Od francúzskeho paradoxu po stredomorskú stravu a najnovšie štúdie o starnutí, podnecujú k debate o víne a zdraví. Na základe nových vedeckých výskumov sa nižšie v článku pozrieme na zdravotné a psycho-sociálne výhody vína.
Tipy a recepty na ľahké povianočné jedlá
Vianoce sú sviatky plné hojnosti, kedy si nevieme odoprieť všetky tie vysoko kalorické domáce jedlá, či už zemiakový majonézový šalát, vysmážané rezne alebo sladké vianočné pečivo a cukrovinky, na ktoré sa tešíme celý rok. Preto po novom roku si žiada naše telo oddýchnuť a odľahčiť sa od ťažkých pokrmov.
Prinášame pár receptov, ktoré vás zasýtia a pritom nezaťažia.
Kvalitné cestoviny Sgambaro sú vyrobené z tvrdej pšenice, ktorá pochádza zo severného Talianska a sú výborné k príprave ľahkých obedov práve v po novoročnom období.
Sgambaro Spaghetti s tekvicovou omáčkou a semiačkami
Na plech si dáme upiecť tekvicu Hokkaido domäkka a následne si z nej pripravíme pyré. Do rozmixovanej tekvice pridáme kokosové mlieko, ktoré obsahuje 50% vody, veľa vitamínov a nenasýtených mastných kyselín. Zmes privedieme k varu, pridáme soľ, korenie a kurkumu.
Vo vode si uvaríme špagety a na panvici si opražíme tekvicové semiačka. Cestoviny servírujeme s tekvicovou omáčkou, semiačkami pokvapkané tekvicovým olejom. K nim si môžete dopriať ružové Prosecco PINK.
Čo potrebujete:
Sgambaro BIO Kamut® Khorasan Spaghetti N5 cestoviny 500 g
Terra Serena Pink Prosecco Rose Millesimato DOC 2019
Fit cestoviny Sgambaro Farfalle so zeleninou a bielym vínom
Na panvici orestujeme na oleji cesnak, cuketu, brokolicu a na kocky nakrájanú farebnú papriku. Podlejeme bielym vínom a dusíme. Potom pridáme k zelenine uvarené cestoviny, dochutíme soľou, čerstvou bazalkou a oregánom. Nakoniec zjemníme maslom.
Cestoviny skvele doplní víno Alastro z vinárstva Planeta.
Čo potrebujete:
Sgambaro BIO Kamut® Khorasan Farfalle N65 cestoviny 500 g
Planeta Alastro DOC 2018
Cestoviny Sgambaro
Sgambaro je rodinný podnik, ktorý v roku 1947 založil Tullio Sgambaro a dnes denne vyrobí 150 ton cestovín. Sgambaro založilo jednu z prvých výrobných liniek pre spracovanie talianskej tvrdej pšenice Emmer a Kamut a tým definovalo svoj vlastný a jedinečný štýl výroby cestovín. Firma vyrába 4 kategórie cestovín – Yellow Label, BIO Label, Minicuccioli a Bigoli Nobili. V portfóliu nájdete radu BIO Label, ktorá je určená k príprave diétnych pokrmov, pretože tieto cestoviny sú vyrobené iba z BIO zŕn pšenice, ktoré boli špeciálne mleté a spracované. Pšenice Emmer, Eincorn, Kamut, celozrnná pšenica a quinoa sú pestované podľa prísnych organických noriem. Rada Kamut je vyrobená z najkvalitnejšej pšenice. Rada Farro je vhodná aj pre športovcov, má nízky glykemický index, obsahuje veľa antioxidantov, karoteinoidov, vitamínov a minerálov, ktoré naše telo najviac potrebuje.
Sgambaro Fusilli s paradajkovou omáčkou
Tento recept patrí ku klasike. Rajčiny si narežeme a sparíme vriacou vodou, ošúpeme. Dužinu nakrájame na malé kocky.
Na panvici si ohrejeme olej, pridáme cesnak a jemne opražíme. Pridáme rajčiny s paradajkovým pyré a čili. V hrnci si uvaríme cestoviny, ktoré pridáme do paradajkovej omáčky. Osolíme, okoreníme a pridáme čerstvú bazalku.
Servírujeme s červeným vínom Lagrein z Alto Adige.
Čo potrebujete:
Sgambaro BIO Kamut® Khorasan Fusilli N93 cestoviny 500 g
Elena Walch Selezione Lagrein DOC 2019
Sgambaro Fusilli s lososom a rajčinami
Čerstvého lososa si pokrájame na menšie kocky. Orestujeme na panvici s olivovým olejom. Pridáme nakrájané cherry rajčiny i sušené rajčiny, osolíme a okoreníme, môžeme pridať i čerstvé bylinky ako bazalka a tymián. Pridáme maslo a podlejeme ružovým vínom. Povaríme, aby sa odparil alkohol. Pridáme uvarené cestoviny a na záver ochutíme čerstvom citrónovou šťavou.
K pokrmu sa výborne popíja talianske ružové víno Cipresseto z vinárstva Santa Cristina.
Čo potrebujete:
Sgambaro BIO Farro Monococco Fusilli N93 cestoviny 500 g
Santa Cristina Cipresseto Rosato IGT 2018
Sgambaro Penne Rigate s duseným králikom
Očistíme a postrúhame si koreňovú zeleninu /mrkva, petržlen, zeler/. Na cibuli si rýchlo opečieme králičie diely a vyberieme. Do základu si pridáme zeleninu, nové čierne korenie, bobkový list a orestujeme. Neskôr k zelenine pridáme králika, podlejeme kuracím vývarom a bielym vínom, necháme dusiť do mäkka. Keď je mäso mäkké, vyberieme z omáčky. Omáčku rozmixujeme, pridáme soľ a zjemníme smotanou. Cestoviny uvaríme v hrnci. Servírujeme s krémovým Chardonnay z vinárstva Vie di Romans.
Čo potrebujete:
Sgambaro BIO Kamut® Khorasan Penne Rigate N91 cestoviny 500 g
Vie di Romans Chardonnay DOC 2015
BIO cestoviny Sgambaro nájdete na eshope. Inšpirujte sa v blogu Talianske víno a talianske cestoviny patria k sebe
Ďalšie články
Ovocné vína sú samostatná kapitola vo svete vín. Svojej obľube sa tešia najmä v oblastiach s chladným podnebím v Severnej Amerike, Škandinávii, ale aj na Slovensku. Spoločnosť Pereg, ktorá sídli v meste Modra, sa zaoberá výrobou ovocných aj hroznových vín. Nadväzuje na tradície predkov, ktoré prepájajú s novými poznatkami a modernou technológiou.
Jarná úroda vyvoláva obraz chrumkavej, čerstvej zeleniny. Tradične býva zelenina nepriateľom vína. Horkosť v artičokoch a špargli sa často považuje za protiklad k vínu. Nebojte sa, existuje niekoľko skvelých tipov, ako si správne vybrať vína s jarným pokrmom.
Jarná ponuka vín až -40%, akcia platná len do 30.4.2024.
Emiliana je najväčšie čílske organické vinárstvo, ktoré sa každý rok 22.4. pripája k oslavám Dňa Zeme. Vinárstvo sa plne venuje organickému a biodynamickému pestovaniu hrozna a hospodáreniu, ktoré chráni našu planétu a samozrejme prináša skvelé vína.
Limitovaná akcia - vína Emiliana -40%