Kto povedal, že iba mäso sa hodí k vínu? Vegetariánske jedlá dokážu byť rovnako bohaté, plné textúr a vôní – a keď sa správne skombinujú s vínom, vzniká harmónia, ktorá prekvapí aj oddaných milovníkov tradičnej kuchyne. Značka Villa Maria predstavila niekoľko jednoduchých vegetariánskych receptov, ktoré sa výborne dopĺňajú s jej ikonickými vínami z Nového Zélandu. Nechajte sa inšpirovať štyrmi kombináciami jedál a vín, ktoré potešia nielen vegetariánov, ale každého, kto si rád dopraje sviežu a vyváženú chuť.
Mrkvový koláčik s citrónovou glazúrou - RECEPT a tip na víno
Máte chuť na niečo sladké a nechcete mať výčitky, že priberiete?
Upečte si Lenkin zdravý mrkvový koláčik s citrónovou glazúrou a k nemu si doprajte tokajské samorodé sladké víno z vinárstva Ostrožovič.
Mrkvový koláčik s citrónovou glazúrou
Čas prípravy: 30 minút, počet porcií: 12 ks závisí od formy
Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk.
Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.
Mrkva je najznámejšia dostupná koreňová zelenina. Používame ju všetci, či už surovú alebo varenú. Mrkva má svoju kvalitu a nutričnú hodnotu. Obsahuje veľa vitamínov. Sto gramov mrkvy znamená trojnásobok dennej odporúčanej dávky vitamínu A. Je tiež bohatá na vitamíny B9, C, D a E a je bohatým zdrojom minerálov a stopových prvkov.
POSTUP
1. Najskôr si nastrúhame na jemno mrkvu, pokrájame si orechy a slivky.
2. Zmiešame múku so sódou bikarbónou, práškom do pečiva a soľou v jednej nádobe.
3. V druhej nádobe cukor, vajíčka, škoricu a olej. Potom obe zmesi zmiešame spolu.
4. Na záver primiešame mrkvu, orechy a slivky. Zmes vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech.
5. Pečieme vopred vyhriatej rúre pri 180 °C asi 30 minút, záleží od rúry, kým sa cesto prestane lepiť na špáradlo.
Poleva - Práškový cukor a citrónový cukor vymiešame dohladka s horúcou vodou a s citrónovou šťavou. Ak je citrónová poleva hustá, môžeme pridať ešte lyžicu vody. Polevu rozotrieme na vychladnutý koláč a necháme stuhnúť.
Someliérka odporúča vhodné víno
Tokajské samorodné sladké je zaujímavý typ sladkého vína. Vyrába sa z hrozna s čiastočným podielom cibéb, ktoré sa spracúvajú spolu s ostatným hroznom a musí dosahovať cukornatosť najmenej 24° NM. Víno možno uvádzať na trh najskôr po dvoch rokoch vyzrievania, z toho aspoň jeden rok v drevenom sude. K mrkvovému koláču s citrónovou glazúrou je tokajské samorodné sladké z vinárstva Ostrožovič výborným partnerom. Svieža, nie príliš sladká chuť koláča, orechy a škorica s vínom vytvárajú skvelú kombináciu.
Odporúčanie someliérky:
Ostrožovič Tokaj Samorodné sladké 2008
Víno sa vyrába z tokajských odrôd Furmint, Lipovina a Muškát žltý. Vyzrieva v malých dubových súdoch v tufových pivniciach. Biele sladké víno zlatisto jantárovej farby. Intenzívna vôňa hrozienok, sušených marhúľ a klinčekov doplnená o tóny chlebovinky a medu. Plná, extraktívna sladká chuť s vyváženým pomerom kyseliniek a zvyškového cukru (54,7 g/l). Dlhý, medovo orieškový záver. Pozrieť víno na eshope.
Vinárstvo Ostrožovič
Od roku 1990 píšu svoj vínny príbeh manželia Ostrožovičovci v najmenšej vinohradníckej oblasti Slovenska, v Tokaji. Tokaj je jediná vinohradnícka oblasť na Slovensku s apelačným systémom podobným ako vo vyspelých vinohradníckych krajinách. Dnes vinárstvo hospodári na 65ha vlastných vinohradov, na najkvalitnejších honoch Tokaja - Vlčina, Chotár a Makovisko. Vinohrady obhospodarujú systémom integrovanej produkcie hrozna. Ľahké tufové pôdy poskytujú dokonalé prostredie pre pestovanie hrozna a vo výnimočných tufových pivniciach zrejú tokajské vína. Tokajské výbery sa vyrábajú tradičnou oxidatívnou metódou z odrôd Furmint, Lipovina a Muškát žltý. Podľa počtu putní na tzv. gönsky sud (136 litrov) sa rozlišujú troj- až šesťputňové vína, ktoré sú srdcovou záležitosťou pána Ostrožoviča. Vína od Ostrožoviča sú neoddeliteľnou súčasťou vínnej kultúry Slovenska a povinnou zastávkou pre tých, ktorí hľadajú genius loci vo víne.
Ďalšie články
Obsah alkoholu vo víne je viac než len číslo na etikete, je to kľúčový prvok, ktorý formuje charakter, chuť a zážitok z vína.
Obsah alkoholu predstavuje percento etanolu (čistého alkoholu) vo víne. Táto hodnota je výsledkom fermentácie. Proces, pri ktorom kvasinky premieňajú prírodné cukry v hroznovej šťave na alkohol a oxid uhličitý. Tento fermentačný proces je základom výroby vína a formuje víno aj jeho konečný obsah alkoholu.
Vinárstvo S, ktoré vyrástlo v srdci vinohradníckej obce Strekov, získalo prestížne architektonické ocenenie CE ZA AR. Tento úspech potvrdzuje nielen kvalitu architektonického riešenia, ale aj význam vinárstva ako miesta, ktoré spája výrobu vína s kultúrnym a komunitným životom regiónu.
Vyhrajte degustáciu pre 6 osôb vo vinárstve Frtus Winery. Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte jedinečný zážitok pre seba a svojich priateľov. Stačí, ak si na e-shope alebo v predajniach WinePlanet zakúpite aspoň jedno víno z portfólia Frtus Winery a ste automaticky v hre. Súťaž trvá do 13.11.2025. Výhercu vyžrebujeme 14.11.2025.





