Zatiaľ čo pivo alebo saké sú klasické kombinácie so sushi, dobre zvolené víno môže posunúť zážitok zo sushi na ďalšiu úroveň. Či už máte radi pikantného tuniaka, chrumkavé krevety alebo klasickú kalifornskú rolku, Maria Jennifer Muir z vinárstva Villa Maria zostavila sprievodcu, ktorý vám pomôže nájsť perfektnú zhodu pre vaše obľúbené sushi rolky.

Rodinné vinárstvo Špalek získalo titul Vinařství roku 2024
Vinárstvo Špalek získalo túto cenu už v roku 2014, teda presne pred desiatimi rokmi. Špalkovci si ju preberali na jar v roku 2015, vtedy ešte v Národní Galerii v Praze, avšak už aj vtedy za moderovania slávneho Marka Ebena.
Tentoraz to však bola úplne iná disciplína. A to preto, že sa neskutočne zdvihla úroveň vinárstiev a je oveľa vyššia konkurencia, ale tiež preto, že systém hodnotenia jednotlivých vinárstiev sa veľmi zdokonalil a tým pádom sprísnil.
Marek Špalek: „Tím nechcem povedať, že sme vtedy komisiu „opili rohlíkem“, ale teraz to bolo fakt oveľa ťažšie…O to viac si tohto úspechu vážime!“
Celkové hodnotenie vinárstva
Vinári si ocenenie Vinařství roku vážia predovšetkým preto, že je to jediná vinárka súťaž, kde nejde len o kvalitu samotného vína (i keď o tu ide samozrejme tiež), ale o úroveň, hodnotu a kvalitu vinárstva ako celku. Hodnotí sa kvalita vinohradov, úroveň hospodárenia v pivnici, ponúkané služby, čistota firmy, webové stránky, e-shop, aktivita na sociálnych sieťach, gastronómia vo vinárstve, marketing ako celok, správanie k zákazníkom, pri rodinnom vinárstve ochota a schopnosť zapojiť mladšiu generáciu, architektúra vinárstva a jeho filozofia ako celku. A keď vinár v týchto všetkých aspektoch uspeje natoľko, že vynikne nad ostatnými, tak je to tá najväčšia pochvala pre jeho úsilie, akú si vie predstaviť. „Je to prostě „pecka“ být Vinařstvím roku!!! :) “ – Marek Špalek.
Čo sa týka systému hodnotenia, má niekoľko kôl. Najprv vás musí niekto nominovať, nemôžete sa prihlásiť sám. Vinárstvo Špalek nominoval spolek VOC Znojmo, v ktorom je jedným zo zakladajúcich členov. V kategórii „malé vinařství“ bolo nominovaných celkom 9 vinárstiev.
Odborná porota
Všetky tieto vinárstva navštívila Porota Junior, ktorá bola zložená z piatich študentov a doktorandov Zahradnické fakulty MZLU v Lednici na Moravě. Tí v každom vinárstve vyplnili obsiahly dotazník a natočili vinice a vinárstvo na mobilní telefón. A odviezli si po troch vzorkách vína z každého vinárstva.
Následne zasadla Porota Senior, zložená z deviatich odborníkov v obore, ktorí spolu s Porotou Junior na slepo zdegustovala všetky vína (a ohodnotila) a potom vybrala finálovú trojicu. V porote boli traja odborníci pre vinohrady, traja pre pivnicu a vína a traja pre marketing.
Napríklad Honza Stávek z Víno J. Stávek, Eliška Becková z Vinařství Volařík, Roman Slouk z Vinařství Sonberk nebo Jakub Smrčka z Vinařství Thaya.
Finálovú trojicu vinárstiev potom navštívila sedem členná komisia zložená: Klára Kollárová (národná sommeliérka ČR, víno), Libor Nazarčuk (trojnásobný mistr ČR v sommeliérství, víno), Vilém Kraus nejml. (vinice), Vlado Mrva (víno, marketing), Dan Syrový (PR, marketing), Mojmír Baroň (vinice, pivnica, víno) – vedúci Katedry vinohradnictví a vinařství na Zahradnické fakultě v Lednici, Ondřej Pleštil (architektúra).
Na každé vinárstvo mali 70 minút, ktoré striktne dodržali. Okrem prehliadky vinohradov a pivnice ochutnali 6 vín, pričom 5 vín vybral vinár sám a na šieste si ukázala komisia sama.
Krištáľová trofej
Tento rok dostali víťazi úplne novú trofej, ktorú nechal Svaz vinařů ČR vyrobiť v Preciose v Jablonci nad Nisou, do ktorej spadá tiež spoločnosť Vinolok, ktorá je hlavným sponzorom súťaže Vinařství roku. Trofej je z ťažkého kusu zeleného skla, v ktorom je zo zadnej strany otlačený kmienok révy. Trofej je prenádherná. Designérka trofeje je MgA. Stanislava Procházková, materiál je český krištáľ.
Ďalšie články

Burgundsko je dynamické a vyvíja sa. Na scéne sa objavujú noví pestovatelia a výrobcovia, zatiaľ čo historické vinárstva menia vedenie a obnovujú svoje vinárske postupy. K najintenzívnejšiemu vývoju došlo vo vinohradoch. Okrem prechodu na organické a biodynamické poľnohospodárstvo sa výrobcovia prispôsobujú teplejším vegetačným podmienkam pomocou nových stratégií na ochranu viniča a hrozna pred slnkom, horúčavami a suchom, nehovoriac o jarných mrazov.

64. aukciu vín Hospices de Nuits-Saint-Georges, ktorú po prvýkrát viedla popredná francúzska aukčná sieň iDealWine, sa konala v Château du Clos de Vougeot. Hoci úroda v ročníku 2024 bola kvôli komplikovaným poveternostným podmienkam historicky nízka, kvalita vín je vysoká.

Od prevzatia kontroly nad vinárstvom v roku 1966, Piero Antinori vybudoval rozsiahle impérium, ktoré sa sústredilo najmä na Toskánsko. Za polstoročie premenil tento toskánsky aristokrat obchod s vínom na spoločnosť ovládajúcu viac ako 7000 akrov viníc. Popri tom bol jedným z malej skupiny, ktorá celkovo zmenila tvár toskánskeho a celkovo talianskeho vína a presunula zameranie vína z kvantity na kvalitu.