Na svete snáď neexistuje krajina, okrem Francúzska, ktorá by sa viac venovala výrobe vína ako Taliansko. Výlet do očarujúcich viníc a vinárstiev Talianska je nevyhnutnosťou na zozname každého milovníka vína. Pokiaľ ich nemôžete preskúmať osobne, prinášame vám niektoré z najlepších talianskych vín, ktoré môžete vyskúšať doma, spolu s niekoľkými odporúčaniami k talianskym pokrmom.

Urobte si štvorchodovú večeru s vínami Cote des Roses Gérard Bertrand
Prinášame vám možnosť vyskúšať nové recepty v kombinácii s vínami Cote des Roses od Gérarda Bertranda. Ale ak máte vy alebo vaši hostia alergie alebo diétne obmedzenia, nemusíte sa báť. Štvorchodová večera je vegánska a bezlepková a ak si k nim doprajete vína Cote des Roses, zažijete nádhernú kombináciu chutí.
Inšpirujte sa: Valentínske koktaily s Cote des Roses
Aperitív: Brusnicový spritzer
Nič nevíta a nepoteší hostí viac ako osviežujúci aperitív. Domáci brusnicový spritzer s ružovým vínom Cote des Roses Rose.
Ingrediencie
• 1/2 šálky vody
• 1/2 šálky agáve
• 2 šálky čerstvých brusníc
• 3 vetvičky rozmarínu
• 4 rozdrvené struky kardamónu
• nakrájaný čerstvý zázvor
• 1 tyčinka škorice
Kandizované pomaranče
• 1 šálka cukru
• 1/2 šálky vody
• 1-2 nakrájané pomaranče
Postup
Výroba brusnicového sirupu: Do hrnca pridajte vodu, agáve, brusnice, rozmarín, kardamón, zázvor, škoricu a prineste do varu. Varte pri vysokej teplote 5 minút. Odstráňte z ohňa a necháte vychladnúť. Odstráňte rozmarín, škoricu a kardamón.
Výroba kandizovaných pomarančov: Do panvice pridajte cukor a vodu. Miešajte, kým sa nespoja, potom ohrievajte pri strednom stupni, kým zmes dosiahne 225F (107 °C). Sirup miešajte, aby sa zabránilo kryštalizácii. Pridajte plátky pomaranča a znížte teplotu. Stlačte plátky pomaranča a občas otočte. Pri 245F (118 °C) odoberte panvicu z ohňa. Vyberte plátky a presuňte ich na mriežku. Nechajte ich vychladnúť a sušiť 60 minút.
Servírovanie: Naplňte každý pohár cca 1/4 – 1/3 brusnicovým sirupom. Navrch dajte ľad a naplňte do 1/4-1/3 brusnicovým džúsom. Doplňte vínom Cote des Roses Rosé. Ozdobte plátkom kandizovaného pomaranča a rozmarínom.
Predjedlo: Francúzsky dip z karamelizovanej cibule
Bohatý a krémový francúzsky dip z karamelizovanej cibule vyrobený z kešu orieškov. Víno: Gérard Bertrand Coté des Roses Chardonnay
Ingrediencie
• 2 lyžice masla
• 3 stredne žlté cibule
• 2 ČL soli, 2 ČL kokosového cukru
• 1/4 šálky vývaru alebo vína
Kešu základ
• 2 1/2 šálky namočených kešu orieškov
• 2 lyžice citrónovej šťavy
• 2 lyžice jablčného octu
• 1/2 ČL soli
• 1/4-1/2 šálky vody
• 1/3-1/2 šálky pažítky, petržlen
• cesnakové lupienky
Postup
Cibuľu ošúpte a nakrájajte veľmi jemne. V hrnci roztopte maslo. Pridajte cibuľu, soľ a kokosový cukor. Dobre premiešajte. Duste 10-15 minút pri strednom stupni, často miešajte. Pridajte kvapku vína alebo vývaru. Nechajte odpariť a opakujte asi 30 minút.
Rozmixujte v mixéri kešu orechy, pridajte citrónovú šťavu, jablčný ocot, soľ, voliteľná je worcesterská omáčka a voda. Začnite s 1/4 šálky vody a pridajte až ½, ak je to potrebné pre hladké rozmixovanie.
Servírovanie: Nalejte do misky. Primiešajte väčšinu vychladnutej cibule. Navrch dáte petržlenovú vňať, pažítku a cesnakové lupienky. Ochlaďte 1-2 hodiny pre hustejšiu textúru a výraznejšiu chuť. Podávajte s hranolkami alebo so zeleninovými chipsami.
Hlavný chod: Hubové rizoto
Bohaté a krémové hubové rizoto je dokonalou voľbou. Víno: Gérard Bertrand Coté des Roses Pinot Noir
Ingrediencie
• 1 lyžica olivového oleja
• 2 veľké šalotky
• 5 šálok húb
• 3 strúčiky cesnaku
• 2 lyžice tamari
• 1 vetvička čerstvého rozmarínu
• 2 ČL čerstvého tymiánu
• 1 1/2 šálky ryže Arborio
• 6 šálok vývaru
• 1/2 citrónovej šťavy z jedného citróna
• 4 lyžice masla
• soľ a korenie podľa chuti
• čerstvá petržlenová vňať
Postup
Vo veľkom hrnci rozohrejte lyžičku oleja a orestujte šalotku a huby do zhnednutia, aby boli mierne skaramelizované (5-10 minút). Znížte teplotu. Pridajte cesnak, tymian a rozmarín. Miešajte 30 sekúnd. Pridajte Tamari a neskôr ryžu Arborio. Ak namiesto citróna použijete víno, pridajte ho teraz a miešajte, kým sa absorbuje 3-4 minúty.
Ďalej pridajte postupne vývar. Dobre premiešajte, znížte oheň a dusíte, kým sa väčšina vývaru absorbuje. Toto opakujte viac krát, postupne po 10 minútach pridávajte vývar, pokým sa neabsorbuje. Po cca 30 minútach odstráňte z ohňa a pridajte maslo. Dochutíte soľou a korením podľa chuti. Navrch dáte petržlenovú vňať.
Dezert: Pošírované hrušky s vanilkovým krémom
Posledný chod ukončite sladkou bodkou s klasickým, elegantným a chutným dezertom, pošírované hrušky sú výbornou voľbou. Víno: Gérard Bertrand Coté des Roses Chardonnay
Ingrediencie
• 4 hrušky
• 3 šálky vody
• 2/3 šálky kokosového cukru
• 1/3 šálky agáve
• 1/4 ČL mletých klinčekov
• 1 ČL mletého zázvoru
• 2-3 tyčinky škorice
• 4 struky kardamónu
Vanilkový kešu krém
• 3/4 šálky plnotučného ovseného mlieka
• 2/3 šálky surových kešu orieškov
• 1-2 ČL vanilky
• 1/3-1/2 šálky javorového sirupu
• malá štipka soli
Postup
Hrušky ošúpte a odrežte koniec, aby stáli vzpriamene. V prípade potreby odstráňte jadrovník. Do stredného hrnca pridajte vodu, kokosový cukor, agáve a korenie. Priveďte do varu. Vystrihnite 4 kruhy z pergamenového papiera a vyrežte na každom malý otvor v strede, aby mohla para unikať. Pridajte hrušky cez pergamenový papier. Varte 20-25 minút (viac alebo menej v závislosti od tuhosti hrušiek). Kým sa hrušky dusia, pripravte si anglický vanilkový krém.
Vo vysokovýkonnom mixéri rozmixujte spolu ovsené mlieko, namočené kešu, vanilku, soľ a javorový sirup až pokým zmes nie je hladká. Dochutíte podľa potreby.Sú hotové, keď nôž dokáže ľahko prejsť skrz. Hrušky by mali byť teplé, aby sa mohli podávať.
Servírovanie: Na tanier alebo misku položte hrušku a pokvapkáte vanilkovým krémom.
Ďalšie články

