Dňa 22. mája sa uskutočnil odborno – vzdelávací seminár v spolupráci s Asociáciou somelierov Slovenskej Republiky a spoločnosti Corner na tému Vína z Moravy a Čiech. Seminár viedol Rastislav Šuták, somelier Corner & Co. a Denisa Šutáková, viceprezidentka ASSR. Štvorhodinový seminár sa skladal z dvoch častí, teória a senzorická časť. Semináru sa zúčastnili aj dve finalistky WinePlanet Trophée Junior 2025 Ivana Andelová a Bianka Paulíková, na základe umiestnenia v súťaži.

Rizling rýnsky - biela nemecká hviezda na oblohe vín
Odroda Rizling rýnsky nemá konkurenciu prinášať brilantné vína všetkých štýlov, od suchých až lahodne sladké, čo z neho robí mimoriadne všestrannú odrodu. Rizling rýnsky dáva vína s veľkou eleganciou, komplexnosťou a dlhou životnosťou. Charakteristickým znakom je pevná, ovocná acidita, no nemecké rizlingy sú pozoruhodne rôznorodé v dôsledku klimatických rozdielov v regiónoch a zrelosťou pri zbere.
Rizlingu sa a najlepšie darí v severnom, vysokohorskom chladnom podnebí, ktoré poskytujú dlhé vegetačné obdobie. Jeho vegetačné obdobie začína pomerne neskoro. To znamená, že Rizling je menej náchylný na mráz v chladných oblastiach, ale je tiež menej pravdepodobné, že prezreje v teplých oblastiach. Nie je veľmi náchylný na plesne a hnilobu, takže môže fungovať aj v vlhších oblastiach. Okrem svojho tradičného domova v Nemecku, Rakúsku a Alsasku sa úspešne pestuje po celom svete: v USA (Finger Lakes/NY, Oregon, Washington, severná Kalifornia) a Kanade, vysokohorské lokality v Južnej Amerike, Južná Afrika, Austrália a Nový Zéland.
Rizling má svoj domov v Nemecku
Rizling sa pestuje v Nemecku na približne na viac ako 24 000 ha. To znamená, že sa tu nachádza asi 50 percent všetkých viníc na svete. Rizling sa tradične pestuje vo všetkých 13 nemeckých vinohradníckych oblastiach, v strmých a svahovitých údoliach riek Rýn a Mosel a ich prítokov (Ahr, Nahe, Saar, Ruwer, Neckar), ktoré sa rozprestierajú na 50. stupni zemepisnej šírky. Tieto regióny sú klimatické ovplyvnené Golfským prúdom.
Mosel nie je len rieka, ale i vinohradnícka oblasť, kde sa rodia jedni z najlepších rizlingov sveta. Nielen pôdy s vysokým podielom bridlice, ale i prítomnosť rieky mu dáva špecifický prejav. Veľká vodná plocha odráža slnečné lúče do vinohradov. Kamenisté pôdy výborne absorbujú teplo. Nemenej dôležitý je i strmý sklon svahov, na ktorých rastie vinič, i keď viaceré parcely sú na horšie dostupných miestach a práce vo vinohrade i zber je možne vykonávať len ručne. V Mosel leží najstrmšia vinica v Európe (380 m n. m), so sklonom viac než 65 stupňov a obrábať ju je horolezecký výkon. Ide o vinicu Bremmer Calmont.
Vinohradnícka oblasť Rheingau je pomenovaná podľa rieky Rýn, nachádza v Hessensku a prestavuje len tri percentá z celkovej rozlohy nemeckých vinohradov. Vinohrady Rheingau sú domovom Rieslingu (77,7%), ktorý rastie na 2 500 ha. Senzoricky je Riesling z Rheingau odlišný ako z Mosely. Ťažké hlinité pôdy podporujú vôňu citrusových plodov, červený pieskovec zaisťuje vo víne chuť marhule a bridlicové pôdy vytvárajú minerálnu notu, ktorá miestami pripomína pazúrik. Rizlingy dokážu krásne vyzrieť.
Štýly Rizlingu
Nemecké rizlingy základnej triedy s označením “Qualitätwein” odrážajú základné odrodové a regionálne charakteristiky. Tieto vína sa musia riadiť regionálnymi apelačnými zákonmi a sú testované oficiálnou komisiou rovnako ako akostné vína s prívlastkom a následne dostanú AP-číslo. Väčšina z nich sa pijú v mladom veku.
Rizlingy s označením Prädikatsweine sú vyrobené zo zrelého hrozna, ponúkajú väčšiu hĺbku a komplexnosť. Sú mimoriadne všestrannými spoločníkmi, či už ide o jemný Kabinett alebo plnší rizling s označením Spätlese. Všeobecne majú nižší obsah alkoholu a kalórií. Môžu byť suché, stredne suché alebo sladké. Nemecký rizling sa môže pochváliť výbornou schopnosťou zladiť sa s celým radom chutí, najmä korenistou kuchyňou z oblastí Ázie, často odmietanou ako nezlučiteľnú s vínom. Napríklad Kabinett Riesling so sushi, jablkom, prosciuttom a rukolovým šalátom, bravčovým rezňom alebo krevetovou tempurou. Kabinett Riesling halbtrocken je skvelý v kombinácii s kyslou kapustou alebo sladkokyslým kuracím mäsom. Suchý Riesling Spätlese vynikne v kombinácii s pečeným bravčovým karé s jablkami, grilovaným halibutom, ale aj k jemne okorenenými ázijskými jedlami ako Pad thai. Polosuchý Spätlese je vynikajúcich kandidátom k jemnému indickému a thajskému kari.
Somelierka odporúča: Max Ferdinand Richter Riesling Classic 2021, Max Ferdinand Richter Riesling Wehlener Sonnenuhr Kabinett 2020, Prinz von Hessen Riesling Winkeler Hasensprung Spätlese 2017
Suché rizlingy s označením Auslese sú podobné alsaským rizlingom z Grand Cru vinohradov. Hrozno sa nechá na viniči zvyčajne do polovice novembra, a potom sa zbiera ručne. Auslese Rizling je zvyčajne sladký, niektorí vinári ich však vyrábajú v suchom štýle. Perfektne sa hodia k indickým kari a pikantným ázijským smaženým jedlám, ako je pikantné kura s bazalkou.
Somelierka odporúča: Dr. Loosen Riesling Ürziger Würzgarten Auslese Grosse Lage 2008
Beeren- a Trockenbeerenauslese sú bohaté, sladké vína vyrobené z vybraných bobúľ, ktoré sú veľmi zrelé a vykazujú znaky „ušľachtilej plesne Botrytis cinerea “, prospešnej huby, ktorá dodáva vínu tóny zázvoru, hrozienok, včelieho vosku a medu. Preniká do šupiek hrozna, čím umožňuje koncentrovať chute a cukry. V kombinácii s preslávenou kyselinkou rizlingu sú tieto vína sladké, ale zachovávajú si jemnú rovnováhu vďaka komplexným aromatickým tónom jazmínu, medového plástu a sušených marhúľ. Výborné v kombinácii s jednoduchými dezertmi ako jablková štrúdľa, creme brulée a ovocné torty. Trockenbeerenauslese, skrátene TBA, v nemčine znamená „vybrané sušené bobule“. To znamená, že hrozno používané na tento štýl vína je scvrknuté s veľmi koncentrovanými chuťami a vôňami. Hrozno je napadnuté tou istou ušľachtilou plesňou ako Beerenauslesen, ale zbiera sa neskôr s vyššou cukornatosťou. Skvelé k pošírovanej hruške alebo tvarohovým koláčom s makadamovými orechmi.
Ďalšie články

