Ako každý rok, Beaujolais Nouveau bude verejnosti predstavené tretí štvrtok v novembri, čiže 20. novembra 2025. Po ročníku 2024, ktorý bol chladný a vlhký, nový ročník v Beaujolais môžeme označiť ako klasický. Ročník 2025 bol výnimočný, čo sa týka kvality, ale aj znepokojivo malý, čo sa týka množstva. Je to spôsobené suchom a slabým kvitnutím, ale aj tým, že niektoré oblasti boli zasiahnuté opakovaným výskytom krupobitia.
Recepty inšpirované Champagne Bollinger Rosé
Nová spolupráca Bollinger so šéfkuchárom Sylvianom Sendrom, oceneným Michelinovou hviezdou, ponúka inšpirujúce kombinácie s ikonickým ružovým Champagne Bollinger.
Sylvain Sendra a Champagne Bollinger
Champagne Bollinger a šéfkuchár Sendra sa stretli v dome Asafumi Yamashita, japonského záhradníka s jedinečným savoir-faire, ktorý pestuje zeleninu mimoriadnej kvality. Šéfkuchár a záhradník spolupracujú, pričom vždy zostávajú pokorní a uprednostňujú jednoduchosť, dve dôležité hodnoty Bollinger.
Bollinger a šéfkuchár Sylvain Sendra sa opäť spojili, aby spolu navrhli nové kombinácie so Champagne Bollinger Rosé. Vo svojej luxusnej reštaurácii Fleur de Pavé tvorí jednoduchú a zároveň elegantnú kuchyňu navrhnutú predovšetkým, aby spájala ľudí.
Sylvain Sendra: „Práca s výnimočnou zeleninou Asafumi Yamashita je pre mňa ako šéfkuchára skutočným zdrojom inšpirácie a kvality.“
Sylvain Sendra sa s nami podelil o prípravu dvoch ľahkých receptov s ružovým Champagne Bollinger.
Šalát zo zeleniny Asafumi Yamashita, jahôd a Parmigiano reggiano
Ľahký, ale komplexný šalát obohatený o energiu a rozmanitosť výnimočnej zeleniny Asafumi Yamashita. Jemné predjedlo spája sladkosť jahôd s hlbokými chuťami umami sójovej omáčky a bohatosťou syra parmigiano reggiano. Dokonalé spojenie s Bollinger Rosé. Tento pokrm zvýrazňuje ovocno korenisté tóny Champagne a poskytuje osviežujúci a elegantný kulinársky zážitok.
Ingrediencie
• zmes šalátových listov
• hrsť čerstvých byliniek
• 1 fazuľa karmazín
• 1/2 japonskej repy
• 2-3 jahody
• 1 polievková lyžica sójovej omáčky
• 1 malá lyžička ryžového octu
• Parmigiano reggiano
Postup
Jahody rozštvrtíte a pripravíte si šalátové listy a bylinky. Ošúpte fazuľu karmazín. Japonskú repu nakrájajte na pásiky. Zmiešajte jahody, šalátové listy, bylinky, fazuľu a repu vo veľkej šalátovej mise. Dochutíte sójovou omáčkou a ryžovým octom. Na šalát nastrúhajte syr. Podávajte ihneď, aby ingrediencie zostali čerstvé.
Jahody a maliny so shiso, mandľami a ibištekovou šťavou
Chutný a elegantný dezert oslavujúci jahody a maliny, povznesený chrumkaním mandlí a chuťou bazalky, listov shiso a šťavy z ibišteka. Tento jemne kvetinový pokrm, jemne osladený medom, sa výborne kombinuje o Champagne Bollinger Rosé. Bublinky a ovocné tóny Champagne z neho robia dokonalého partnera, ktorý prináša vynikajúcu rovnováhu.
Ingrediencie
• 50 g malín
• 50 g jahôd
• hrsť mandlí
• 2 cukrové hrášky
• jedlé kvety
• čerstvé bazové kvety
• listy bazalky
• shiso
• 50 ml ibištekovej šťavy
• 1 malá lyžička medu
Postup
Jahody rozkrojte a maliny rozpoľte. Nakrájajte niekoľko mandlí pozdĺžne a nastrúhajte lístky bazalky a shiso. Cukrový hrášok nakrájajte nadrobno po šírke. Kúsky jahôd a malín poukladajte do plytkej misky. Pridajte nakrájaný hrášok. Posypeme mandľami a lístkami bazalky a shiso. Pridajte kvapku medu. Ozdobte jedlými kvetmi a jemne prelejte šťavou z ibišteka. Ihneď podávajte.
Ďalšie články
Na tohtoročný Black Week sa oplatí pripraviť aj vínovým nadšencom. WinePlanet prináša vysoké zľavy na výnimočné slovenské aj zahraničné vína, ktoré spájajú kvalitu, charakter a skvelý pomer ceny a zážitku. Ak hľadáte darček, zásobu na sviatky alebo si jednoducho radi doprajete pohár vína, tieto kúsky by vám nemali uniknúť.
Každá firma má svoj príbeh. Ten náš sa začal pred viac ako tridsiatimi rokmi – s víziou prinášať na Slovensko kvalitné vína, destiláty, kávu a delikatesy z celého sveta. Z malej rodinnej firmy sa postupne stala spoločnosť, ktorá dnes patrí medzi lídrov v distribúcii prémiových produktov, a jej meno sa spája s profesionalitou, kvalitou a ľudským prístupom.
Len pár kilometrov od Benátok, medzi vinicami, ktoré sa tiahnu až po obzor, sa skrýva miesto, kde sa spája vôňa vína, pokoj talianskeho vidieka a útulnosť rodinného domu. Ville d’Arfanta – butikový statok patriaci rodine Serena Wines 1881 – nie je len miestom na prenocovanie. Je to zážitok, ktorý chutí ako pravé talianske dolce vita.






