offerBox
1

12.9. - MasterClass „Wehlener Sonnenuhr na 7“

offerImage

Pozývame vás na MasterClass siedmych vín z vinohradu Wehlener Sonnenuhr od rieky Mosely. 

Čítať viac

Ružové dozvuky leta až do -40%

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Sladké vína sú symbolom Vianoc

Sladké vína sú symbolom Vianoc

Dopyt po sladkých vínach v poslednej dobe výrazne klesol. Podľa someliéra WinePlanet.sk uprednostňujú zákazníci namiesto toho šumivé biele a plné červené vína. Avšak cukrovinky a sladké vína k Vianociam jednoducho patria.

Inšpirujte sa výberom najlahodnejších sladkých vínnych prekvapení.

Vianočná tokajská akcia len do 24.12. – 10% zľava na Tokajský výber 3,4,5 a 6 putňový a darčekový box


1. Tokajské víno dodá iskru vianočnému stolu

„Cez Vianoce si doprajme to najlepšie sebe aj svojim blízkym. Tokajský 5-putňový výber je označovaný ako víno kráľov, je neodmysliteľnou súčasťou nášho vianočného stola," hovorí vinár Jaroslav Ostrožovič z Tokaja.  

Tokaj je naša jediná vinohradnícka oblasť s apelačným systémom podobným ako vo vyspelých vinohradníckych krajinách. Vinárstvo Ostrožovič už viac ako 30 rokov hospodári na 58 ha vlastných vinohradov, na najkvalitnejších honoch Tokaja - Vlčina, Chotár a Makovisko. Tokajské vinohrady s vulkanickým podložím ležia na území  Slánskych vrchov. Hlavnými odrodami, ktoré sa používajú na výrobu tokajského vína sú Furmint, Lipovina a najstarší Muškát žltý.  „O tom, či pôjde o 3 alebo 6 putňový výber rozhoduje množstvo pridaných hrozienok v gönczkom sude (136 l). Napríklad pri 5 putňovom Tokajskom výbere zalievame 5 putní (1 putňa 25-30 kg ) cibéb 136 litrami tokajského vína.“ dopĺňa someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk   

Na Vianoce si môžete vybrať Ostrožovič Tokajský výber 5-putňový, s klasickým tokajským prejavom a výrazné vo vôni aj chuti. Objavíte v ňom tóny sušeného ovocia, kávy a horkej čokolády. Skvelý k jablkovému závinu s orechmi, k vianočnej štóle i k bobáľkam s orechmi alebo makom.

2. Nechajte sa prekvapiť so Sauternes 

Sauternes je oblasť južne od mesta Bordeaux, známa svojimi kvalitnými prírodne sladkými vínami. Klasické víno Sauternes má intenzívnu zlatistú farbu, ktorá sa pri dozrievaní vo fľaši mení na sýto jantárovú.

„Vína sa vyrábajú prevažne z odrôd Sémillon, Sauvignon Blanc a malé percento Muscadelle a Sauvignon Gris. Hrozno je napádané ušľachtilou hubou Botrytis cinerea podobne ako v Tokaji. Vysuší sa, zníži sa v ňom obsah vody a prirodzene sa skoncentrujú cukry a aromatické zlúčeniny.

Apelačné zákony Sauternes stanovujú, že hrozno možno zberať až vtedy, keď hmotnosť jeho muštu dosiahne 221 gramov na liter. Vína zvyčajne vyzrievajú vo francúzskych dubových sudoch 18 až 36 mesiacov.“ objasňuje someliérka z WinePlanet.sk

K vianočnému stolu sa vám bude hodiť Rothschild Mouton Cadet Réserve Sauternes. Intenzívna vôňa sušeného ovocia a karamelu. Príjemne sladká chuť so stredne plným telom a atraktívnym prejavom pražených mandlí a mliečnej čokolády. Výborný partner k Foie gras, k homárovi i k zázvorníkom s bielou čokoládou. 
 

 

 

3. Rizling v sladkom prevedení

Rizling rýnsky je odroda, ktorá sa pestuje takmer na všetkých kontinentoch. Domovom Rizlingu je časť medzi riekami Rýn a Mosel s najvýznamnejšími vinohradníckymi oblasťami Mosel, Rheinhessen, Rheingau a Pfalz. Na druhej strane rieky Rýn leží Alsasko, kde je Riesling taktiež považovaný za najvýznamnejšiu bielu odrodu.  Z Nemecka sa táto odroda postupne rozšírila do celého sveta.

