UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

Šieste najlacnejšie bublinky v košíku sú automaticky zadarmo. Pozrieť pravidlá. Nakúpte nad 50 € a vyhrajte Prosecco v hodnote 200 €. PROSECCO súťaž.

Teľacie kocky na červenom víne a TIP na víno

Teľacie kocky na červenom víne a TIP na víno

Teľacie i jahňacie mäso sa po dlhej dobe znova začína objavovať nielen v jedálnych lístkoch reštaurácií, ale i v našej kuchyni. Konečne je opäť dostupné i v obchodoch. Teľacie mäso je veľmi zdravé a ľahko stráviteľné a je i skvelou alternatívou k hovädziemu mäsu. Lenka pripravila teľacie mäso na červenom víne s koreňovou zeleninou. K nemu odporúčam červené víno La Renacida 2019.


 

Teľacie kocky na červenom víne s koreňovou zeleninou

 

Čas prípravy: 90 min, počet porcií: 4

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk

Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. 

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Ingrediencie
 
1 kg teľacieho mäsa (karé, alebo pliecko)
200 g mrkvy 
100 g petržlenu
100 g zeleru 
200 g cibule  
olivový olej 
4 lyžice paradajkového pretlaku 
soľ
mleté farebné korenie  
200 ml červeného vína
vetvička čerstvého rozmarínu
Zemiaková kaša 
1 kg zemiakov  
3 až 3,5 dcl horúceho mlieka  
80 g zmäknutého masla

Postup 

1.  Mäso umyjeme a nakrájame na väčšie kocky. Zeleninu očistíme, umyjeme.

2.  Mrkvu si nakrájame  na kolieska a ostatnú zeleninu na malé kúsky. Cibuľu ošúpeme, nakrájame a dáme na rozohriaty olej do hlbšej panvici.

3.  Po 3 minútach pridáme mäso k cibuli a orestujeme. K mäsu pridáme pripravenú zeleninu, paradajkový pretlak, soľ, korenie a podlejeme vínom. Pridáme vetvičku rozmarínu.  

4.  Premiešame a dusíme pod pokrievkou za občasného miešania. Podľa potreby podlievame vodou v malých množstvách. Dusíme do mäkka (asi 45 až 60 minút).

5.  Medzi tým si pripravíme prílohu k mäsu zemiakovú kašu. Najlepší druh zemiakov na pyré je typ C. Očistíme si zemiaky a umyjeme a nakrájame. Nakrájané zemiaky dáme do hrnca, zalejeme vriacou vodou, pridáme soľ.

6.  Voda by mala siahať ccc 2-3 cm nad zemiaky. Hrniec prikryjeme a pripravené zemiaky varíme 15-20 minút, podľa potreby.

7. Zemiaky skontrolujeme, keď pichneme vidličkou, roztvoria sa, vtedy je to správne.

8.  Uvarené zemiaky scedíme a pridáme zmäknuté maslo a horúce mlieko. Necháme asi 5 minút odležať.

9.  Potom ich rozmixujeme mixérom s metličkami alebo rozštucháme pučidlom na kašu. Podľa potreby môžeme pridať soľ. 

Servírovanie: Hotové teľacie kocky podávame so zeleninou a zemiakovou kašou a na záver ozdobíme čerstvým rozmarínom.
 

Teľacie mäso alebo teľacina je mäso z teliat – mladých kusov tura domáceho. Má veľmi jemnú, aj keď menej výraznú, chuť. Najkvalitnejšie je mäso z teliat, ktoré majú približnú hmotnosť 60 kg, čo zodpovedá ôsmym mesiacom. Obsahuje málo tuku. Teľacie mäso je diétne a ľahko stráviteľné. Jedlá z teľacieho mäsa sú neuveriteľne všestranné. Chuť mäsa sa líši v závislosti od spôsobu prípravy a od použitej časti. T

Sommeliérka odporúča vhodné víno 

Teľacie mäso sa veľmi dobre hodí k bielemu vínu, napríklad Pinot Blanc z Alsaska alebo Grűner Veltliner z Rakúska. Avšak najlepším spoločníkom je červené víno so stredne plným telom. Čím je príprava mäsa zložitejšia, tým by malo mať víno vyššiu prirodzenú aciditu a nižší index tanínov. To platí najmä pre dusené mäso a ragú, ako aj pre smotanové omáčky. Najlepším spoločníkom pre dusené teľacie kocky na červenom víne s koreňovou je víno La Renacida 2019 Má stredne plné telo a podporí šťavnatosť mäsa.

Odporúčanie someliérky:

La Renacida 2019

La Renacida má 2,94 hektárov. Nachádza sa v rázovitej oblasti Sallana, v jednej z najžiadanejších v D.O. Cigales. Vinohrady vysadené v roku 1927 boli do roku 2015 v zanedbanom stave, až kým ich získala Finca Museum. Po štvorročnej "ozdravnej kúre" rodia kvalitné hrozno s vynikajúcou koncentráciou.

Miestni neverili vlastným očiam, keď videli prekvapivé zotavenie viníc. Vinohrady dostali nové meno La Renacida, čiže znovuzrodený. 80% plochy tvoria odrody Tempranillo, Garnacha, Garnacha Tintorera, Garnacha Gris, Bobal a Mencia. Z bielych odrôd Albillo a Verdejo. Vinohrad sa nachádza v nadmorskej výške 798m a je obhospodarovaný v ekologickom režime. Štrkové pôdy s piesčito-vápencovým povrchom z vápenatého podložia obsahuje vzácny organický materiál. Dátum zberu závisí od zrelosti bielych odrôd.  Hrozno sa zberá a vinifikuje spoločne s pôvodnými kvasinkami.

Následne vyzrieva 12 mesiacov v starších sudoch. Čerešňovo červená farba. Komplexná vôňa zrelých višní a červených ríbezlí doplnená jemnými tónmi lúčnych kvetov. Delikátne a klasicky štruktúrované červené víno s jemnou textúrou a dlhým záverom. Vyzrievať môže ešte 10-15 rokov. Limitovaná produkcia v číslovaných fľašiach. Ukázať víno na eshope.

 

Vinárstvo Finca Museum 

Vína zo Cigales stoja v tieni susednej a slávnejšej oblasti - Ribera del Duero. V niektorých prípadoch aj 100 ročné vinohrady s nadmorskou výškou do 800 m.n.m. rodia Tempranillo (Tinta del Pais), z ktorého najlepšie vinárstva vyrábajú veľké vína. Medzi ne patrí aj Finca Museum, ktorá patrí pod Barón de Ley. Kamenisté pôdy s nízkym organickým materiálom a vplyv kontinentálneho podnebia s prudkými zmenami teplôt, ponúka ideálne podmienky vyrábať jedinečné červené vína s vlastnou osobitosťou. Starostlivá vinifikácia s dôrazom na detail pomáha vytvárať ušľachtilé vína s rukopisom oblasti.

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.