HalloWine -35%

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Práve prebieha inventúra skladu. Všetky objednávky budú expedované od 6. októbra 2025. Do tohto dátumu je blesková zásielka pozastavená. Ďakujeme za pochopenie.

Talianske víno a talianske cestoviny patria k sebe

Talianske víno a talianske cestoviny patria k sebe

Talianske vína a kuchyňa je na Slovensku veľmi populárna. I keď tohtoročné leto bolo poznačené koronou a väčšina dovolenkárov ostalo doma, ešte pred rokom bola top destináciou pre Slovákov práve Taliansko. Slováci milujú Taliansko, taliansku kuchyňu a vína. Rôzne úpravy cestovín, pizzu a  rizoto sa pripravujú takmer v každej slovenskej domácnosti a reštaurácii, avšak kvalita nie vždy zodpovedá tomu, čo je na tanieri. Kvalitná pasta je základom. A vybrať k nej správne víno je úlohou someliéra.


Kvalitná pasta je základ

Talianske cestoviny Sgambaro sú vyrobené z tvrdej pšenice, ktorá pochádza zo severného Talianska. Polia sa nachádzajú v blízkosti mlyna, to zaručuje čerstvosť a znižuje vplyv dopravy na životné prostredie. Pôvod všetkých odrôd pšenice je certifikovaný od roku 2003, aby bola zaručená absolútna istota pôvodu. Sgambaro je rodinný podnik, ktorý v roku 1947 založil Tullio Sgambaro a dnes denne vyrobí 150 ton cestovín. Sgambaro založilo jednu z prvých výrobných liniek pre spracovanie talianskej tvrdej pšenice Emmer a Kamut a tým definovalo svoj vlastný jedinečný štýl výroby cestovín. Firma vyrába 4 línie cestovín – Yellow Label, BIO Label, Minicuccioli a Bigoli Nobili.

Yellow Label sú cestoviny vyrobené z tvrdej pšenice Marco Aureliono, ktorá patrí k najlepším v Taliansku. Pšenica sa pomaly spracováva a dlhšie suší pri nízkych teplotách, aby sa zachovali jej organoleptické vlastnosti.

 

Pozrite všetky cestoviny Sgambaro v našom eshope.

BIO cestoviny

 

Minicuccioli - Sgambaro spolu s produkčnou spoločnosťou Alcuni Group vytvorila sériu cestovín inšpirovaných animovanými seriálmi MiniCuccioli, úspešne vysielaných na talianskych televíznych kanáloch. Psie dobrodružstvá sú zamerané na pozitívne hodnoty pre deti, ako sú priateľstvo a solidarita, vždy prejavujú mimoriadnu citlivosť a pozornosť voči životnému prostrediu tak ako firma Sgambaro.

Bigoli Nobili - talianska gastro akadémia uznala vynikajúcu chuť Solixi Bigoli Nobili a ocenila bratov Dino a Enzo Sgambaro za to, že vyvinuli „produkt dokonalosti v talianskej kuchyni“.

BIO Label - cestoviny sú vyrobené iba z BIO pestovaných zŕn pšenice, ktoré boli špeciálne mleté a spracované. Pšenice Emmer, Eincorn, Kamut, celozrnná pšenica a quinoa sú pestované podľa prísnych organických noriem. Rada Kamut je vyrobená z najkvalitnejšej pšenice. Rada Farro je vhodná aj pre športovcov, má nízky glykemický index, obsahuje veľa antioxidantov, karoteinoidov, vitamínov a minerálov.

Snúbenie cestovín s vínom

K talianskym cestovinám sa hodia talianske vína. Výber vína závisí od úpravy cestovín a omáčok. Na sgamboro.it nájdete niekoľko receptov na prípravu cestovín podľa kuchárov Bruna Barbieriho a Antonia Rossi. K niektorým receptom Vám prinášame tipy  na vína, ktoré doladia chuť cestovín k dokonalosti.

Gnocchi na sardínsky spôsob, čiže s morskými plodmi, tuniakom a homárom sa snúbia s ružovou Franciacortou z vinárstva Ca´del Bosco Cuvée Prestige Rosé, ktorá podčiarkne chuť vareného homára, tuniaka a morských plodov s gnocchi. Jedinečná kombinácia. Videorecept

Skvelou voľbou pre Penne s horúcou cesnakovou omáčkou a 24mesiacov vyzrievaným syrom Parmigiano Reggiano je víno z oblasti Friulli Isonzo  z vinárstva Vie di Romans Dut´Un. Cuvée odrôd Chardonnay a Sauvignon blanc s ovocno krémovou textúrou a pikantnou kyselinkou. Víno podporí krémovú omáčku. Videorecept

Klasické Spaghetti Bolognese pozná asi každý. Mäsovo rajčinová zmes s bylinkami sa výborne snúbi s ľahším červeným vínom zo Sicílie z vinárstva Planeta odroda Frappato, ktorá je príbuzná so Sangiovese v Toskánsku. Ľahké telo a nádherná ovocná textúra vína s hladkými tanínmi vytvorí dokonalú kombináciu.

 

 

Červené k gnochi

Zapekané Fusilli so zimnou zeleninou, ovčím syrom, bylinkami a píniovými orieškami sa výborne doplnia s bielym vínom z Umbrie z vinárstva Castello Della Sala a vínom Conte della Vipera, ktoré vzniklo spojením dvoch odrôd Sauvignon blanc a Semillón. Svieže, ovocné a delikátne víno vyzdvihne chuť ovčieho syra a píniových orieškov.

Spaghetti s pestom z červenej čakanky z Trevisa  a vlašských orechov s opekanou tirolskou šunkou sa snúbia s ročníkovým Proseccom 52 z oblasti Valdobbiadene z vinárstva Santa Margherita v kategórii Brut. Prosecco redukuje tuk opekanej šunky a podporí chuť vlašských orechov.

Dusené hovädzie ragú na zelenine a červenom víne s gnocchi si vyžaduje plnšie červené víno. Vyskúšajte v kombinácii s vínom Guidalberto Tenuta San Guido. Toskánske víno vyrobené z francúzskych odrôd Merlot a Cabernet Sauvignon podporia chuť duseného hovädzieho mäsa.

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.