Ružové víno a slnečné lúče idú ruka v ruke. Popularita ružových vín v posledných rokoch vo svete stúpa a získava si čoraz viac priaznivcov, či už vo forme šumivých alebo tichých vín. Prinášame vám päť osviežujúcich koktailov, ktoré si môžete pripraviť s ružovým vínom.
![Recepty s vínami Villa Maria](/www/thumbnails/blog-xs/rcpvm-1440x550_500xf1qmt1718199136.jpg)
Recepty s vínami Villa Maria
Nechajte sa inšpirovať zaujímavými a chutnými receptami. A nezabudnite si naliať vína Villa Maria, ktoré jedlu dodajú to správne korenie.
Nenechajte si ujsť: 4. 7. - Párty s Villa Maria na Starej Vajnorskej
Ryba s bylinkovou panko strúhankou a hranolkami oblievanými pivom
Klasické jedlo, ktoré sa úžasne spája s vínom Private Bin Sauvignon Blanc.
Ingrediencie
4 ks čerstvého rybieho filé, ,3/4 šálky múky, 1 lyžička kuchynskej soli, 2 zľahka rozšľahané vajcia, 1 1/2 šálky panko strúhanky, 2 až 3 lyžice čerstvej, nasekanej petržlenovej vňate, olej na vyprážanie, 3/4 šálky bielej ryžovej múky, 1/4 šálky kukuričného škrobu, 1 lyžička mletej papriky, 1/2 lyžičky prášku do pečiva, 1/2 lyžičky cesnakového prášku, 1/2 lyžičky cibuľového prášku, 1/8 lyžičky kajánskeho korenia, čerstvo mleté čierne korenie, 1 šálka svetlého piva plzenského typu, 5 červených zemiakov, ošúpaných a nakrájaných na hranolky
Príprava
Nalejeme 7 až 10 centimetrov oleja do malého hrnca a zahrievajte na strednom ohni, kým nedosiahne 163 °C (325 °F). Veľký plech vystelieme papierovými utierkami. Pripravíme si marinádu na hranolky. V strednej miske zmiešame múku, kukuričný škrob, papriku, prášok do pečiva, cesnakový prášok, cibuľový prášok, kajenské korenie, 2 lyžičky soli a ½ lyžičky čierneho korenia. Pridajte pohár piva a miešajte do hladka. Po lyžičkách pridávame pivo, kým cesto nemá konzistenciu hustej masy.
Pripravíme si rybu: Každé filé nakrájajme na dva alebo tri rovnaké prúžky. Vezmeme tri misky a do jednej zmiešajme múku a soľ, do druhej rozbijeme vajíčko a do poslednej primiešame strúhanku a petržlenovú vňať. Každý prúžok ryby namočíme najprv do múky, potom do vajíčka a nakoniec do strúhanky. Zakryté necháme v chladničke.
Zemiaky opatrne osušíme utierkou. Postupne ich vkladáme do oleja a smažíme asi 5 minút, alebo kým jemne nezhnednú. Hranolky vyberieme naberacou lyžicou a uložíme ich na papierovú utierku. Vystlaný plech posypeme niekoľkými štipkami soli. Zvýšime teplotu oleja na 350 °F (177 °C). Ponorme niekoľko čiastočne uvarených hranolčekov naraz do marinády, aby sa obalili. Pomocou vidličky namáčame obaľované zemiaky jeden po druhom do oleja. Smažíme ich 2 až 3 minúty alebo kým nie sú zlatohnedé. Vyberieme a položíme ich na nové papierové utierky, aby sa vysušili. Udržujme ich v teple. Ryby smažíme, do zlatista.
Tip šéfkuchára: Rybu môžete piecť aj v rúre. Poukladajte ju na vystlaný plech. Pečte 10 až 12 minút pri teplote 177 °C (350 °F) alebo kým sa strúhanka sa jemne opečie.
Kuracie Pad Thai
Obľúbená klasika s klzkými rezancami, chrumkavými arašidmi a pikantnou limetkou. Najlepšie víno k tomuto receptu je Private Bin Pinot Gris.
