offerBox
1

28. 11. Degustácia slovenských sektov

offerImage

Pozývame vás na degustáciu sektov zo slovenskými vinármi. Atmosféru tejto peknej akcie spríjemní klavirista František Báleš.

Čítať viac
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Morčacia roláda zo stehna s gaštanovou plnkou - RECEPT a tip na víno

Morčacia roláda zo stehna s gaštanovou plnkou - RECEPT a tip na víno

V zime akosi podvedome trávime viac času v kuchyni. Teplo, príjemná vôňa varených gaštanov a vonku snehová pokrývka vytvárajú takmer idylickú atmosféru domova.

Gaštany sa stali aj hlavnou inšpiráciou k príprave plnenej morčacej roláde so zemiakovým pyré a k nej odporúčam víno Emilien BIO 2016 z vinárstva Le Puy. Ako píšem, idylická kombinácia.


 

Morčacia roláda zo stehna s gaštanovou plnkou, zemiakové pyré

Čas prípravy: 30 minút príprava a 90 minút varenie, počet porcií: 4 osoby 

Recept pripravila Lenka z WinePlanet.sk. Víno odporučila someliérka Denisa Šutáková z WinePlanet.sk. 

 

Inšpirujte sa ďalšími receptami na našom blogu.

 

Ingrediencie
 
1,2 kg vykosteného morčacieho stehna bez kože
soľ, korenie
zeleninový vývar 
fólia  
 
gaštanová plnka
200 g gaštanov
150 g bielej žemle 
50 g masla
2 vajcia
4 lyžice mlieka 
podľa chuti muškátový oriešok
petržlenová vňať, biele korenie, soľ
 
zemiakové pyré
1 kg zemiakov
100 g masla
100 ml mlieka
soľ 

Postup

1.  Morčacie stehno umyjeme, osušíme, osolíme, okoreníme a naklepeme. 

2. Plnka: Lenka: „Použila som hotové uvarené a olúpané gaštany, ktoré som najemno nastrúhala, pečivo nakrájala na kocky a pokropila mliekom“.

3.  Rozpustené maslo zmiešame so žĺtkami, dochutíme korením, postrúhaným muškátovým orieškom a nasekanou petržlenovou vňaťou.

4.  Pridáme pečivo, gaštany a vyšľahaný tuhý sneh.

5. Vykostené morčacie stehno naplníme pripravenou plnkou, stočíme do rolády, zviažeme kuchynským špagátom, podlejeme zeleninovým vývarom a zakryjeme s alobalom a pečieme približne na 160 °C  1 hodinu 20 min. 

Zemiakové pyré 

Zemiaky ošúpeme a uvaríme do mäkka v osolenej vode. Na panvici rozpustíme 100 g masla a pridáme 100 ml mlieka. V mixéri rozmixujeme scedené uvarené zemiaky a rozpustené maslo s mliekom na hladkú kašu. Podľa chuti dosolíme.

Servírovanie

Na tanier naservírujeme zemiakovú kašu, roládu nakrájame na kolieska, pokvapkáme výpekom a ozdobíme petržlenovou vňaťou. 

Someliérka odporúča vhodné víno 

K morčacej roláde s gaštanovou plnkou a zemiakovým pyré som vybrala víno Emilien z vinárstva Le Puy ročník 2016. Prirodzená hroznová kyselinka a taníny vytvárajú príjemnú harmóniu s morčacím mäsom s gaštanovou plnkou. Rovnako je vyzdvihnutá chuť jedla i vína. Víno Emilien odporúčam dekantovať minimálne dve hodiny pred servírovaním, najlepšie však deň predtým. 

Odporúčanie someliérky:

 

Le Puy Emilien BIO 2016

Bordeaux kupáž s dominanciou Merlotu doplnená odrodami Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec a Carmnere. Granátovo rubínová farba. Jemná ovocná vôňa s arómou čiernych a červených ríbezlí, čerešní, šalvie,  s tónmi kože, horkej mandle, húb a podrastu.

Sofistikovaná, komplexná chuť so zamatovými tanínmi a neuveriteľne živou kyselinkou. Víno s dlhým potenciálom vyzrievania. Nefiltrované. Klasické a prirodzené Bordeaux s certifikátom Demeter. Pozrieť víno na eshope.

 

Vinárstvo Le Puy

Le Puy je rodinným vinárstvom už 400 rokov. Rodina Amoreau rozvíja biodynamický prístup postavený na základe myšlienok Rodolfa Steinera. Sírenie obmedzili už v 19.storočí a selektívne kvasinky prestali používať v prvej polovici 20.storočia.

Vinohrady sa rozprestierajú na ploche 54ha s vysadených odrodami Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec a Carmenere. Dnes sa vína Le Puy podávajú v najlepších reštauráciách sveta. Pre každého dobrého someliera je cťou s vínami Le Puy „starnúť“.

Gaštan jedlý (Castanea sativa Mill) patrí k najstarším kultúrnym drevinám sveta. Už pred 2 000 rokmi ho pestovali Gréci a neskôr Rimania. V minulosti boli gaštany základnou potravinou, ktorá mala podobné využitie ako zemiaky,  robili sa z nich kaše, používali sa ako príloha k mäsu. Plody gaštana sú veľmi výživné, obsahujú škrob, bielkoviny, vitamíny skupiny B (B1, B2, B5, B6), vitamín E a C. V plodoch gaštana nájdeme minerálne látky draslík, fosfor, horčík, vápnik a železo.  Ich energetická hodnota je 160 – 200 kcal (665 – 830 KJ) na 100 g plodov. Neobsahujú lepok, sú vhodné aj pre ľudí, ktorí trpia celiakiou.

 

   

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.