Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Rizoto z pečenej tekvice Hokaido a TIP na víno
Tak ako jesenná príroda hýri farbami, tak i naše jedlo na tanieri by malo byť farebnejšie a sezónne. Tekvica hokkaido je symbolom jesene a má univerzálne využitie v našej kuchyni. Lenka použila pečenú hokkaido tekvicu do rizota a osviežila ho čerstvým ovčím syrom. K nemu odporúčam ružový Crémant d´Alsace Brut Rosé z vinárstva Pierre Sparr.
Rizoto z pečenej tekvice Hokaido s ovčím syrom
Čas prípravy: 50 min, počet porcií: 4
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk.
Víno odporučila sommeliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Hokkaido tekvicu si najprv vydlabte a nakrájajte na mesiačiky alebo kocky. Takto pripravenú tekvicu poukladajte na plech s vystlaným papierom na pečenie.
2. Tekvicu pokvapkajte olivovým olejom, okoreňte, osoľte, pridajte hrsť čerstvého tymiánu a sušený cesnak. Vložte do rúry a pečte cca 20 minút na 200° C do zmäknutia.
3. Medzi tým si pripravte zeleninový vývar. Zoberiete si väčšiu hlbšiu panvicu s priemerom aspoň 30 centimetrov. Šalotku očistíte a najemno nakrájajte.
4. Na panvici si zohrejte olej spolu s maslom a pridajte nakrájanú šalotku. Nechajte na jemnom ohni alebo stupni indukcie orestovať 3 minúty.
5. Potom do panvice pridajte ryžu a spolu dobre premiešajte a nechajte tiež orestovať aspoň 5 minút.
6. Pridajte suché biele víno, ktoré nechajte odpariť. Potom pridajte polovicu vývaru a jemne miešajte. Postupne pridávajte vývar, kým ryža nezmäkne.
7. Z trúby vytiahnete upečenú tekvicu, pár kúskov si odložte do misky. Ostatnú tekvicu vložte do hlbšieho hrnca, kde pridajte 1 dcl vývaru a rozmixujte ponorným mixérom na kašu.
8. Následne pridajte pyré do uverenej ryže a všetko dôkladne premiešajte. Potom pridajte nastrúhaný parmezán a kúsky pečenej tekvice a znovu premiešajte, vynikne vám krémová konzistencia.
9. Rizoto podľa chuti môžete dochutiť soľou. Rizoto servírujeme s mikro bylinkami a s kúskami čerstvého ovčieho syra.
Ovčie mlieko je hustejšie a koncentrovanejšie ako kozie a kravské mlieko, preto sa častejšie používa pri výrobe syrov. Existuje 24 druhov oviec, ktoré produkujú mlieko. Ovčie mlieko obsahuje o 70 % viac vápnika a 4krát viac zinku ako kravské. Je výborným zdrojom vitamínov B1, B2, B6, B12 a kyseliny pantoténovej. Syrové pokrmy z ovčieho mlieka sa u nás kedysi radili medzi najhodnotnejšie potraviny. Obsahujú jedinečnú prírodnú mikroflóru a množstvo zdraviu prospešných látok. Čerstvý ovčí syr v porovnaní s tvrdým má viac vlhkosti, väčšinou menej tuku i soli.
Sommeliérka odporúča vhodné víno
Pečená tekvica hokkaido má príjemnú sladko orieškovú chuť. Čerstvý ovčí syr zjemní jej sladší prejav. Nebojte sa podávať šumivé víno k ovčiemu syru. Bublinky a acidita v Crémente d´Alsace Brut Rosé od Pierra Sparra sa spojí so sladšou chuťou tekvice a jeho acidita zvýrazní jemne pikantnú chuť ovčieho syru. Krémová textúra rizota vynikne s ľahším, ovocným štýlom tohto sviežeho, ružového Crémantu.
Odporúčanie someliérky:
Pierre Sparr Crémant d´Alsace Brut Rosé
Atraktívny ružový Crémant z odrody Pinot Noir. Hrozno pochádza z centrálnej časti regiónu z pôdy s prevahou žuly, vápenca a spraše.
Na kvasinkách zreje 12 mesiacov. Svieža, ovocná chuť s jemným perlením a krémovým prejavom. Záver je plnší a zároveň elegantný.
Vinárstvo Pierre Sparr
Meno Sparr je vnímané v Alsasku s rešpektom. História vinohradníckej rodiny siaha do roku 1680 v obci Sigolsheim. Vinárstvo medzi prvými začali fľašovať vína priamo vo vinárstve.
V súčasnosti 9. generácia patrí pod Cave de Beblenheim. Milovníci alsaských vín oceňujú elegantný, hladký a ušľachtilý prejav ich vín z vinohradov Altenbourg, Clos Sainte-Odile či Grand Cru Brand a Mambourg. Dnes Pierre Sparr vlastní 15 hektárov viníc v srdci Alsaska v Sigolsheime a ďalších 150 hektárov viníc, ktoré vlastnia pestovatelia, s ktorými majú dlhodobé zmluvy.
Vinárstvo Sparr kladie dôraz na starostlivosť o vinice. Ich filozofia je, že „kvalita dobrého vína existuje už v hrozne“.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.





