Ak hľadáte talianske víno, ktoré spája modernosť s dostupnou cenou, vína Ca del Lago je skvelou voľbou. Táto talianska značka prináša výber vín z typicky talianskych odrôd a oblastí. Ponúka svieže biele, ľahké ružové aj plné červené vína s priaznivou cenou. V našom portfóliu nájdete vína, ktoré potešia milovníkov rôznych štýlov.

Teľacie kocky na červenom víne a TIP na víno
Teľacie i jahňacie mäso sa po dlhej dobe znova začína objavovať nielen v jedálnych lístkoch reštaurácií, ale i v našej kuchyni. Konečne je opäť dostupné i v obchodoch. Teľacie mäso je veľmi zdravé a ľahko stráviteľné a je i skvelou alternatívou k hovädziemu mäsu. Lenka pripravila teľacie mäso na červenom víne s koreňovou zeleninou. K nemu odporúčam červené víno La Renacida 2019.
Teľacie kocky na červenom víne s koreňovou zeleninou
Čas prípravy: 90 min, počet porcií: 4
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Mäso umyjeme a nakrájame na väčšie kocky. Zeleninu očistíme, umyjeme.
2. Mrkvu si nakrájame na kolieska a ostatnú zeleninu na malé kúsky. Cibuľu ošúpeme, nakrájame a dáme na rozohriaty olej do hlbšej panvici.
3. Po 3 minútach pridáme mäso k cibuli a orestujeme. K mäsu pridáme pripravenú zeleninu, paradajkový pretlak, soľ, korenie a podlejeme vínom. Pridáme vetvičku rozmarínu.
4. Premiešame a dusíme pod pokrievkou za občasného miešania. Podľa potreby podlievame vodou v malých množstvách. Dusíme do mäkka (asi 45 až 60 minút).
5. Medzi tým si pripravíme prílohu k mäsu zemiakovú kašu. Najlepší druh zemiakov na pyré je typ C. Očistíme si zemiaky a umyjeme a nakrájame. Nakrájané zemiaky dáme do hrnca, zalejeme vriacou vodou, pridáme soľ.
6. Voda by mala siahať ccc 2-3 cm nad zemiaky. Hrniec prikryjeme a pripravené zemiaky varíme 15-20 minút, podľa potreby.
7. Zemiaky skontrolujeme, keď pichneme vidličkou, roztvoria sa, vtedy je to správne.
8. Uvarené zemiaky scedíme a pridáme zmäknuté maslo a horúce mlieko. Necháme asi 5 minút odležať.
9. Potom ich rozmixujeme mixérom s metličkami alebo rozštucháme pučidlom na kašu. Podľa potreby môžeme pridať soľ.
Servírovanie: Hotové teľacie kocky podávame so zeleninou a zemiakovou kašou a na záver ozdobíme čerstvým rozmarínom.
Teľacie mäso alebo teľacina je mäso z teliat – mladých kusov tura domáceho. Má veľmi jemnú, aj keď menej výraznú, chuť. Najkvalitnejšie je mäso z teliat, ktoré majú približnú hmotnosť 60 kg, čo zodpovedá ôsmym mesiacom. Obsahuje málo tuku. Teľacie mäso je diétne a ľahko stráviteľné. Jedlá z teľacieho mäsa sú neuveriteľne všestranné. Chuť mäsa sa líši v závislosti od spôsobu prípravy a od použitej časti. T
Sommeliérka odporúča vhodné víno
Teľacie mäso sa veľmi dobre hodí k bielemu vínu, napríklad Pinot Blanc z Alsaska alebo Grűner Veltliner z Rakúska. Avšak najlepším spoločníkom je červené víno so stredne plným telom. Čím je príprava mäsa zložitejšia, tým by malo mať víno vyššiu prirodzenú aciditu a nižší index tanínov. To platí najmä pre dusené mäso a ragú, ako aj pre smotanové omáčky. Najlepším spoločníkom pre dusené teľacie kocky na červenom víne s koreňovou je víno La Renacida 2019 Má stredne plné telo a podporí šťavnatosť mäsa.
