Slovenské vinobranie + víno Pivnica Čebovce zadarmo k nákupu nad 50 €

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

INFO: Predajňa WinePlanet Bory Mall bude dňa 30.9.2024 otvorená z dôvodu inventúry len do 18:00.

Pozrite si HOT DEALS

Vínom a syrom proti Alzheimerovi

Vínom a syrom proti Alzheimerovi

Štúdia zistila, že víno a syr sú perfektným spojením pre prevenciu Alzheimerovej choroby. Nový výskum zistil koreláciu medzi konzumáciou syra, červeného vína a nižším rizikom vzniku niekoľkých kognitívnych chorôb.


Nový výskum naznačuje, že víno a syr môžu znížiť riziko vzniku kognitívnych chorôb, ako je Alzheimerova choroba. Najčastejšia forma demencie, Alzheimerova choroba, vedie k zhoršeniu funkcií mozgu, ktoré ovplyvňujú pamäť a schopnosť vykonávať každodenné úlohy. Podľa Alzheimerovej asociácie je touto chorobou postihnutých viac ako 5 miliónov Američanov. Strava bola dlho považovaná za ukazovateľ nášho zdravia v neskoršom veku. Štúdie preukázali súvislosť medzi stravou, Alzhiemerom a inými demenciami. Nedávna štúdia vykonaná na Iowskej štátnej univerzite zistila, že konzumácia väčšieho množstva vína a syra v priebehu času môže pomôcť posilniť kognitívne zdravie, keď starneme.

 

Štúdia analyzovala údaje z biomedicínskej výskumnej databázy UK Biobank a sledovala viac ako 1 700 účastníkov vo veku 46 až 77 rokov v priebehu 10 rokov. Každý účastník absolvoval úvodné hodnotenie, ktoré zahŕňalo otázky o ich stravovaní a test fluidnej inteligencie (FIT), ktorý meria schopnosť rýchlo používať rozum a logiku pre riešenie problémov. V rokoch 2006 až 2012 boli tým istým účastníkom vykonané dve následné hodnotenia. Dotazníky sa pýtali účastníkov, ako často konzumujú ovocie, zeleninu, ryby, spracované mäso, hydinu, hovädzie, jahňacie, bravčové mäso, syr, chlieb, cereálie, čaj a kávu, pivo, červené, biele, šumivé víno a likéry.

Údaje ukázali koreláciu medzi konzumáciou červeného vína a syra a vyšším výkonom v testoch FIT. "Existoval silný, jasný vzťah medzi konzumáciou väčšieho množstva syra alebo pitím väčšieho množstva červeného vína a vyšším skóre inteligencie tekutín počas obdobia šiestich až desiatich rokov," povedal hlavný výskumník Dr. Auriel Willette prostredníctvom e-mailu Wine Spectator. To je skvelá správa pre milovníkov vína a syrov, pretože pokles skóre FIT súvisí so zvýšeným rizikom Alzheimerovej choroby.

Typ alkoholu a genetické faktory ovplyvňujú riziko demencie

Zatiaľ čo sa zistilo, že mierna konzumácia červeného vína a syra má najlepšiu koreláciu u účastníkov, ktorí nemali žiadne genetické riziko vzniku kognitívnych chorôb, tí, ktorí boli geneticky predisponovaní, profitovali z dennej konzumácie akéhokoľvek typu alkoholu.

"V závislosti od genetických faktorov, ktoré v sebe nosíme sa zdá, že niektorí jedinci sú viac chránení pred účinkami Alzheimerovej choroby, zatiaľ čo iní sú vystavení vyššiemu riziku. To znamená, že správny výber potravín môže úplne zabrániť chorobe a kognitívnemu poklesu,“ uviedol hlavný autor Brandon Klinedinst vo vyhlásení. 

Štúdia neskúmala, ktoré zložky v syre a víne sú prospešné. Willette poznamenal, že budú potrebné ďalšie klinické štúdie, aby sa zistilo, či by explicitná zmena stravy mohla ovplyvniť zdravie mozgu, ale verí, že ich zistenia sú sľubné. „Bol som milo prekvapený, že naše výsledky naznačujú, že zodpovedné každodenné jedenie syrov a pitie červeného vína sú dobré nielen na to, aby nám pomohli vyrovnať sa s momentálnou situáciou, ale možno aj na zvládnutie čoraz zložitejšieho sveta, ktorý sa zdá, že nikdy nespomalí. ."

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.