Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
Ragú z diviaka na červenom víne - RECEPT a tip na víno
Pripraviť správne divinu si vyžaduje kuchársku zručnosť a kvalitné červené víno. Lenka pripravila ragú zo stehna diviaka na červenom víne a koreňovej zelenine so zemiakovými šúľancami.
K nemu odporúčam vyskúšať Shiraz s číslom 128 z austrálskeho vinárstva Penfolds.
Recept na Ragú z diviaka na červenom víne s koreňovou zeleninou, opekané šúľance
Čas prípravy: 60 minút, počet porcií: 4
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Divinu nakrájame na kocky. V hrnci rozpálime olej, v ktorom opražíme do zlatista nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme na kocky nakrájané mäso a sprudka opečieme.
2. Potom pridáme na malé kocky nakrájanú koreňovú zeleninu a miešame, kým zmes nepustí vlastnú šťavu.
3. Pridáme všetky koreniny a paradajkový pretlak s vínom, podlejeme vývarom alebo vodou a na miernom ohni dusíme domäkka.
4. Počas dusenia sa šťava odparuje, takže ragú podlievame a hrniec neprikrývame. Domäkka udusené a mierne zredukované ragú dochutíme soľou.
5. Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, potom očistíme a nastrúhame na jemno. Pridáme vajíčko, soľ a múku.
6. Vymiesené cesto vytvarujeme do valčeka, nakrájame na malé kúsky a rukou vyšúľame šúľance.
7. Pritom cesto podsypujeme múkou, aby sa šúľance nezlepili.
8. Šúľance dáme variť do hrnca s osolenou vriacou vodou. Varíme 4-5 minút dokedy nám nevybehnú na povrch.
9. Uvarené necháme odkvapkať a potom ich opečieme na masle a podávame k ragú z diviaka.
Someliérka odporúča vhodné víno
Diviak má svoju špecifickú chuť, ktorá si vyžaduje chuťovo bohaté, červené víno s dobrou tanínovou štruktúrou a ovocnou kyselinkou. Mäso je potrebné žuvať a práve prítomné triesloviny z vína s ním dobre komunikujú a tým pomáhajú aj pri trávení. Pri varení používajte kvalitné víno, podradné vám znehodnotí kvalitné mäso i celkovú výslednú chuť. Shiraz 128 vo vôni pôsobí bohato. Jeho čistá, ovocná a svieža chuť perfektne doplní ragú z diviaka s koreňovou zeleninou a šúľancami.
Odporúčanie someliérky:
BIN 128 Shiraz
128 je špecifické červené víno. Pochádza z chladnejšieho regiónu - Coonawarra, známym najmä pre Cabernet.
Ušľachtilá vôňa kôstkového ovocia, zeleného čaju a čiernych olív. Víno má rozumnú porciu sviežosti, ovocnosti, trieslovín aj tanínov.. Pôsobí elegantne a harmonicky. Dlhý, minerálny záver. Potenciál na archiváciu. V Langton Classification mu patrí hodnotenie Excellent. Pozrieť víno na eshope.
Vinárstvo Penfolds
Jedno z najstarších vinárstiev Austrálie. Založil ho anglický emigrant Christopher Rawson Penfold so svojou ženou Mary. Začínali na pozemku Magill Estate, z ktorého pochádza nádherné víno so stále tradičným prístupom pri výrobe.
Napriek vysokému ratingu sa Penfolds snaží zvyšovať kvalitu svojich vín. Od roku 2002 je hlavný winemaker Peter Gago, ktorý priniesol do firmy európsky pohľad a starostlivosť o klienta. Pôvodne malá firma začínajúceho mladého lekára a jeho manželky je dnes vyhľadávanou adresou milovníkov hodnotných vín.
Pri vínach ako Penfolds Grange, St. Henri, Bin 707 alebo Yattarna aj investičným artiklom i predmetom dedičného konania. Pokojne aj siedmou hviezdou na Austrálskej vlajke.
Ďalšie články
Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.
Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.
Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.





