Štúdia neskúmala, ktoré zložky v syre a víne sú prospešné. Willette poznamenal, že budú potrebné ďalšie klinické štúdie, aby sa zistilo, či by explicitná zmena stravy mohla ovplyvniť zdravie mozgu, ale verí, že ich zistenia sú sľubné. „Bol som milo prekvapený, že naše výsledky naznačujú, že zodpovedné každodenné jedenie syrov a pitie červeného vína sú dobré nielen na to, aby nám pomohli vyrovnať sa s momentálnou situáciou, ale možno aj na zvládnutie čoraz zložitejšieho sveta, ktorý sa zdá, že nikdy nespomalí. ."
Ďalšie články

Rodinné vinárstvo Pavelka vzniklo v Pezinku v roku 1995. Na čele vinárstva stojí vinár Milan Pavelka spolu so synom Michalom. Pod Malými Karpatmi obhospodarujú viac ako päťdesiat hektárov vinohradov. Milan Pavelka je vinohradník telom i dušou.
Prečítajte si o novinke z vinárstva - rezistentných PIWI odrodách. Prvé víno z PIWI odrody už je dostupné na eshope WinePlanet a ďalšie budete môcť ochutnať už čoskoro!

ALPL jablkový mušt vznikol neúnavnou prácou s viac ako 6 000 ovocinárskych rodín z Južného Tirolska a Trentina. Vyrába sa zo starostlivo vybraných a ručne oberaných jabĺk. Alpl stelesňuje pôvodnú silu a prirodzenú čistotu týchto miest. To je jediná ingrediencia, ktorú nájdete v každej fľaši.
Alpl nájdete teraz v akcii -15% len do 31. 3. 2025

Limoncello je ikonický taliansky likér, ktorý vnesie slnečný svit a stredomorskú chuť, či už ho popíjate čisté alebo ho použijete do kokteilov. Pozýva nadšencov vychutnávať chuť Talianska každým dúškom.
AKCIA do 31. 3. - Limoncello -15%