offerBox
1

21. 3. - MasterClass Stift Klosterneuburg na Starej Vajnorskej

offerImage

Nezmeškajte príležitosť ochutnať vína z najstaršieho fungujúceho vinárstva v Rakúsku – Stift Klosterneuburg. St. Laurent. Počas Masterclassu budete mať príležitosť ochutnať sedem vín z piatich ročníkov v sprievode exportného manažéra vinárstva Teodora Iennaca.

Čítať viac

Každé šieste najlacnejšie slovenské víno ZADARMO.

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Rizoto z pečenej tekvice Hokaido a TIP na víno

Rizoto z pečenej tekvice Hokaido a TIP na víno

Tak ako jesenná príroda hýri farbami, tak i naše jedlo na tanieri by malo byť farebnejšie a sezónne. Tekvica hokkaido je symbolom jesene a má univerzálne využitie v našej kuchyni. Lenka použila pečenú hokkaido tekvicu do rizota a osviežila ho čerstvým ovčím syrom. K nemu odporúčam ružový Crémant d´Alsace Brut Rosé z vinárstva Pierre Sparr.


 

Rizoto z pečenej tekvice Hokaido s ovčím syrom 

 

Čas prípravy: 50 min, počet porcií: 4

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk

Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. 

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Ingrediencie
 
1 tekvica hokkaido 
250 g ryže najlepšia talianska (arborio)
1 šalotka
1 liter zeleninového vývaru 
150 ml bieleho suchého vína
cca 50g strúhaného parmezánu
olivový olej
čerstvé vetvičky tymianu
sušený cesnak 
morská soľ 
mleté čierne korenie 
čerstvý ovčí syr 
mikro bylinky na ozdobu 

Postup 

1.  Hokkaido tekvicu si najprv vydlabte a nakrájajte na mesiačiky alebo kocky. Takto pripravenú tekvicu poukladajte na plech s vystlaným papierom na pečenie.

2.  Tekvicu pokvapkajte olivovým olejom, okoreňte, osoľte, pridajte hrsť čerstvého tymiánu a sušený cesnak. Vložte do rúry a pečte cca 20 minút na 200° C do zmäknutia.

3.  Medzi tým si pripravte zeleninový vývar. Zoberiete si väčšiu hlbšiu panvicu s priemerom aspoň 30 centimetrov. Šalotku očistíte a najemno nakrájajte.

4.  Na panvici si zohrejte olej spolu s maslom a pridajte nakrájanú šalotku. Nechajte na jemnom ohni alebo stupni indukcie orestovať 3 minúty.

5.  Potom do panvice pridajte ryžu a spolu dobre premiešajte a nechajte tiež orestovať aspoň 5 minút.

6.  Pridajte suché biele víno, ktoré nechajte odpariť. Potom pridajte polovicu vývaru a jemne miešajte. Postupne pridávajte vývar, kým ryža nezmäkne. 

7.  Z trúby vytiahnete upečenú tekvicu, pár kúskov si odložte do misky. Ostatnú tekvicu vložte do hlbšieho hrnca, kde pridajte 1 dcl vývaru a rozmixujte ponorným mixérom na kašu.

8.  Následne pridajte pyré do uverenej ryže a všetko dôkladne premiešajte. Potom pridajte nastrúhaný parmezán a kúsky pečenej tekvice a znovu premiešajte, vynikne vám krémová konzistencia.

9.  Rizoto podľa chuti môžete dochutiť soľou. Rizoto servírujeme s mikro bylinkami a s kúskami čerstvého ovčieho syra.
 

Ovčie mlieko je hustejšie a koncentrovanejšie ako kozie a kravské mlieko, preto sa častejšie používa pri výrobe syrov. Existuje 24 druhov oviec, ktoré produkujú mlieko. Ovčie mlieko obsahuje o 70 % viac vápnika a 4krát viac zinku ako kravské. Je výborným zdrojom vitamínov B1, B2, B6, B12 a kyseliny pantoténovej. Syrové pokrmy z ovčieho mlieka sa u nás kedysi radili medzi najhodnotnejšie potraviny. Obsahujú jedinečnú prírodnú mikroflóru a množstvo zdraviu prospešných látok. Čerstvý ovčí syr v porovnaní s tvrdým má viac vlhkosti, väčšinou menej tuku i soli. 

Sommeliérka odporúča vhodné víno 

Pečená tekvica hokkaido má príjemnú sladko orieškovú chuť. Čerstvý ovčí syr zjemní jej sladší prejav. Nebojte sa podávať šumivé víno k ovčiemu syru. Bublinky a acidita v Crémente d´Alsace Brut Rosé od Pierra Sparra sa spojí so sladšou chuťou tekvice a jeho acidita zvýrazní jemne pikantnú chuť ovčieho syru. Krémová textúra rizota vynikne s ľahším, ovocným štýlom tohto sviežeho, ružového Crémantu.  

Odporúčanie someliérky:

Pierre Sparr Crémant d´Alsace Brut Rosé

Atraktívny ružový Crémant z odrody Pinot Noir. Hrozno pochádza z centrálnej časti regiónu z pôdy s prevahou žuly, vápenca a spraše.

Na kvasinkách zreje 12 mesiacov. Svieža, ovocná chuť s jemným perlením a krémovým prejavom. Záver je plnší a zároveň elegantný. 

Ukázať víno na eshope.

 

Vinárstvo Pierre Sparr 

Meno Sparr je vnímané v Alsasku s rešpektom. História vinohradníckej rodiny siaha do roku 1680 v obci Sigolsheim. Vinárstvo medzi prvými začali fľašovať vína priamo vo vinárstve.

V súčasnosti 9. generácia patrí pod Cave de Beblenheim. Milovníci alsaských vín oceňujú elegantný, hladký a ušľachtilý prejav ich vín z vinohradov Altenbourg, Clos Sainte-Odile či Grand Cru Brand a Mambourg. Dnes Pierre Sparr vlastní 15 hektárov viníc v srdci Alsaska v Sigolsheime a ďalších 150 hektárov viníc, ktoré vlastnia pestovatelia, s  ktorými majú dlhodobé zmluvy.

Vinárstvo Sparr kladie dôraz na starostlivosť o vinice. Ich filozofia je, že „kvalita dobrého vína existuje už v hrozne“.

 
Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.