UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť

INFO: Predajňa WinePlanet Bory Mall bude dňa 30.9.2024 otvorená z dôvodu inventúry len do 18:00.

Pozrite si HOT DEALS

Šafranové rizoto s lososom a TIP na víno Estandon

Šafranové rizoto s lososom a TIP na víno Estandon

Šafranové krémové rizoto poznáme i pod názvom milánske. Tento kráľ rizot sa najlepšie hodí k mladšiemu červenému vínu alebo k štruktúrovanejšiemu bielemu či ružovému. Víno by malo byť ľahké so sviežou kyselinkou, aby dopĺňalo krémovú textúru a bohatú chuť rizota. K šafranovému rizotu s lososom odporúčame mladé, ružové víno so šťavnatým prejavom a delikátnou štruktúrou - Saint Louis de Provence Coteaux Varois en Provence 2022 z vinárstva Estandon.  Rizoto a víno spolu tvoria dokonalú súhru. 


 

Šafranové rizoto s lososom

 

Čas prípravy: 30 min

Počet porcií: 4

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk

Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková. 

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Ingrediencie:
 
400 g filet lososa
250 g ryže Arborio alebo iný druh ryže na rizoto 
3 lyžice olivového oleja 
70 g masla
1x cibuľa nakrájaná na drobno 
200 ml suchého bieleho vína
šafran
1 liter zeleninového alebo kuracieho vývaru
žerucha na ozdobenie 
morská soľ a čierne korenie v mlynčeku

Postup 

1.  Ako prvý si uvaríme zeleninový alebo kurací vývar.

2.  Vo vyššej panvici rozohrejeme olej s maslom. Pridáme nasekanú cibuľu a restujeme do zlatista.

3.  Pridáme ryžu a orestujeme 3 až 4 minúty. Zalejeme vínom a necháme ho odpariť. Osolíme a okoreníme.

4.  Zalejeme horúcim vývarom tak, aby bola ryža ponorená. Pridáme šafran a pozvoľna varíme, kým sa tekutina neodparí, často miešame.

5.  Varíme za občasného podlievania teplým vývarom, aby vzniklo krémové rizoto.

6.  Medzi tým si na druhej panvici s olivovým olejom opečieme na kocky nakrájaného lososa bez kože. Keď je hotové rizoto môžeme servírovať. 

Servírovanie - Rizoto naservírujme do stredu plytkého taniera, vložíme kocky lososa a ozdobíme žeruchou.

Šafran patrí medzi najdrahšie koreniny sveta. Pestuje sa hlavne v Iráne, Španielsku, v južnom Francúzsku, v severnej Afrike a Latinskej Amerike. Používa sa najmä v orientálnej kuchyni, kde ochucuje a farbí pokrmy. Šafran je korenie so silnou vôňou a výraznou farbou, bohaté na antioxidanty, ktoré majú veľa zdravotných výhod. Obsahuje karotenoidy krocín a krocetín, šafranal, sacharidy, tuk, bielkoviny a vodu. Vedci zistili, že šafran a jeho aktívne zložky vykazujú schopnosť inhibovať ľudské zhubné bunky. V Japonsku sa šafran používa sa na liečbu Parkinsonovej choroby. Je veľmi účinný pri liečbe prechladnutia a horúčky. Šafran zmiešaný v mlieku a aplikovaný na čelo rýchlo zmierňuje prechladnutie.

Someliérka odporúča vhodné víno 

Šafranové krémové rizoto poznáme i pod názvom milánske. Tento kráľ rizot sa najlepšie hodí k mladšiemu červenému vínu alebo k štruktúrovanejšiemu bielemu či ružovému. Víno by malo byť ľahké so sviežou kyselinkou, aby dopĺňalo krémovú textúru a bohatú chuť rizota. Toto severotalianske rizoto sa dá pripraviť s hubami, tekvicou, morskými plodmi alebo lososom. Lenka si vybrala práve lososa. K šafranovému rizotu s lososom odporúčam mladé, ružové víno so šťavnatým prejavom a delikátnou štruktúrou - Saint Louis de Provence Coteaux Varois en Provence 2022 z vinárstva Estandon.  Rizoto a víno spolu tvoria dokonalú súhru.

Odporúčanie someliérky:

Estandon Saint Louis de Provence Coteaux Varois en Provence 2022

Hrozno pochádza z vápenatej pôdy v oblasti Varois. Víno je vyrobené z odrôd Carignan, Cinsault, Grenache a Syrah. V chuti pôsobí osviežujúco a delikátne s pikantnou kyselinkou a typickou neutralitou. Veľmi harmonické a zároveň atraktívne. Ukázať víno na eshope.

 

Vinárstvo Estandon 

Estandon patrí k špičkovým výrobcom bio vín v regióne. Je najväčším výrobcom vín v Provence, zahŕňa viac ako 20 vinárstiev. Od roku 2009 je Estandon certifikovaný na najvyššej úrovni IFS (International Food Standard). Hodnotenie AFAQ 26000 zaručuje, že Estadon je zaviazaný k sociálnej, environmentálnej a ekonomickej zodpovednosti.

Vína Estandon sú autentické ružové vína z Provence. V každom víne nájdete lásku k prírode. Zárukou kvality vín je kvalita viníc, pričom vždy rešpektujú životné prostredie. Konzistentnosť, kvalita a služby vždy boli a sú strategické zložky, vďaka ktorým je Estandon úspešný. 

 
Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.