offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

Jarná akcia do -40% na vína a alkohol

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Ochutnajte novinky ¡Hola! a La Marca. Prosecco & Cava v akcii až -30%

Vína z Moravy – Novinka na eshope

Vína z Moravy – Novinka na eshope

V posledných desaťročiach sa Česko vyšvihlo v kvalite výroby vína ako aj jeho propagácii. Morava sa rozdeľuje na štyri vinohradnícke podoblasti Velkopavlovická, Znojemská, Mikulovská a Slovácka. Vďaka podpore vinárskeho fondu a súdržnosti českých a moravských vinárov vzniklo 7 združení VOC – Víno originální certifikace (Mělník, Blatnice, Modré Hory, Mikulov, Pálava, Znojmo a Valtice). Vína VOC sa vyrábajú z odrôd typických pre danú oblasť s postupným prechodom k apelačnému systému. Rozmanitosť českého a moravského vinárstva tvoria známe veľké vinárske firmy, ale aj nové malé rodinné vinárstva, ktoré upriamujú pozornosť na hospodárenie v harmónii s prírodou. 


Po dlhom a náročnom výbere kvalitných vín z Moravy sme sa rozhodli zaradiť do portfólia Corner & Co., Wineplanet.sk a Wineplanet.cz štyri zaujímavé a originálne vinárstva. Sonberk z Mikulovskej podoblasti, rodinné bio vinárstvo zo znojemskej podoblasti Špalek, z Velkopavlovickej podoblasti rodinné vinárstvo J. Stávek a Gurdau.

Vinárstvo Gurdau

Vinárstvo Gurdau vzniklo v roku 2012 v malej dedinke Kurdějov na južnej Morave. V roku 2013 tu Jaromír Gala a Zdeněk Hort vysadili 7 hektárov viníc. Názov vinárstva zvolili podľa pôvodného nemeckého mena obce – Gurdau. Malá vinárska obec Kurdějov leží neďaleko obce Hustopeče v hlbokom údolí obklopenom úpätím Žďánických vrchov. Má unikátnu uzavretú mikroklímu, vysoko svahovité trate a skvelú expozíciu. Všetky trate sú orientované na juh, juhovýchod alebo juhozápad. Typické sú pre ne vápenaté pieskovce prekryté vápenitými sprašami. Aktuálne má vinárstvo vysadené 3 trate – rozlohou najväčšie Vinohrádky, prémiovú Starú Horu a najmladšie a zároveň najvyššie položené Lipiny.

Hlavnou doménou vinárstva je odroda Rizling rýnsky, ktorý je vysadený v 6 klonoch pôvodom z Wachau, Alsaska, Rheingau a Pfalz. Z tejto jednej odrody Gurdau ponúka vína základné, vína, ktoré zrejú v dubových sudoch, šumivé vína, ale aj prírodne sladké. Vinárstvo pestuje ďalšie 2 odrody – svieže, korenité Veltlínske zelené a plné krémové Rulandské biele. Vína sú vyrábané šetrne s rešpektom k prírode a terroir, ktorý Kurdějov ponúka. Hlavným vinárom je miestny rodák Marek Sedláček.

V roku 2021 plánuje vinárstvo Gurdau vysadiť ďalšie 3 hektáre vinohradu, opäť predovšetkým so zastúpením Riesling, ale premiéru tiež budú mať i modré odrody. 
 

Vinárstvo Sonberk

Vinárstvo Sonberk vzniklo v roku 2003 a dnes patrí k najúspešnejším českým vinárstvam podľa Decanter World Wine Awards 2020. Sídli v blízkosti mesta Hustopeče naproti pálavským kopcom, kde sa vinič pestuje už viac ako 700 rokov. Vinohrady s rozlohou 45ha ležia pod Pálavou. Sonberk vo svojej vinici dodržuje koncept biodiverzity, medzi riadkami révy sú vysiate rastliny, ktoré  podporujú prirodzenú rovnováhu. Súčasťou ekosystému vinohradu je biosad s včelími úľmi.

Sprašové podložie, ktoré dobre zadržuje vodu a južná orientácia vinohradov na vrchu Slunečná viniču praje. Hrozno je zbierané ručne v niekoľkých fázach a jeho spracovanie je šetrné, po triedení a odstopkovaní padajú nepomleté bobule hrozna priamo do lisu. Vinohradník Roman Slouk pracuje s pôdou podľa pravidiel udržateľnej produkcie spôsobom šetrným k životnému prostrediu. Enológom vo vinárstve je Olda Drápal mladší. Sonberk predstavuje  kombináciu modernej architektúry unikátneho vinárskeho domu Josefa Pleskota a jedinečných výhľadov na Pálavu. 

