Vianoce sú o výnimočných chvíľach s priateľmi a rodinou. Nejde o darčeky alebo trblietavý stromček. Víno vám nepochybne pomôže vytvoriť vianočnú atmosféru, na ktorú budete spomínať ďalší rok. Skvelá správa je, že existuje množstvo vynikajúcich možností, takže zaručene nájdete ideálne vína pre vaše vianočné sviatky.
Odroda Nero d´Avola – kráľovná Sicílie
Sicília so svojou mikroklímou a terroirom je často považovaná za kontinent sám o sebe. Bohatá história ostrova sa pretavila do jedinečného vinohradníckeho dedičstva, ktoré otvára svet pre všetkých milovníkov kvalitného vína a jedla.
Avola
Nero d´Avola je jednou z najdôležitejších talianskych pôvodných modrých odrôd. Je pomenovaná po meste Avola, ktoré leží na juhovýchode Sicílie. Tento región sa vyznačuje najmä miernym podnebím aj v zime, čiastočne vďaka pohoriu Monti Iblei, ktoré chráni oblasť pred severnými a severozápadnými vetrami. Ide o oblasť prevažne rovinatú, čo zabezpečuje výnimočnú produkciu vín z hľadiska kvality aj kvantity.
Pestovanie odrody Nero d'Avola sa rýchlo rozšírilo i do susedných miest (Noto, Rosolini, Pachino, Ispica a Vittoria) a zahŕňa regióny v provincii Caltanissetta a Trapani. Pred reštrukturalizáciou viníc, ktorá sa uskutočnila v rokoch 1955-1960, bola jedna z oblastí, na ktoré bola Sicília rozdelená, známa ako "del Nero d'Avola e del Frappato", čo zodpovedá provinciám Siracusa a Ragusa.
Prvým americkým producentom odrody Nero d'Avola bol Chiarito Vineyards v Kalifornii (Mendocino County). Pestuje sa aj v Austrálii, najmä v horúcich oblastiach Riverland a Sunraysia, na Malte, v Turecku a v Južnej Afrike.
História
Nero d´Avola (tiež známa ako Calabrese) je najdôležitejšia a najrozšírenejšia modrá odroda na Sicílii, kde má dôležitý historický význam. Nero d'Avola v preklade znamená „Čierna z Avoly“, čo je odkaz na výrazné tmavé sfarbenie hrozna. Mesto Avola bola ohniskom obchodu a pohybu obyvateľstva počas stredoveku. Nero d'Avola sa často používala na dodanie farby a tela ľahším talianskym vínam z pevniny.
Na prelome 21. storočia sa to však zmenilo a v súčasnosti sa z odrody Nero d'Avola vyrába aj jednoodrodové víno. Často sa porovnáva s odrodou Syrah, pretože má podobné podmienky pestovania (Sicília má horúce stredomorské podnebie) a vykazuje mnoho podobných aj senzorických vlastností. Mnohí sicílski vinári začali v poslednej dobe vyrábať vína kupážovaním odrody Nero d'Avola s inými sicílskymi i medzinárodnými odrodami ako Cabernet Sauvignon či Merlot.
Terroir
Odroda Nero d’Avola potrebuje dobrú expozíciu, teplo a nízke zaťaženie viniča, čo vysvetľuje, prečo sa mu tak dobre darí na Sicílii. Pestuje sa pomocou tradičnej metódy alberello (malý strom). Keď sa Nero d’Avola pestuje na kopcovitých pôdach bohatých na vápenec, predstavuje charakteristické arómy lesných jahôd, višní a slivky a výraznou mineralitou a aciditou. Na ílovitých pôdach má naopak tendenciu vykazovať intenzívnejšie arómy kandizovaných čerešní, ruží, korenia, sladkého drievka a tmavej čokolády s hodvábnymi tanínmi. Vinič kvitne na začiatku sezóny a dozrieva v polovici septembra. Darí sa jej v horúcom a suchom podnebí, hoci môže rásť v chladnejších a vlhkejších podmienkach. Vína Nero d´Avola sú mimoriadne expresívne vzhľadom na ich lokalitu a ročník.
V závislosti od spracovania hrozna a výroby možno z Nero d'Avola vyrobiť tmavé, plné víno, ktoré vyzrieva v dubových sudoch. Dobre reaguje aj na fermentáciu v nerezových tankoch, betónových vajíčkach aj hlinených amforách, čo z nej robí dokonalú odrodu pre experimentovanie. Mladšie vína vykazujú šťavnatú chuť kôstkového ovocia, zatiaľ čo staršie vína ponúkajú chuť horkej čokolády a tmavej maliny. Nero d'Avola má typicky vysoký obsah trieslovín a plné telo.
Gastronómia
Nero d’Avola sa jednoducho obľúbenou voľbou, či už sa podáva ako aperitív k syrom alebo údeninám, taktiež ako partner k pečenému tuniakovi, chobotnici, cestovinám alebo bohatším mäsovým pokrmom. Táto odroda produkuje elegantné, prístupné vína a prinúti vás objavovať fascinujúcu mozaiku vín zo Sicílie.
Vinárstvo Planeta
Planeta je jedným z najvýznamnejších producentov sicílskych vín. Vinárstvo vzniklo v roku 1995 s rozlohou vinohradov 392ha v piatich oblastiach Sicílie /Menfi, Vittoria, Noto, Etna a Capo Milazzo/ a pracuje s pôvodnými talianskymi a sicílskymi odrodami ako sú Fiano, Grecanico, Carricante, Mascato di Noto, Frappato, Nerello Mascalese a Nero d´Avola.
V rámci medzinárodných odrôd ako Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Syrah a Merlot patrí na ostrove k pionierom. Vína sa produkujú priamo v oblastiach ich pôvodu. Okrem viniča pestujú olivovníky, z ktorých vyrábajú vynikajúce extra panenské olivové oleje. Tieto oleje boli súčasťou degustácie. Vinárstvo je zapojené do projektu Planeta Terra s dôrazom na ochranu životného prostredia.
TIPY na vína: Planeta Santa Cecilia DOC 2020, Planeta Controdanza Sicilia Noto Rosso DOC 2018, Planeta Cerasuolo di Vittoria BIO DOCG 2021
Ďalšie články
Rum je nápoj, ktorý si môžete vychutnať počas sviatočného obdobia, pretože je hrejivý a aromatický. Fľaša prémiového rumu prináša vianočnú náladu. Aký rum by ste mali piť alebo darovať tento rok?
Inšpirujte sa: Je čas pre zimný koktail
Aukčný dom Christie’s v Londýne v utorok 26. novembra 2024 usporiadal akciu pri príležitosti 50. výročia od uvedenia na trh prvého ročníka vína Tignanello. Dve fľaše z debutového ročníka 1971 pochádzajúce priamo z vinárstva sa predali nad vysoké odhady. Jedna fľaša sa predala za 813 £ a druhá 750 £, vrátane prémie pre kupujúceho, oproti odhadovanému rozpätiu pred predajom 300 až 500 £ za fľašu.
Jean-Bernard Larrieu je hlavou rodinného podniku Clos Lapeyre, je treťou generáciou rodiny Larrieu. Vinárstvo sa nachádza južne od Pau a Biarritz, na strmých svahoch s výhľadom na Pyreneje. Vinohrady sa rozkladajú na 18 hektároch, z ktorých väčšina je orientovaná na juh a sú obhospodarované s filozofiou rešpektovania prírody. Vinárstvo má od roku 2005 certifikáciu ekologické poľnohospodárstvo a biodynamike sa venujú od roku 2013.