Rodinné vinárstvo Pavelka vzniklo v Pezinku v roku 1995. Na čele vinárstva stojí vinár Milan Pavelka spolu so synom Michalom. Pod Malými Karpatmi obhospodarujú viac ako päťdesiat hektárov vinohradov. Milan Pavelka je vinohradník telom i dušou.
Prečítajte si o novinke z vinárstva - rezistentných PIWI odrodách. Prvé víno z PIWI odrody už je dostupné na eshope WinePlanet a ďalšie budete môcť ochutnať už čoskoro!

ALPL jablkový mušt vznikol neúnavnou prácou s viac ako 6 000 ovocinárskych rodín z Južného Tirolska a Trentina. Vyrába sa zo starostlivo vybraných a ručne oberaných jabĺk. Alpl stelesňuje pôvodnú silu a prirodzenú čistotu týchto miest. To je jediná ingrediencia, ktorú nájdete v každej fľaši.
Alpl nájdete teraz v akcii -15% len do 31. 3. 2025

Limoncello je ikonický taliansky likér, ktorý vnesie slnečný svit a stredomorskú chuť, či už ho popíjate čisté alebo ho použijete do kokteilov. Pozýva nadšencov vychutnávať chuť Talianska každým dúškom.
AKCIA do 31. 3. - Limoncello -15%