UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Supertoskánci - „Neoficiálne“ hviezdy Talianska

Supertoskánci - „Neoficiálne“ hviezdy Talianska

Toskánsko je známe odrodu Sangiovese, ktorá je kľúčovou odrodou vín Chianti Classico a Brunello di Montalcino. Pred polstoročím miestni vinári začali popularizovať vína vyrobené z medzinárodných odrôd ako sú Cabernet Sauvignon, Merlot a Syrah známymi ako „Super Tuscan“.


V uplynulých desaťročiach tieto vína explodovali v popularite po celom svete. Avšak dnes sa supertoskánske vína nepredávajú tak, ako kedysi. Je to tým, že zákazníci hľadajú pôvodné odrody a tradičné vína. Druhým faktorom je ich vysoká cena.

Označenie „Super Tuscan“ vznikol začiatkom 80. rokov minulého storočia. To, čo robí super toskánske víno odlišné od iných toskánskych vín (Chianti), je použitie medzinárodných modrých odrôd, ktoré nepochádzajú z Talianska. 

Prvý oficiálny „Super Toskánec“

V roku 1935 Francúzsko zaviedlo svoj systém Appellation d'Origine Contrôlée (AOC) a skutočnosť, že sa ho dodržiava dodnes, svedčí o jeho úspechu. Kontrola nad kvalitou sa zapáčila aj talianskym vinárom a čoskoro si Taliansko vytvorilo svoj vlastný systém, Denominazione di Origine Controllata DOC. V roku 1967 si Chianti zabezpečilo označenie DOC. 

Vytvorenie super toskánskych vín vyplynulo z frustrácie, ktorú zažili toskánski vinári voči pomalej byrokracii pri zmene zákona o víne v 70. rokoch. Prítomnosť odrody Cabernet Sauvignon bola zaznamenaná v niektorých vínach, čo viedlo k priaznivému porovnaniu s vínami z Bordeaux. Vinári začali miešať „nepovolené“ odrody do svojich cuvée, aby vytvorili kvalitné vína. Americkí kritici, ktorí neboli ochotní pošpiniť tieto nové vína štítkom Vino Da Tavola, ich začali označovať ako „Super Tuscan“. A názov im zostal.

V roku 1992 Taliansko získalo známku kvality Indicazione Geografica Tipica IGT, ktorá je synonymom francúzskeho vína Vin de Pays. IGT umožňovalo experimentovanie, pokiaľ hrozno pochádzalo z určenej oblasti. Jedinou platnou regionálnou požiadavkou na to, aby víno bolo kvalifikovalo ako „Super Tuscan“, je, že všetky vína musia pochádzať z IGT v Toskánsku. IGT zahŕňa aj oblasti Maremma a Bolgheri. Super Toskánci stále dosahujú vyššie ceny ako ostatné vína v Toskánsku. Fantastický názov (najlepšie končiaci na „-aia“) sa stal oveľa dôležitejšími ako skutočné víno.

Tignanello

Najznámejšie super toskánske víno „Tignanello“ vytvorila rodina Marchese Antinori v roku 1971. Bolo to prvé oficiálne super toskánske víno. Vinohrad Tignanello kúpili v roku 1900. Koncom 20. storočia Niccolò Antinori a jeho syn Piero začali s rôznymi experimentmi s rôznymi odrodami. Vinicu Tignanello tvorí 57 hektárov,  juhozápadne orientovanú na vápencových pôdach. Samotné víno ako prvé spojilo odrodu Sangiovese, tradičnú pre Chianti, s „netradičnými“ odrodami Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc. Víno: Tignanello Magnum, IGT, Tuscany, r2017, víno, červené, suché, darčekové balenie 1,5L

 

Sassicaia

Sassicaia znamená „kamenisté pole“ a je výsledkom experimentu v 40. rokoch 20. storočia bratranca rodiny Antinori, Marchese Maria Incisa della Rocchetta. Ten si dal za úlohu vyrobiť víno porovnateľné s vínami z Bordeaux, čo len prirodzene znamenalo použitie francúzskych odrôd a tiež podobnosť pôd Sassicaia s pôdami v Graves. Od roku 1948 do roku 1967 prvé vína zo Sassicaie nikdy neboli komerčne uvedené na trh, namiesto toho sa pili súkromne, prevažne vo vinárstve. Všetko sa zmenilo v roku 1968, keď boli vína prvýkrát uvedené na trh ako Vino da Tavola. Víno: Tenuta San Guido Bolgheri Sassicaia, DOC, Tuscany, 2019

Tignanello Marchese Antinori

Každý vinár v Toskánsku mal pocit, že musí urobiť supertoskánske víno, aby bol úspešní najmä na americkom trhu. Avšak dnes zákazníci hľadajú víno s transparentnosťou, víno, ktoré kričí, že má svoj pôvod. Víno:  Tignanello Marchese Antinori Chianti Classico Riserva, DOCG, CHIANTI DOCG

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.