offerBox
1

3. 5. - Degustácia vín El Coto s 5-chodovou večerou v Hoteli Elizabeth

offerImage

Pozývame vás na degustáciu vín El Coto do Hotela Elizabeth, ktorý sa nachádza v srdci mesta Trenčín priamo pod stredovekým hradom. Môžete sa tešiť na kvalitné španielske vína El Coto, ktoré budú podávané k 5-chodovej degustačnej večeri. 

Čítať viac

3+1 ZADARMO na ovocné vína Miluron s kódom RIBEZLA

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Aké sú vína zo španielskej oblasti La Rioja

Aké sú vína zo španielskej oblasti La Rioja

Španielsko je už niekoľko rokov krajinou s najväčšou rozlohou vinohradov na svete. Najznámejšou a najväčšou vinohradníckou oblasťou je DOCa Rioja, v ktorej sídli viac ako 500 vinárstiev. Ako chutia vína, ktoré milujú ľudia z celého sveta?


Všetky červené vína z Rioji vyzrievajú v dubových sudoch. 

 

Aktuálna plocha vinohradov v La Rioja z 2018 je 65 840,77ha a ročne sa vyrobí až 250 miliónov litrov vína. 91% plochy vinohradov sú vysadené modrými odrodami – top je Tempranillo, Garnacha, Graciano, Mazuelo.

bielych odrôd sú to Viura (Macabeo), Garnacha Blanca, Tempranillo BlancoVerdejo a z medzinárodných odrôd Chardonnay a Sauvignon Blanc. La Rioja bola prvá oblasť v Španielsku, ktorá v roku 1933 získala štatút DO a v 1991 DOCa.

La Rioja sa člení na tri zóny

Rioja Alta – nachádza sa v západnej časti Rioji a najvyššej nadmorskej výške ako ostatné oblasti. Pôdy majú viac ílových a aluviálnych prvkov a menej vápenca ako susedná Alavesa. Vína sú zvyčajne považované za elegantné s vyváženou kyselinkou.  Vinári sa viac orientujú na klasický štýl vína.

Rioja Oriental – je ovplyvnená stredomorským podnebím Atlantického oceánu, je najteplejším a zároveň najsuchším miestom v Rioje. Leží vo východnej časti a väčší dôraz sa kladie na odrodu Garnacha. Vína sú plnšie ako z ostatných oblastí.

Rioja Alavesa – rozostupy medzi radmi vinohradov sú väčšie ako v ostatných oblastiach.  Je to kvôli relatívne zlým podmienkam pôdy, kde vinič potrebuje väčšiu vzdialenosť od seba, aby konkurencia o živiny bola menšia. Vinice sa nachádzajú v podobných nadmorských výškach ako Rioja Alta a aj klíma je podobná. Pôdy majú viac vápenca ako v Rioja Alta a preto vína majú vyššiu aciditu!

Všetky červené vína z Rioji vyzrievajú v dubových sudoch. Americké dubové sudy boli historicky preferované, ale dnes väčšina Bodegas používajú kombináciu amerických a francúzskych sudov. Vína, ktoré vyzrievajú v amerických, sú bohaté a majú vo vôni i v chuti charakteristické výrazné tóny kokosu, vanilky a sladkého drievka. 

 

Štýl červených vín z Rioji

Podľa doby vyzrievania vín v dubových sudoch vychádza oficiálna klasifikácia vín z Rioji. Na etikete vín sú uvedené názvy Joven, Crianza, Reserva a Gran Reserva.

Joven znamená po španielsky mladý. Tieto vína v dubových sudoch nemusia vyzrievať alebo sú v nich len veľmi krátky čas, niektoré sa dokonca vyrábajú pomocou karbonickej macerácie.  Sú ovocné, šťavnaté, výborné k tapas, sú to vína, ktoré sa pijú mladé. 

Crianza vína pod týmto označením musia rok vyzrievať v sudoch a jeden rok vo fľaši, takže na trh sa dostávajú až v treťom roku od zberu. Biele vína Crianza taktiež musia vyzrievať dva roky, avšak v sudoch sú len šesť mesiacov. Vína Crianza nájdete v eshope.

Reserva červené vína musia vyzrievať minimálne 36 mesiacov, z toho minimálne rok v dubových sudoch. Pri bielych vínach musí byť minimálna doba 24 mesiacov, z toho šesť mesiacov musia vyzrievať v sudoch. Vína Reserva od El Coto nájdete v eshope.

Gran Reserva červené vína vyzrievajú päť rokov, pričom v dubových sudoch musia byť minimálne dva roky. Biele vína štyri roky a minimálne rok musia zrieť v dubových sudoch. Ochutnajte víno El Coto Gran Reserva 2012 z nášho eshopu.

Od ročníka 2018 môžu vinári, ak spĺňajú prísne pravidlá, uvádzať na etikete názov vinohradu - Viñedo Singular. hrozno musí byť zberané ručne a pochádzať minimálne z 35ročného vinohradu a víno musí spĺňať degustačné parametre.

Najväčšie španielske vinárstvo

El Coto je najväčším pestovateľom v oblasti Rioja. Aj napriek pomerne krátkej histórii sa El Coto úspešne presadzuje v segmente hodnotných vín z apelácie s ohľadom na cenu. Vinárstvo vzniklo v roku 1970 a sústreďuje sa na výrobu kvalitných vín.

V pivniciach vinárstva leží viac ako 74 000 barikových sudov a každý rok sa vymieňajú. El Coto vlastní 730 ha vinohradov, najviac v oblasti Rioja Alavesa. Vína sú rozdelené do kategórií: El Coto, Coto de Imaz, Coto Mayor, 875M a Coto Real. Vína s charakterom oblasti a s jeleňom na etikete patria k tomu najlepšiemu zo Španielska

Využite akciu na výhodné balíčky vín El Coto s darčekovým balením zadarmo!

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.