UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Víno obsahuje látky, ktoré ochraňujú pred vonkajšími baktériami

Víno obsahuje látky, ktoré ochraňujú pred vonkajšími baktériami

Komu by sa nepáčilo, ak by mu lekár na vírusové ochorenie predpísal tabuľku čokolády, či pravidelný príjem zeleného čaju, či dokonca červeného vína. V každej z týchto potravín sa nachádza taxifolín. Svetom práve obletela správa, že táto chemická zlúčenina by mohla fungovať ako potencionálny liek proti koronavírusu.

Trojica zdraviu prospešných surovín sa odporúča ako prevencia pred nákazou koronavírusom, najmä v prípade vína však s mierou.  "V prípade veľkého množstva sa znižuje schopnosť imunitného systému bojovať proti vírusu," uvádza biochemik Pavol Čekan. 

 


Počítačový chemik Martin Smieško pracuje na univerzite v Bazileji v oblasti výpočtovej farmácie. Jeho tím publikoval pred pár dňami štúdiu, v ktorej skúmali takmer 700 miliónov zlúčenín na ich schopnosť inhibovať jeden z významných enzýmov nového koronavírusu.

Tím navyše identifikoval jednu aktívnu zlúčeninu prírodného pôvodu. Ide o taxifolín, látku zo skupiny flavonoidov, ktorý sa mimo iného prirodzene vyskytuje v čokoláde, víne či zelenom čaji.

Ide o flavonoid, o ktorom je známych veľa údajov, vrátane toxicity. Niekoľko rokov po odznení SARS-CoV-1 ľudia testovali flavonoidy a zistili, že by mohli inhibovať túto proteázu,“ vysvetlil vedec.

Foto: Štruktúra proteázy nového koronavírusu, ktorá má v aktívnom mieste naviazaný inhibítor taxifolín. Zdroj – archív M. Smieško

Hrozno plné vitamínov a antioxidantov

Alkohol samotný podľa rôznych štúdií nie je zdraviu prospešný. Víno patrí medzi alkoholické nápoje, avšak obsahuje až 85% vody a niekoľko prospešných látok a preto striedme pitie vína môže byť prínosné.

Hrozno obsahuje vodu, vlákninu, draslík, kyselinu listovú, vitamín C, E a vitamíny B. Čerstvé hrozno sa vyznačuje vysokým obsahom bioflavonoidov, polyfenolov, ale i karotenoidov s antioxidačnými a protizápalovými vlastnosťami.  

Hrozno obsahuje veľmi potrebný prírodný antioxidant resveratrol. Nachádza sa v šupke hrozna a poskytuje nám ochrannú funkciu pred vonkajšími baktériami.

Prečítajte si tiež články Ríbezľové víno má pozitívny vplyv na zdravie a o účinkoch červeného vína - Červené víno ako liek.

Pohár vína dobrý pre mozog

Pohár vína znižuje pravdepodobnosť infarktu a zabraňuje rozvoju neurologických chorôb. Víno udržuje mozog starších žien v kondícii. Francúzski vedci tvrdia, že ženy nad 50, ktoré pijú 2 poháre vína denne, dosiahli v inteligenčných testoch vyššie skóre ako ženy, ktoré víno nepijú.

Ľudia, ktorí pijú 2 poháre vína denne, si znižujú pravdepodobnosť zanášania ciev v dolných končatinách. Víno zlepšuje cirkuláciu krvi v organizme, rozťahuje cievy a zvyšuje hladiny dobrého cholesterolu.

Striedme pitie vína je základ

Striedme pitie vína nemá negatívny vplyv na organizmus. Víno je najvhodnejší partner k jedlu, nie preto aby zvyšoval jeho objem, ale aby spomaľoval konzumáciu jedla ako aj trávenie. Dôležité je, aby víno bolo kvalitné, suché, zdravé,  vyrobené z hrozna, ktoré bolo pestované v BIO režime. V tomto období, kedy zdravie je na prvom mieste, odporúčame nákup vín iba od overených obchodov. Pre správnu dávku vína môžete použiť Coravin, prístroj, ktorým si môžete dopriať víno bez toho, aby ste fľašu vína otvorili.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.