Vyhrajte pobyt pre 2 osoby vo vinárstve Karpatská Perla s degustáciou. Môžete sa zrelaxovať pri peknom víne a užiť si komfort degustácie s ubytovaním. Výhercu privíta malebné rodinné vinárstvo Ladislava Šeba a jeho manželky Margity, ktoré je situované v obci Šenkvice. Do súťaže sa môžete zapojiť nákupom akéhokoľvek vína značky Karpatská Perla vo všetkých vínotékach WinePlanet alebo na eshope Wineplanet.sk. Súťaž trvá od 1.6. do 30.6.2025, víťaza žrebujeme 1.7.2025.

Kombinácia syra a vína môže byť skľučujúce. Aké víno vybrať k akému syru? Ponúkame vám najlepšie kombinácie, ktoré rozžiaria vaše chuťové poháriky.
Hlavným cieľom pri kombinácii syra a vína je nájsť príjemnú súhru alebo naopak kontrast. Môžete skombinovať syr s vínom alebo víno so syrom, no výsledok by mal byť rovnaký, pričom ani jeden nemôže dominovať nad druhým.

Chystáte svadbu a premýšľate, koľko fliaš vína kúpiť a aké druhy budú hosťom najviac chutiť? My vám s týmto predsvadobným problémom radi poradíme. Víno je jedným zo zážitkov každej svadby. Vhodne vybrané víno ako aperitív a na ďaľšie popíjanie umocní slávnostnú atmosféru, prispeje k dobrej nálade všetkých hostí. Pri plánovaní svadby však narazíte na otázku, koľko vína je vlastne nutné kúpiť, aby ho nebolo zbytočne veľa a naopak, aby sa nevypilo moc skoro.
Inšpirujte sa: Víno a svadba – koľko a aké vybrať