Vedeli ste, že na južnej Rhône je len jedna apelácia, kde sa môžu vyrábať suché vína z jednej odrody? Zaujíma vás dôvod, prečo vína z južnej Rhôny stoja oveľa menej než napr. vína z Burgundska a pritom majú porovnateľnú kvalitu? Alebo túžite ochutnať jeden z najlepších Tavelov v súčasnosti? To všetko a ešte niečo na viac ste sa mohli dozvedieť počas novembrového semináru „Vína južnej Rhôny“, ktorý bol pripravený v spolupráci s Asociáciou Somelierov Slovenskej Republiky.
Ragú z diviaka na červenom víne - RECEPT a tip na víno
Pripraviť správne divinu si vyžaduje kuchársku zručnosť a kvalitné červené víno. Lenka pripravila ragú zo stehna diviaka na červenom víne a koreňovej zelenine so zemiakovými šúľancami.
K nemu odporúčam vyskúšať Shiraz s číslom 128 z austrálskeho vinárstva Penfolds.
Recept na Ragú z diviaka na červenom víne s koreňovou zeleninou, opekané šúľance
Čas prípravy: 60 minút, počet porcií: 4
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Postup
1. Divinu nakrájame na kocky. V hrnci rozpálime olej, v ktorom opražíme do zlatista nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme na kocky nakrájané mäso a sprudka opečieme.
2. Potom pridáme na malé kocky nakrájanú koreňovú zeleninu a miešame, kým zmes nepustí vlastnú šťavu.
3. Pridáme všetky koreniny a paradajkový pretlak s vínom, podlejeme vývarom alebo vodou a na miernom ohni dusíme domäkka.
4. Počas dusenia sa šťava odparuje, takže ragú podlievame a hrniec neprikrývame. Domäkka udusené a mierne zredukované ragú dochutíme soľou.
5. Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, potom očistíme a nastrúhame na jemno. Pridáme vajíčko, soľ a múku.
6. Vymiesené cesto vytvarujeme do valčeka, nakrájame na malé kúsky a rukou vyšúľame šúľance.
7. Pritom cesto podsypujeme múkou, aby sa šúľance nezlepili.
8. Šúľance dáme variť do hrnca s osolenou vriacou vodou. Varíme 4-5 minút dokedy nám nevybehnú na povrch.
9. Uvarené necháme odkvapkať a potom ich opečieme na masle a podávame k ragú z diviaka.
Someliérka odporúča vhodné víno
Diviak má svoju špecifickú chuť, ktorá si vyžaduje chuťovo bohaté, červené víno s dobrou tanínovou štruktúrou a ovocnou kyselinkou. Mäso je potrebné žuvať a práve prítomné triesloviny z vína s ním dobre komunikujú a tým pomáhajú aj pri trávení. Pri varení používajte kvalitné víno, podradné vám znehodnotí kvalitné mäso i celkovú výslednú chuť. Shiraz 128 vo vôni pôsobí bohato. Jeho čistá, ovocná a svieža chuť perfektne doplní ragú z diviaka s koreňovou zeleninou a šúľancami.
Odporúčanie someliérky:
BIN 128 Shiraz
128 je špecifické červené víno. Pochádza z chladnejšieho regiónu - Coonawarra, známym najmä pre Cabernet.
Ušľachtilá vôňa kôstkového ovocia, zeleného čaju a čiernych olív. Víno má rozumnú porciu sviežosti, ovocnosti, trieslovín aj tanínov.. Pôsobí elegantne a harmonicky. Dlhý, minerálny záver. Potenciál na archiváciu. V Langton Classification mu patrí hodnotenie Excellent. Pozrieť víno na eshope.
Vinárstvo Penfolds
Jedno z najstarších vinárstiev Austrálie. Založil ho anglický emigrant Christopher Rawson Penfold so svojou ženou Mary. Začínali na pozemku Magill Estate, z ktorého pochádza nádherné víno so stále tradičným prístupom pri výrobe.
Napriek vysokému ratingu sa Penfolds snaží zvyšovať kvalitu svojich vín. Od roku 2002 je hlavný winemaker Peter Gago, ktorý priniesol do firmy európsky pohľad a starostlivosť o klienta. Pôvodne malá firma začínajúceho mladého lekára a jeho manželky je dnes vyhľadávanou adresou milovníkov hodnotných vín.
Pri vínach ako Penfolds Grange, St. Henri, Bin 707 alebo Yattarna aj investičným artiklom i predmetom dedičného konania. Pokojne aj siedmou hviezdou na Austrálskej vlajke.
Ďalšie články
Poetree’s je nová fine-diningová reštaurácia v Grand Hoteli Permon**** v Podbanskom, priamo pod majestátnym Kriváňom. Hostia tu môžu ochutnať degustačné menu – počas týždňa kratšie 5-chodové a v sobotu až 9-chodové – a zároveň sledovať prípravu jedál v otvorenej kuchyni, čo vytvára živú a pôsobivú atmosféru. Kuchyňu vedie šéfkuchár Igor Janiga, ktorý spolu s tímom pripravuje gastronomické zážitky, ktoré si hostia naozaj dlho pamätajú.
Rozhovor so somelierkou reštaurácie Barborou Poláchovou.
Červená farba je farbou Vianoc a častejšie, i kvôli chladnejšiemu zimnému počasiu, inklinujeme v tomto ročnom období k červenému vínu. Aké by malo byť vianočné víno?
Vianočné víno by malo byť vínom, pri ktorom sa dá tráviť čas. Vianočné víno by malo byť vínom, o ktoré sa oplatí podeliť sa s rodinou. Nie je dôležitý názov, cena ani body vína; je dôležité, čo konkrétne víno znamená pre vás a vašich najbližších.
Rum je pravdepodobne najrozmanitejším destilátom na svete. Na rozdiel od škótskej single malt whisky, koňaku alebo tequily, rum nie je výsadou jedného národa.
Rum patrí k tým typom darčeka, ktorý má dušu — je elegantný a má svoj príbeh. Je to nápoj ktorý si vychutnávajú milióny ľudí na svete. Avšak je určený pre tých, ktorí vedia oceniť kvalitu, pôvod a čas.





