Štýly Rizlingu
Nemecké rizlingy základnej triedy s označením “Qualitätwein” odrážajú základné odrodové a regionálne charakteristiky. Tieto vína sa musia riadiť regionálnymi apelačnými zákonmi a sú testované oficiálnou komisiou rovnako ako akostné vína s prívlastkom a následne dostanú AP-číslo. Väčšina z nich sa pijú v mladom veku.
Rizlingy s označením Prädikatsweine sú vyrobené zo zrelého hrozna, ponúkajú väčšiu hĺbku a komplexnosť. Sú mimoriadne všestrannými spoločníkmi, či už ide o jemný Kabinett alebo plnší rizling s označením Spätlese. Všeobecne majú nižší obsah alkoholu a kalórií. Môžu byť suché, stredne suché alebo sladké. Nemecký rizling sa môže pochváliť výbornou schopnosťou zladiť sa s celým radom chutí, najmä korenistou kuchyňou z oblastí Ázie, často odmietanou ako nezlučiteľnú s vínom. Napríklad Kabinett Riesling so sushi, jablkom, prosciuttom a rukolovým šalátom, bravčovým rezňom alebo krevetovou tempurou. Kabinett Riesling halbtrocken je skvelý v kombinácii s kyslou kapustou alebo sladkokyslým kuracím mäsom. Suchý Riesling Spätlese vynikne v kombinácii s pečeným bravčovým karé s jablkami, grilovaným halibutom, ale aj k jemne okorenenými ázijskými jedlami ako Pad thai. Polosuchý Spätlese je vynikajúcich kandidátom k jemnému indickému a thajskému kari.
Somelierka odporúča: Max Ferdinand Richter Riesling Classic 2021, Max Ferdinand Richter Riesling Wehlener Sonnenuhr Kabinett 2020, Prinz von Hessen Riesling Winkeler Hasensprung Spätlese 2017
Suché rizlingy s označením Auslese sú podobné alsaským rizlingom z Grand Cru vinohradov. Hrozno sa nechá na viniči zvyčajne do polovice novembra, a potom sa zbiera ručne. Auslese Rizling je zvyčajne sladký, niektorí vinári ich však vyrábajú v suchom štýle. Perfektne sa hodia k indickým kari a pikantným ázijským smaženým jedlám, ako je pikantné kura s bazalkou.
Somelierka odporúča: Dr. Loosen Riesling Ürziger Würzgarten Auslese Grosse Lage 2008
Beeren- a Trockenbeerenauslese sú bohaté, sladké vína vyrobené z vybraných bobúľ, ktoré sú veľmi zrelé a vykazujú znaky „ušľachtilej plesne Botrytis cinerea “, prospešnej huby, ktorá dodáva vínu tóny zázvoru, hrozienok, včelieho vosku a medu. Preniká do šupiek hrozna, čím umožňuje koncentrovať chute a cukry. V kombinácii s preslávenou kyselinkou rizlingu sú tieto vína sladké, ale zachovávajú si jemnú rovnováhu vďaka komplexným aromatickým tónom jazmínu, medového plástu a sušených marhúľ. Výborné v kombinácii s jednoduchými dezertmi ako jablková štrúdľa, creme brulée a ovocné torty. Trockenbeerenauslese, skrátene TBA, v nemčine znamená „vybrané sušené bobule“. To znamená, že hrozno používané na tento štýl vína je scvrknuté s veľmi koncentrovanými chuťami a vôňami. Hrozno je napadnuté tou istou ušľachtilou plesňou ako Beerenauslesen, ale zbiera sa neskôr s vyššou cukornatosťou. Skvelé k pošírovanej hruške alebo tvarohovým koláčom s makadamovými orechmi.