„Sladký Riesling v kategórii Spätlese, Auslese, Beerenauskese, Trockenbeerenauslese a Eiswein môže byť vyrobený len z toho najlepšieho a najzdravšieho hrozna, ktoré vydrží dlhší čas na viniči. V dôsledku vyparovania vody, keď sa hrozno scvrkáva (v prípade Eiswein zamrzne), bobuľa hrozna dáva menej šťavy, čím sa zvyšuje jeho koncentrácia aromatických látok v harmónii s aciditou.“ upresňuje someliérka z WinePlanet.sk   


„Odporúčam Max Ferdinand Richter Riesling Wehlener Sonnenuhr Spätlese, víno z unikátneho vinohradu v sebe spája svieži, zeleno jabĺčkový prejav s kvapkou agátového medu. Nádherný odrodový prejav. Veľkolepá chuť s plným telom a jemnou kyselinkou. Excelentná harmónia a niekoľko minútovo dlhá karamelovo hrušková dochuť. Víno ponúka dlhý priestor pre vyzrievanie, produkcia je len 2700 fliaš. Ideálna kombinácia k homárovi, k ovocným dezertom s jablkovým alebo marhuľovým pyré a k vianočnej štóly.“ Denisa Šutáková.

 

 

4. Portské nikdy nesklame

Najznámejším fortifikovaným vínom je portské, ktoré sa vyrába v oblasti údolia rieky Douro. Vinice v Douro sú zapísané v zozname svetového dedičstva UNESCO. Touriga Nacional je hlavnou odrodou, ďalšími pestovanými sú Touriga Francesa, Tinta Barroca, Tinto Cão a Tinta Roriz. Z bielych odrôd Malvasia Finca, Viosinho a Gouveio. 

Someliérka Wineplanet.sk vám odporúča portské:

Graham´s je prominentný „Port House“ a vlastní jedny z najkvalitnejších viníc v údolí rieky Douro. Od roku 1970 patrí Graham´s pod Symington Family Estates, ktorá vlastní vyše 1000ha vinohradov v oblasti s postupným prechodom na organické pestovanie viniča. Sedem hektárov viníc v ekologickom režime má Quinta das Lages. V priebehu niekoľkých nasledujúcich rokov dosiahne ekologickú certifikáciu aj ďalší vinohrad v Quinta dos Malvedos. Odporúčam Graham's Quinta dos Malvedos Vintage Port.

5. Sherry 

Sherry je fortifikované víno, ktoré sa vyrába v Španielsku blízko mesta Jerez de la Frontera v Andalúzii. Na jej výrobu sa používajú len biele odrody hrozna. Dominantnou odrodou je Palomino Pri výrobe sladkých vín sa používa odroda Pedro Ximénez, ktorá sa po zbere suší, aby sa zvýšila koncentrácia cukru v bobuliach hrozna. V menšom množstve sa pestuje aj odroda Moscatel. Hrozno rastie na kriedových pôdach. Mnohé zo sherry vyzrievajú procesom Solera (navzájom spojené sudy uložené na seba v tvare pyramídy). Ximénez-Spínola jedinečné a jedno z najmenších rodinných vinárstiev v Jereze. Sherry vyrába iba z ekologicky pestovanej odrody Pedro Ximénez. Vinárstvo suší väčšinu hrozna na slnku, bobule strácajú p asi 70% hmotnosti hrozna a z jednej tony hrozna a získava sa  iba 200 litrov muštu. Na zrenie svojich vín používajú iba 225 litrové dubové sudy.

Vychutnajte si Ximénez-Spínola Pedro Ximénez Solera 1918, napríklad k lineckému pečivu a vanilkovým rožkom. Je to biele víno vyrobené z limitovaného počtu sudov zrejúcich ako solera od roku 1918. Extravagantné, veľkolepé s dokonalou harmóniou. Veľmi dlhá, takmer nekonečná chuť v opojení sušeného ovocia, vanilkového struku, belgickej čokolády a orientálneho korenia.“ inšpiruje someliérka Wineplanet.sk

 

6. Madeira

Madeira je fortifikované víno, ktoré sa vyrába a plní do fliaš na Madeire, portugalskom ostrove pri pobreží Maroka, s použitím špecifických odrôd hrozna. Legenda hovorí, že pri jednej spiatočnej ceste do Indie sa sudy s vínom vrátili výrobcovi na ostrove, ktorý zistil, že víno sa značne zlepšilo. Vinič je vysadený na sopečných pôdach malých terasách na strmých svahoch okolo ostrova.

Tradičný spôsob vedenia viniča – v „pergolách“ (známych ako „latada“ v portugalčine),  je rozhodujúci pre minimalizáciu vplyvu chorôb spôsobených vlhkosťou. Najstaršia zachovalá fľaša Madeiry pochádza z roku 1772. Blandy´s je najväčší producent prémiovej Madeiry. Vinárstvo je neodmysliteľne spojená s historickým a ekonomickým rozvojom Madeiry. Sedem po sebe nasledujúcich generácií rodiny Blandy úspešne rozvíja obchod s Madeirou po celom svete. 

Someliérka Denisa z WinePlanet.sk vybrala pre vás:Blandy's Madeira Colheita Malmsey 1999 je vynikajúca klasická Madeira. Charakteristická vôňa sušených fíg, karamelu a medu. Hodvábna, komplexná chuť s harmonickým prejavom. Záver je dlhý, medovo korenistý. Vyrobených bolo len 8000 fliaš. Krásny vianočný darček pre každého milovníka sladkých vín.“ 

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.