Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.

Aké sú vína zo španielskej oblasti La Rioja? Prečítate si ďalší náš článok!
Oblasť Rioja sa nachádza v severnej časti stredného Španielska na rieke Ebro a hrozno sa tu pestuje na rozlohe 57 tisíc hektárov. Panujú tu ideálne podmienky na pestovanie viniča, oblasť si svoju reputáciu vybudovala na červených vínach, dorobených z pôvodnej španielskej sorty Tempranillo. Tá je známa svojim skorým dozrievaním, ako už napovedá jej meno.

Rioja - synonymum španielského vína
Vína z Rioja sú skvelou zmesou zrelého ovocia a zemitých príchutí, jednou nohou v Novom svete a druhou v Starom, táto španielska oblasť produkuje vína sviežeho charakteru, ktoré voňajú po lesnom ovocí a čerešniach, a vekom len naberajú na zamatovosti a kráse.
Najväčším pestovateľom v oblasti Rioja je spoločnosť El Coto. Aj napriek pomerne krátkej histórii sa El Coto úspešne presadzuje v segmente hodnotných vín z apelácie s ohľadom na cenu.
Od začiatku svojej existencie sa vinárstvo sústreďuje na produkciu kvalitného hrozna ako najdôležitejšieho predpokladu pre výrobu špičkových vín, ktorých milovníci obdivujú ich zamatovo jemný profil s harmonickým prejavom vyzrievania v sudoch.
Hneď vedľa sa nachádza ďalšia oblasť s neuveriteľným potenciálom, Cigales. Vína z nej však pôsobia oproti Ribere ľahšie a jemnejšie. Asi 30 vinárstiev na seba v poslednej dobe upriamuje pozornosť najmä ružovými vínami. Medzi ne patrí aj Finca Museum, ktorá patrí do vlastníctva spoločnosti Barón de Ley. Starostlivá vinifikácia s dôrazom na detail pomáha vytvárať ušľachtilé vína s rukopisom oblasti. Na vrchole ponuky stojí unikátne a limitované Numerus Clausus v číslovanej fľaši z najstarších klonov.
Jerez a nezabudnuteľné sherry
Jednou z najzaujímavejších oblastí je rozhodne región Jerez, po ktorom dostalo svoje meno aj sherry - ktoré sa po španielsky volá jerez. Silné víno vyrábané z miestnych odrôd bieleho hrozna má ľahkú a suchú chuť a podobne ako mnoho ďalších vín, sherry je dnes registrovanou značkou a pýšiť sa týmto označením môžu len vína z provincií Cádiz, Sanlúcar de Barrameda a El Puerto de Santa María.

Jedna z najmenších bodegas v Jereze je spoločnosť Ximenez Spínola, ktorá sa zameriava na odrodu Pedro Ximénez. Vinárstvo založil v roku 1729 Phelipe Antonio Zarzana Spínola a dnes spoločnosť obhospodaruje 16 hektárov organických vinohradov. Filozofiou je ponúkať klientom mimoriadne kvalitné vína, ktoré sa vymedzujú kritériám apelácii. Bodega produkuje tiež skvelé Brandy de Jerez, ako aj nefiltrovaný vínny ocot.
Ďalším známym menom je Sánchez Romate, ktorý patrí v oblasti Jerez medzi najväčších producentov v rodinnom vlastníctve. Vedeli ste, že rešpektované vinárstvo bolo v minulosti pravidelným dodávateľom vín na anglický kráľovský dvor, či do Vatikánu? Nečudo, že sa v pivnici bodegy skrýva množstvo vzácnych vín ešte z minulého storočia. Ich prioritou je však momentálne Sherry a ich brandy Cardenal Mendoza patrí medzi najobľúbenejšie z Jerezu.
Ešte pred niekoľkými desiatkami rokov to bola skôr kvantita nad kvalitou, ktorá určovala hodnotenie a všeobecnú mienku o španielskych vínach. Dnes to je robustné červené, svieže biele, osviežujúce ružové, šumivé cava alebo luxusné sherry - v Španielsku nájdete takmer neobmedzený výber kvalitných vín. Dozrievať im a celému priemyslu síce chvíľu trvalo, no dnes prestíž španielskeho vinárstva siaha do vzrušujúcich výšok.

Ďalšie články

Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.

Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.

Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.