Ingrediencie
300 gramov plochých ryžových rezancov, 1 veľké vykostené kuracie prsia bez kože, soľ a korenie, 2 vajcia, 1 šálka čerstvých fazuľových klíčkov, 1/3 šálky nakrájanej mladej, zelenej cibuľky, 1/4 šálky nakrájanej bielej cibule, 1/3 šálky nahrubo nasekaného koriandra, arašidy
Omáčka
1/4 šálky kečupu, 2 lyžice rybacej omáčky, 2 lyžice cukru, 1 lyžička mletého cesnaku, 1 lyžička arašidového masla, šťava z 1 limetky, 1/2 lyžičky mletej červenej papriky, 1 lyžička sójovej omáčky
Príprava
Uvaríme ploché ryžové rezance al dente podľa návodu na obale. Vykostené kuracie prsia bez kože naklepeme na hrúbku 1/2 palca a nakrájame na kúsky. Kuracie mäso osolíme a okoreníme podľa chuti. Kuracie mäso smažíme vo veľkom woku, miešame, kým sa neuvarí (asi 6-8 minút). Prenesieme kurča do misky a odložíme. Všetky ingrediencie na omáčku vyšľaháme. Na predhriatej panvici (kde ste varili kura) rozklepneme vajcia a necháme ich asi minútu smažiť. Potom ich rozbijeme lyžicou a pridáme cibuľu a fazuľové klíčky. Pridáme kuracie mäso, omáčku, rezance a premiešame, aby sa rezance obalili v omáčke. Vmiešame zelenú cibuľku a koriander. V prípade potreby ozdobíme arašidmi.
![](/www/files/ckfiles/image/Chick-Pad-Thai-698x471px-1.png)
![](/www/files/ckfiles/image/Grilled-Rack-of-Lamb-1.png)
Grilovaná jahňacina a zelenina
Ku grilovanej jahňacine so zeleninou sa hodí Private Bin Pinot Noir. Je to jednoduché, nevyžaduje veľa prísad, ale určite sa v kuchyni budete cítiť ako superstar.
Ingrediencie
1/3 šálky balzamikového octu, 1 nasekaný strúčik cesnaku, 2 polievkové lyžice medu, 1/2 šálky čerstvej petržlenovej vňate, 3/4 šálky rastlinného oleja, 8 jahňacích kotliet, 2 lyžice olivového oleja, soľ a mleté korenie, 1 polievková lyžica čerstvého nasekaného nadrobno rozmarínu (alebo 1 čajová lyžička sušeného)
Príprava
Jahňacie kotlety potrieme olivovým olejom a posypeme soľou, mletým korením a rozmarínom. V kuchynskom robote zmiešame balzamikový ocot, cesnak, med a petržlenovú vňať. So spusteným procesorom pomaly prilievame rastlinný olej, kým sa zmes nespojí. Dochutíme soľou a korením podľa chuti a odstavíme. Omáčku rovnomerne rozdelíme do dvoch malých misiek. Kotlety zľahka prikryjeme alobalom, aby sa pri grilovaní nespálili. Grilujeme prikryté 10 až 12 minút, otočíme kliešťami a pokračujeme v pečení prikryté ďalších 10 až 12 minút. Odstránime jahňacinu z grilu a necháme mäso 5 minút postáť. Lyžičkou nalejeme polovicu omáčky na vrch kotlety a extra podávame omáčku na namáčanie. Ako prílohu použijeme grilovanú zeleninu.
Recepty a foto prevzaté z Villamariawines.com
Ďalšie články
![Jedno z najstarších vinárstiev v Alto Adige –Tiefenbrunner](/www/thumbnails/article-box/tief-1440x550_x250f1q80mt1718799521.jpg)
Vinárstvo Tiefenbrunner bolo založené v roku 1848. Za svoj názov vďačí starobylému zámku, ktorý je dnes známy ako domov rodiny Tiefenbrunnerov. Vinárstvo sa nachádza v dedinke Entiklar, v mestečku Kurtatsch, ktoré sa nachádza v juhotirolskej provincii Bozen uprostred úžasných talianskych Álp. Tiefenbrunner vyrába viac ako 20 druhov kvalitných vín a o každú fľašu sa stará skúsený vinár a majiteľ Christof Tiefenbrunner. Vlajkovou loďou Tiefenbrunnera je Müller-Thurgau „Feldmarschall“.
![Letné koktaily s ginom](/www/thumbnails/article-box/gindrink-1440x550_x250f1q80mt1718627962.jpg)
Gin je bezpochyby jedným z najuniverzálnejších destilátov. Leto sa začína, vyťažte maximum z teplého počasia s jedným z našich ginových koktailov. Najlepšie letné koktaily od klasických až po jedinečné a osviežujúce.
![Zápisky z MasterClass Špalek Kraví hora](/www/thumbnails/article-box/spalekl-1440x550.2_x250f1q80mt1718608984.jpg)
Pred-prázdninový MasterClass patril vínam z Kraví hory rodinného vinárstva Špalek, ktoré sídli v Novom Šaldorfe u Znojma. Vinárstvo definuje svoju predstavu o ideálnom víne pomocou jedinečného terroiru Kraví hora a ekologického prístupu pestovania viniča. Vína nám predstavil osobne Marek Špalek spolu so somelierom Rasťom Šutákom. V rámci MasterClass sme ochutnali osem zaujímavých vín, ktoré charakterizujú lokalitu Kraví hora „na spôsob“ Špalkov.