Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Víno na svadbu - aké a koľko
Chystáte svadbu a premýšľate, koľko fliaš vína kúpiť a aké druhy budú hosťom najviac chutiť? My vám s týmto predsvadobným problémom radi poradíme.
Navyše vám ponúkame zaujímavé tipy na vína k svadobnej hostine.
Prípitok je slávnostný okamih, ktorý musí sprevádzať víno s bublinkami.
Víno je jedným zo zážitkov každej svadby. Vhodne vybrané víno ako aperitív a na ďaľšie popíjanie umocní slávnostnú atmosféru, prispeje k dobrej nálade všetkých hostí.
Pri plánovaní svadby však narazíte na otázku, koľko vína je vlastne nutné kúpiť, aby ho nebolo zbytočne veľa a naopak, aby sa nevypilo moc skoro.
Dostatok vína
Ak poznáte preferencie svadobných hostí, tak máte rozhodovanie ľahšie. Pokiaľ ale máte len odhadovať, ako veľmi víno hosťom chutí, môžete sa riadiť nasledujúcimi pravidlami. Keďže víno nebýva jediným nápojom, ktorý budú hostia konzumovať, môžete počítať s tým, že na jedného hosťa by malo stačiť asi 0,7 - 1 liter vína.
Pre prípitok počítajte s voľbou šumivých vín v množstve jednej fľaše pre 8-10 osôb. Kalichy na prípitok sa totiž plnia zhruba do polovice. Pomer bieleho, ružového a červeného vína?
V našich končinách sa pije viac bieleho, pokojne voľte pomer 3: 1, biele k červenému. Ružové víno uprednostnite hlavne v lete. Radšej sa však nebojte dopredu popýtať vašich hostí, akému vínu dávajú prednosť.
Prípitok na dobré naladenie
Prípitok je slávnostný okamih, ktorý musí sprevádzať víno s bublinkami. Ak nechcete míňať peniaze za pravé Champagne, odporúčame zvoliť ľahké Prosecco, Cavu či sekty. Ľahké suché šumivé vína príjemne povzbudia chuťové poháriky a naladia na nasledujúcu konzumáciu slávnostného obeda. Z našej ponuky odporúčame výhodné Reya Prosecco Frizzante alebo vyššiu radu Reya Prosecco Valdobbiadene. Zo slovenských sektov Hacaj Sekt Brut alebo Mrva Sekt, ktoré umocnia daný okamih.
Biele ako doplnok svadobného menu
Vzhľadom k tomu, že na svadbe sa vyskytuje veľa druhov jedál a typov občerstvenia, je dobré siahnuť po ľahkých chutných bielych vínach. Tie ponúkajú univerzálne párovanie s mäsitými aj bezmäsitými druhmi jedál.
Z odrôd sa ponúkajú suché a polosuché vína odrôd Rizling rýnsky, Veltlínske zelené, Sauvignon Blanc alebo Chardonnay. Skúste pozrieť naše tipy: Ryňák zo Slovenska napríklad z vinárstva Pavelka, sladšia verzia Reya Riesling z Nemecka, Veltlín z Karpatskej Perly alebo z Rakúska Winzer Krems.
Červené k štýlovej hostine
Červené vína sa výborne hodia k tmavému mäsu a dajú sa ideálne napárovať k svadobnému menu. Predstavujú príjemného spoločníka na zimné a jesenné svadby, kedy si hostia užívajú atmosféru s chutným červeným v kalichu.
Odporúčame vám červené vína z Čile, Južnej Afriky, Argentíny, Španielska i Austrálie. Medzi tipy od nášho someliéra patrí Cabernet Sauvignon z čilského vinárstva Emiliana, argentinský Malbec La Mascota Vineyards, Shiraz z australského vinárstva Hardy´s.
Rosé nielen pre letné svadby
Nebojte sa do svadobného vínneho lístka zakombinovať ružové vína, sú ideálne najmä v lete a popíjanie na terase. Sú vhodné ku grilovaným úpravám bieleho mäsa, rybám a k šalátom. Ide o nevyhnutný doplnok každej letnej svadobnej párty a zaručujeme, že sa vypije ako prvé.
Odporúčame ľahké, dobre vychladené rosé napríklad z Francúzska od Gerárda Bertranda, zo Španielska El Coto Rosado alebo sladšiu verziu rosé zo Slovenska (Nichta, Ostrožovič…).
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.





