Zatiaľ čo pivo alebo saké sú klasické kombinácie so sushi, dobre zvolené víno môže posunúť zážitok zo sushi na ďalšiu úroveň. Či už máte radi pikantného tuniaka, chrumkavé krevety alebo klasickú kalifornskú rolku, Maria Jennifer Muir z vinárstva Villa Maria zostavila sprievodcu, ktorý vám pomôže nájsť perfektnú zhodu pre vaše obľúbené sushi rolky.

Slovenské novinky pre jarné mesiace
Oslovili sme slovenských vinohradníkov, aby nám predstavili novinky pre tieto jarné mesiace. Všetky novinky nájdete už v predaji. Pozrite si novinky od Mrva & Stanko a Fundus Regius. Veľkú pozornosť si zaslúži 100-bodový rizling z vinárstva Pavelka!
Prečítajte si rozhovor: Oceňovaný sladký Rizling od Pavelkovcov
Pavelka a výnimočný Rizling
Rizling rýnsky je už niekoľko rokov vlakovou loďou vinárstva Pavelka, ktoré patrí k najväčším na svahoch Malých Karpát.
Milan Pavelka: „Náš Rizling rýnsky 2022 dostal od degustátorov na súťaži Biel Vinalia sto bodov, čo je najvyšší počet.
Zúčastnil som sa množstva súťaží vín, či už ako degustátor alebo s našimi vínami, ale sto bodov nedostalo doteraz na Slovensku a myslím, že ani v okolitých krajinách, žiadne víno.
Stovka je maximum! Ide o odrodové biele víno, prírodne sladké. Na liter má deväť percent alkoholu, 190 gramov zvyškového cukru a desať gramov kyselín.“
Víno: Rizling rýnsky 2022 - Lahodné víno s nádhernou škálou vôní od lipy až po marhule a ananás. Ideálne víno pre milovníkov sladkých prírodných vín.
Mrva & Stanko a mladé vína
Vladimír Mrva: „Ročník 2023 bol špecifický. Z pohľadu vinohradníka veľmi náročný, silný tlak perenospóry v období kvitnutia, čím došlo v niektorých lokalitách k redukcii úrody 30-40 i viac percent. Z pohľadu vinára práve táto redukcia úrody zvýšila kvalitatívne parametre hrozna.
Ešte pred Veľkou Nocou prídeme na trh s kolekciou šiestich mladých vín. Rád by som upriamil pozornosť na dve mladé vína Sauvignon Kryo a Silván zelený 2023. Sauvignon Kryo 2023 má krásnu ovocnú vôňu egreša, vinohradníckej broskyne s jemnou pikantnou kyselinou. Víno je svieže, šťavnaté s ovocným profilom. Silvánske zelené je minerálne, šťavnaté s pikantnou kyselinkou. Vo vôni ovocné, zelené jablko, maslová hruška, zároveň i herbálne. Víno typické a charakteristické pre Malé Karpaty. Okrem toho, v kolekcii mladých vín bude Müller Thurgau, cuvée Muškát žltý a Sauvignon, Pesecká Leánka a ružový Cabernet Sauvignon.“
Vína: Mrva & Stanko Muškát žltý, Sauvignon cuvée 2022, Mrva & Stanko Pesecká leánka, Mužla 2022

Fundus Regius a komplexné vína
Barbora Rakúsová : „Hrozno sme zberali tesne po dušičkách. Hrozienka boli už trošku zosušené a stonka už bola suchá a strapce veľmi ľahko odpadávali. Hrozno bolo v bezchybnom stave. Fermentácia prebiehala veľmi pomaly pri nízkej teplote. Na kvasinkách až 5 mesiacov.“
Pripomína svojho staršieho brata RR 2013 Extra. Podobne ako pri predchodcovi sa "Extra" verzia vyrába len v najlepších ročníkoch. Omamná vôňa citrónovej trávy, medu a zrelých marhúľ. Komplexný a bohatý Rizling s vynikajúcou štruktúrou a personalitou. Dokonale reflektuje svoj pôvod.
Barbora Rakúsová: „Ročník 2022 bol u nás extrémne suchý, hrozno pri zbere v polovici októbra bolo vo výbornom zdravotnom stave. Dlhšia macerácia na šupkách sa prejavila výraznou ružovou farbou pre rosé.“
Nádherné a komplexné rosé aké sa vyskytuje na Slovensku veľmi zriedkavo. Intenzívne a zároveň pôsobivo prirodzené so štruktúrou červených vín, ale s finesou bielych. Dlhá a jemne korenistá dochuť so štipkou škorice a bieleho korenia.
Obe vina majú certifikovaný nízky obsah histamínov.
Ďalšie články

Burgundsko je dynamické a vyvíja sa. Na scéne sa objavujú noví pestovatelia a výrobcovia, zatiaľ čo historické vinárstva menia vedenie a obnovujú svoje vinárske postupy. K najintenzívnejšiemu vývoju došlo vo vinohradoch. Okrem prechodu na organické a biodynamické poľnohospodárstvo sa výrobcovia prispôsobujú teplejším vegetačným podmienkam pomocou nových stratégií na ochranu viniča a hrozna pred slnkom, horúčavami a suchom, nehovoriac o jarných mrazov.

64. aukciu vín Hospices de Nuits-Saint-Georges, ktorú po prvýkrát viedla popredná francúzska aukčná sieň iDealWine, sa konala v Château du Clos de Vougeot. Hoci úroda v ročníku 2024 bola kvôli komplikovaným poveternostným podmienkam historicky nízka, kvalita vín je vysoká.

Od prevzatia kontroly nad vinárstvom v roku 1966, Piero Antinori vybudoval rozsiahle impérium, ktoré sa sústredilo najmä na Toskánsko. Za polstoročie premenil tento toskánsky aristokrat obchod s vínom na spoločnosť ovládajúcu viac ako 7000 akrov viníc. Popri tom bol jedným z malej skupiny, ktorá celkovo zmenila tvár toskánskeho a celkovo talianskeho vína a presunula zameranie vína z kvantity na kvalitu.