Odporúčanie someliérky:
La Renacida 2019
La Renacida má 2,94 hektárov. Nachádza sa v rázovitej oblasti Sallana, v jednej z najžiadanejších v D.O. Cigales. Vinohrady vysadené v roku 1927 boli do roku 2015 v zanedbanom stave, až kým ich získala Finca Museum. Po štvorročnej "ozdravnej kúre" rodia kvalitné hrozno s vynikajúcou koncentráciou.
Miestni neverili vlastným očiam, keď videli prekvapivé zotavenie viníc. Vinohrady dostali nové meno La Renacida, čiže znovuzrodený. 80% plochy tvoria odrody Tempranillo, Garnacha, Garnacha Tintorera, Garnacha Gris, Bobal a Mencia. Z bielych odrôd Albillo a Verdejo. Vinohrad sa nachádza v nadmorskej výške 798m a je obhospodarovaný v ekologickom režime. Štrkové pôdy s piesčito-vápencovým povrchom z vápenatého podložia obsahuje vzácny organický materiál. Dátum zberu závisí od zrelosti bielych odrôd. Hrozno sa zberá a vinifikuje spoločne s pôvodnými kvasinkami.
Následne vyzrieva 12 mesiacov v starších sudoch. Čerešňovo červená farba. Komplexná vôňa zrelých višní a červených ríbezlí doplnená jemnými tónmi lúčnych kvetov. Delikátne a klasicky štruktúrované červené víno s jemnou textúrou a dlhým záverom. Vyzrievať môže ešte 10-15 rokov. Limitovaná produkcia v číslovaných fľašiach. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo Finca Museum
Vína zo Cigales stoja v tieni susednej a slávnejšej oblasti - Ribera del Duero. V niektorých prípadoch aj 100 ročné vinohrady s nadmorskou výškou do 800 m.n.m. rodia Tempranillo (Tinta del Pais), z ktorého najlepšie vinárstva vyrábajú veľké vína. Medzi ne patrí aj Finca Museum, ktorá patrí pod Barón de Ley. Kamenisté pôdy s nízkym organickým materiálom a vplyv kontinentálneho podnebia s prudkými zmenami teplôt, ponúka ideálne podmienky vyrábať jedinečné červené vína s vlastnou osobitosťou. Starostlivá vinifikácia s dôrazom na detail pomáha vytvárať ušľachtilé vína s rukopisom oblasti.
Ďalšie články

Nový Zéland je známy nielen krásnou prírodou a čistotou, ale aj kuchyňou, ktorá vychádza z darov mora, kvalitného mäsa a sviežeho ovocia. V spojení s tamojšími vínami vznikajú neopakovateľné chuťové zážitky. Prinášame vám päť typických jedál, ktoré si viete pripraviť aj doma, a odporúčania, ktoré vína Villa Maria sa k nim hodia najlepšie.

Nie vždy je po ruke barman a nie vždy je čas miešať náročné drinky. Aj doma však môžete zažiť atmosféru koktailového baru – stačí otvoriť fľašu Barback’s. Táto novinka v ponuke WinePlanet prináša hotové koktaily vo fľaši, pripravené podľa originálnych receptúr skúsených barmanov.
Celú kolekciu Barback’s nájdete u nás: Barback’s na WinePlanet

Slovensko síce patrí medzi menšie vinohradnícke oblasti v rámci Európy, no napriek tomu ponúka pestrosť. Šesť vinohradníckych oblastí rozprestierajúcich sa od Bratislavy až po Tokaj tvoria mozaiku ktorá odzrkadľuje charakter slovenských vín. Víno tu nie je len nápojom, ale aj súčasťou kultúry a životného štýlu.