Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Golguz. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Golguz a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 30. septembra, preto neváhajte – skvelé vína Golguz a výnimočný vinný zážitok čakajú možno práve na vás. Víťaza žrebujeme 2.10.2025.

Šafranové rizoto s lososom a TIP na víno Estandon
Šafranové krémové rizoto poznáme i pod názvom milánske. Tento kráľ rizot sa najlepšie hodí k mladšiemu červenému vínu alebo k štruktúrovanejšiemu bielemu či ružovému. Víno by malo byť ľahké so sviežou kyselinkou, aby dopĺňalo krémovú textúru a bohatú chuť rizota. K šafranovému rizotu s lososom odporúčame mladé, ružové víno so šťavnatým prejavom a delikátnou štruktúrou - Saint Louis de Provence Coteaux Varois en Provence 2022 z vinárstva Estandon. Rizoto a víno spolu tvoria dokonalú súhru.
Šafranové rizoto s lososom
Čas prípravy: 30 min
Počet porcií: 4
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Ako prvý si uvaríme zeleninový alebo kurací vývar.
2. Vo vyššej panvici rozohrejeme olej s maslom. Pridáme nasekanú cibuľu a restujeme do zlatista.
3. Pridáme ryžu a orestujeme 3 až 4 minúty. Zalejeme vínom a necháme ho odpariť. Osolíme a okoreníme.
4. Zalejeme horúcim vývarom tak, aby bola ryža ponorená. Pridáme šafran a pozvoľna varíme, kým sa tekutina neodparí, často miešame.
5. Varíme za občasného podlievania teplým vývarom, aby vzniklo krémové rizoto.
6. Medzi tým si na druhej panvici s olivovým olejom opečieme na kocky nakrájaného lososa bez kože. Keď je hotové rizoto môžeme servírovať.
Servírovanie - Rizoto naservírujme do stredu plytkého taniera, vložíme kocky lososa a ozdobíme žeruchou.
Šafran patrí medzi najdrahšie koreniny sveta. Pestuje sa hlavne v Iráne, Španielsku, v južnom Francúzsku, v severnej Afrike a Latinskej Amerike. Používa sa najmä v orientálnej kuchyni, kde ochucuje a farbí pokrmy. Šafran je korenie so silnou vôňou a výraznou farbou, bohaté na antioxidanty, ktoré majú veľa zdravotných výhod. Obsahuje karotenoidy krocín a krocetín, šafranal, sacharidy, tuk, bielkoviny a vodu. Vedci zistili, že šafran a jeho aktívne zložky vykazujú schopnosť inhibovať ľudské zhubné bunky. V Japonsku sa šafran používa sa na liečbu Parkinsonovej choroby. Je veľmi účinný pri liečbe prechladnutia a horúčky. Šafran zmiešaný v mlieku a aplikovaný na čelo rýchlo zmierňuje prechladnutie.
Someliérka odporúča vhodné víno
Šafranové krémové rizoto poznáme i pod názvom milánske. Tento kráľ rizot sa najlepšie hodí k mladšiemu červenému vínu alebo k štruktúrovanejšiemu bielemu či ružovému. Víno by malo byť ľahké so sviežou kyselinkou, aby dopĺňalo krémovú textúru a bohatú chuť rizota. Toto severotalianske rizoto sa dá pripraviť s hubami, tekvicou, morskými plodmi alebo lososom. Lenka si vybrala práve lososa. K šafranovému rizotu s lososom odporúčam mladé, ružové víno so šťavnatým prejavom a delikátnou štruktúrou - Saint Louis de Provence Coteaux Varois en Provence 2022 z vinárstva Estandon. Rizoto a víno spolu tvoria dokonalú súhru.
Odporúčanie someliérky:
Estandon Saint Louis de Provence Coteaux Varois en Provence 2022
Hrozno pochádza z vápenatej pôdy v oblasti Varois. Víno je vyrobené z odrôd Carignan, Cinsault, Grenache a Syrah. V chuti pôsobí osviežujúco a delikátne s pikantnou kyselinkou a typickou neutralitou. Veľmi harmonické a zároveň atraktívne. Ukázať víno na eshope.
Vinárstvo Estandon
Estandon patrí k špičkovým výrobcom bio vín v regióne. Je najväčším výrobcom vín v Provence, zahŕňa viac ako 20 vinárstiev. Od roku 2009 je Estandon certifikovaný na najvyššej úrovni IFS (International Food Standard). Hodnotenie AFAQ 26000 zaručuje, že Estadon je zaviazaný k sociálnej, environmentálnej a ekonomickej zodpovednosti.
Vína Estandon sú autentické ružové vína z Provence. V každom víne nájdete lásku k prírode. Zárukou kvality vín je kvalita viníc, pričom vždy rešpektujú životné prostredie. Konzistentnosť, kvalita a služby vždy boli a sú strategické zložky, vďaka ktorým je Estandon úspešný.
Ďalšie články

Úspech, ktorý chutí po čerstvých citrusoch - Víno roka 2025 v kategórii suché biele vína získal Müller Thurgau 2024 z vinárstva Golguz. Hlasovanie o túto cenu prebiehalo online a do súťaže sa zapojilo takmer 1 000 milovníkov vína – výsledok, ktorý ukazuje, že toto mladé biele víno si získalo širokú priazeň.

Leto je ako stvorené na stretnutia s priateľmi, dobré jedlo a šumivé poháre šampanského. Bollinger Rosé spája jemnosť bubliniek, sviežu ovocnú arómu a elegantnú štruktúru – ideálny spoločník k letným kulinárskym zážitkom.

Každý rok 18. augusta si milovníci vína pripomínajú Medzinárodný deň Pinot Noir. Dôvod je jednoduchý – táto odroda patrí k najelegantnejším, najjemnejším, no zároveň najnáročnejším na pestovanie. Jej meno sa spája s jemnou krásou, ale aj s nekonečnou trpezlivosťou vinárov, ktorí sa rozhodli zasvätiť jej svoje umenie.