Najobľúbenejšími a na súťažiach najoceňovanejšími vínami sú Ryzling rýnský, Pálava a Merlot. Tieto 3 odrody doplňuje svieži Sauvignon, korenistý Tramín a cuvée zrejúce v dubových sudoch. Sonberk preslávila moravská odroda Pálava. S ojedinelým výhľadom na najkrajšiu dominantu Moravy, druhohorné pohorie Pálavy, je miestom so skutočným géniom loci VOC Mikulov. Vo vinárstve môžete zažiť koncert vo vinohrade alebo degustačnú večeru na terase s výhľadom na Pálavu a jej vinohrady.

Vinárstvo J. Stávek

Víno J. Stávek je rodinným vinárstvom sídliacim v Němčičkách v priestoroch Vinárskeho Dvora, ktorý bol postavený pradedom Františkom v roku 1898. Špecializuje sa na odrodu Frankovka, je tiež známe výrobou ružových a fortifikovaných vín. Dôležitou súčasťou produkcie sú rodinné cuvée, ktorých recept pochádza  vždy od jedného z predkov – Karmazín, Dědova večerka, Áčko. Momentálne vinárstvo vedie štvrtá generácia , vinár Ján Stávek. V roku 2013, na storočné výročie narodenia dedka Boleslava Kořivu a dedka Jozefa Stávka, sa vinárstvo premenovalo z názvu Vinárskej Dvor na Víno J. Stávek.

Najlepšia viničná trať Bočky v Němčičkách, akýsi „němčičský šobes“, bola vysadená pod lesom a nadväzuje na niekoľko biocentier miestneho významu a prírodnej rezervácie Jesličky s pestrou faunou a flórou. Pôvodný názov trate bol Špigle-Bočky. Špigle-Spiegel, nemecky zrkadlo, dokazovalo to, že predtým sa pod traťou nachádzal rybník, v ktorom sa vinice odrážali ako v zrkadle. Bočky sú bočnou časťou tohto územia. Pôda je výhrevná s ľahšou hlinito piesčitou vrstvou. Spodná časť s vrstvami železitých minerálov v podloží pieskovca obsahuje i vápenec. Vinica bola vysadená v roku 1972 odrodami Svätovavrinecké a Frankovka. Vinárstvo J. Stávek vlastní aj viničné trate Novosady a Růženy. Súčasťou vinárstva je desátkový sklep, ktorý pochádza zo 17. storočia a nachádza sa tu najstaršia lisovňa v Nemčičkách.

Technologická hala, kde vinárstvo vyrába  vína, sa nachádza v novovybudovaných moderných priestoroch. Vinárstvo J. Stávek je súčasťou VOC Modré Hory. Motto vinárstva „Bavíme se (s) vínem“ vystihuje dianie na Vinařském Dvore. Súčasťou propagácie vinárstva je enoagroturistika, pri ktorej sú návštevníci nielen oboznámení  s vínami, ale aj s celým procesom výroby, priamo vo vinohrade sa organizujú rôzne degustačné večery s vínom, populárne Leto v rúžovom. 

Vinárstvo Špalek BIO

Vinárstvo Špalek opätovne vzniká v roku 1991, kedy František Špalek, Marek Špalek a Petr Ilgner založili nové a zároveň  klasické rodinné vinárstvo, ktoré od roku 2015 má certifikáciu BIO. Vinárstvo Špalek hospodári na 12 ha viníc na kopci Kraví Hoře u Znojma. Kraví hora je jedným z posledných výbežkov Českomoravské vrchoviny zasahujúcich do Panonskej nížiny. Je tvorená vinohradmi U Míšovy záhrady, U Boudy, ktoré sú najstaršie, Leebern, U Rozhledny a U Křížku. Podložie je tvorené veľmi starými horninami sopečného pôvodu: žuly, ruly a granodiority. Zvetrávaním týchto hornín vznikajú ílovité pôdy. Vinohrady ležia v nadmorskej výške 250 až 300 m n.m. v ochrannom pásmu Národného parku Podyjí. Vinice sú chránené od severu pred studeným vetrom a otvorené k juhovýchodu, odkiaľ prichádza teplý vzduch z oblasti Balkánu. Nosnými odrodami sú Rizling rýnsky, Veltlínske zelené, Sauvignon a z modrých Zweigeltrebe a Svätovavrinecké.

Okrem tradičných bielych, ružových a červených vín vyrába vína zrejúce na kvasničných kaloch, v dubových sudoch (Sur lie), vína likérové (Šaler) a vína prírodné, ktoré kvasia s divokými kvasinkami (Edelspitz).Vyhláseným červeným a bielym vínom je rodinné cuvée Gryllus, ktoré zreje rok v malých dubových sudoch. Názov Gryllus po latinsky znamená svrček, ktorého môžete počuť vo viniciach. Vinárstvo Špalek je súčasťou VOC Znojmo. Výbornú atmosféru zažijete v sklípku i vo vinici. 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.