Pred-prázdninový MasterClass patril vínam z Kraví hory rodinného vinárstva Špalek, ktoré sídli v Novom Šaldorfe u Znojma. Vinárstvo definuje svoju predstavu o ideálnom víne pomocou jedinečného terroiru Kraví hora a ekologického prístupu pestovania viniča. Vína nám predstavil osobne Marek Špalek spolu so somelierom Rasťom Šutákom. V rámci MasterClass sme ochutnali osem zaujímavých vín, ktoré charakterizujú lokalitu Kraví hora „na spôsob“ Špalkov.
Špalek
Rodinné BIO vinárstvo, ktoré hospodári na 12 ha viníc na Kraví Hoře u Znojma. Okrem tradičných bielych, ružových a červených vín vyrába aj vína zrejúce na kvasničných kaloch, v dubových sudoch (Sur lie), vína likérové (Šaler) a vína prírodné, ktoré kvasia s divokými kvasinkami (Edelspitz).
Vyhláseným červeným vínom je rodinné cuvée Gryllus, ktoré zreje rok v malých dubových sudoch.
ĎALŠIE SÚVISIACE PRODUKTY
Špalek
Pinot Blanc Sur Lie, BIOvíno s prívlastkom-neskorý zber biele - suché - r2018 - 0,75l
Špalek
Edelspitz PIGEAGE Gewurztraminer - Pinot Gris, BIOvíno biele - suché - r2020 - 0,75l
Špalek
Gryllus V.O.C., BIOvíno biele - suché - r2021 - 0,75l
Špalek
Gryllus cuvéeakostné víno červené - suché - r2003 - 0,75l
Špalek
Ryzling rýnsky z velkého sudu, BIOvíno s prívlastkom-neskorý zber biele - suché - r2021 - 0,75l
Špalek
Edelspitz Grüner Veltliner, BIOvíno biele - suché - r2020 - 0,75l
Píšeme na našom BLOGu
Stále premýšľate, čo vám ešte chýba k Vianociam? Čím novým by ste radi potešili svojich najbližších alebo aké víno si otvoriť počas Vianoc? Ani v tomto predvianočnom období vinári nezaháľajú a prichádzajú k vám so svojimi novými vínami.
Rodinné BIO vinárstvo Špalek hospodári na 12 ha viníc na Kraví Hoře u Znojma. Okrem tradičných bielych, ružových a červených vín vyrába aj vína zrejúce na kvasničných kaloch, v dubových sudoch (Sur lie), vína likérové (Šaler) a vína prírodné, ktoré kvasia s divokými kvasinkami (Edelspitz). Vyhláseným červeným vínom je rodinné cuvée Gryllus, ktoré zreje v malých dubových sudoch.
Zdá sa, že ľudia buď milujú oranžové víno alebo odsudzujú. Nerozumejú tomu, čo je to vlastne za víno. Vedia, že je to víno prírodné a piť ho je „cool“. Rovnako ako červené, biele, šumivé a ružové víno aj oranžové sa vyrába lisovaním a kvasením hrozna.
Oranžové víno sa podľa farby označuje aj ako jantárové. Ide v podstate o biele víno, pri ktorom sa pri výrobe šupky neoddeľujú od vína. Zostávajú v kontakte so šťavou niekoľko dní alebo dokonca mesiacov.