offerBox
1

12.9. - MasterClass „Wehlener Sonnenuhr na 7“

offerImage

Pozývame vás na MasterClass siedmych vín z vinohradu Wehlener Sonnenuhr od rieky Mosely. 

Čítať viac

Ružové dozvuky leta až do -40%

right-arrow
UŽÍVATEĽSKÉ MENU
VÝBER JAZYKA
Späť Detailný filter
Späť Detailný filter
Späť
Späť
Leto s nádychom Talianska a pohárom vína

Leto s nádychom Talianska a pohárom vína

Leto a Taliansko. Dve slová, ktoré idú dokonale ruka v ruke. Leto je ideálnym obdobím na skvelé večere s priateľmi. Čo je lepšie ako slnečné, letné počasie a pohár talianskeho vína? Či sa rozhodnete pre biele, ružové, červené či šumivé víno, Taliansko ponúka naozaj široký výber.


 

Taliansko, ktoré Gréci nazývali Enotria (krajina vín), je bezpochyby oblasťou s najrozmanitejšími vínami na svete. Vďaka svojej jedinečnej pôdnej štruktúre a bezkonkurenčnému počtu odrôd viniča je táto krajina ideálnou destináciou pre dobrodružných milovníkov vína. Má takmer ideálne klimatické podmienky, rozvinutý cestovný ruch a špičkovú gastronómiu. 

Šumivé vína

Prosecco je v súčasnosti najpopulárnejšie šumivé víno na svete. Prosecco je známe svojou atraktívnou, sviežou chuťou a má tendenciu mať jemne sladší záver. Avšak Taliansko nie je len Prosecco.

Franciacorta sa vyrába v Lombardii s označením DOCG. Ide o veľmi kvalitné šumivé víno, ktoré je postavené na odrode Chardonnay, môže sa použiť Pinot Nero a Pinot Bianco. V oblastiach Emiliana-Romagna a Lombardia sa produkuje skvelé šumivé víno Lambrusco, v Piemonte Alta Langa a tiež populárne Moscato d´Asti. 

Biele vína

Talianske biele vína sú často charakteristické svojou sviežosťou vďaka čomu sa perfektne hodia k ľahkým letným jedlám. Od severu po juh sa vo všetkých vinohradníckych talianskych regiónoch vyrába biele víno. 

Arneis 

Piemont je krajinou Barola a Barbaresca, no biele vína v tomto regióne nechýbajú. Roero sa nachádza severozápadne od Barola na druhej strane rieky Tanaro a práve tu sa darí odrode Arneis. Táto odroda ponúka stredne plné vína pripomínajúce Sauvignon Blanc.  Prunotto Langhe Arneis DOC bol vytvorený, aby reprezentoval územie, ktoré sa vždy venovalo výrobe Arneis. Interpretuje odrodovú osobnosť prostredníctvom moderného, obzvlášť príjemného a jemného štýlu. Víno: Prunotto Langhe Arneis 2020

Carricante

Ak niektoré z talianskych bielych vín dokáže zachytiť ostrov v pohári, odroda Carricante to dokáže. Hrozno si dobre zachováva svoju pikantnú aciditu, zatiaľ čo vulkanická pôda regiónu, slnečné žiarenie a blízkosť mora dodávajú vínam intenzitu a mineralitu. Planeta Eruzione 1614 Carricante odkazuje na najrozsiahlejšiu erupciu sopky Etna v roku 1614. Tá trvala dlhých desať rokov. Vinič sa pestuje vo vysokej nadmorskej výške na pôde s obsahom sopečnej lávy. Víno má čistý, ovocný prejav s excelentnou aciditou. Víno: Planeta Eruzione 1614 Carricante 2018

Ružové vína

Svet Rosé je fascinujúci, zaujímavý a rozmanitý. Rosato je ekvivalentom francúzskeho „rosé“. Práve ružové vína z Talianska sú často nedostatočne preskúmanou cestou k fascinujúcej rozmanitosti terroiru, odrôd a vinárskych tradícií. Štýly rosato ponúkajú vína od ľahkých, suchých a jemne aromatických cez ovocné až po plné. Vo všeobecnosti platí, že čím viac idete na juh, tým sú vína plnšie. Taliansko v segmente ružových vín zaostáva ďaleko za Francúzskom. Jeho ročná produkcia je však 2,5 milióna hl, z čoho veľká časť ide na export.

 

Tormaresca Calafuria 2021

Puglia má dlhú tradíciu výroby ružového vína. Salento rosato sa vyrába z rovnakých odrôd viniča ako červené vína: Negroamaro a Malvasia Nera, buď jednotlivo alebo v kombinácii. Víno Calafuria sa vyrába z viníc, ktoré sa rozprestierajú pozdĺž pobrežia Jadranského mora.

Jeho názov pochádza z jedného z viac ako 700 zátok na Apúlskom polostrove. Región sa môže pochváliť dlhou tradíciou výroby rosé vína vyrobeného z Negroamaro, odrody, ktorá najlepšie vyjadruje svoj plný potenciál v blízkosti mora. Calafuria je ružové víno, ktoré je jemné, príjemne ovocné, odráža vône a farby Salenta. Víno: Tormaresca Calafuria 2021

Červené vína

Talianske červené vína sú známe tým, že sú plné a robustné, ideálne sa hodia k miestnej výdatnej kuchyni. Avšak existuje aj veľa talianskych červených vín, ktoré sú svieže a ľahké.

Ak ste nikdy nepočuli o odrode Frappato, je to pravdepodobne preto, že nemá toľko šancí zažiariť. Frappato, osviežujúcejšie ako letné „frappe“, je zábavné, hravé a super piteľné s akcentmi jahôd a kvetov. Víno: Planeta Frappato Rosso 2020

Mladé Chianti, vyrobené z hrozna Sangiovese, sú prekvapivo dobré na letné pitie. Vďaka vyššej acidite sú veľmi priateľské k mnohým talianskym jedlám. Dobre sa kombinujú s grilovaným mäsom, rybami alebo ľahkými cestovinami. Víno: Santa Cristina Chianti Superiore 2019

Víno Lagrein je najvýznamnejším prémiovým červeným vínom Alto Adige. Je známe svojou hlbokou rubínovou farbou, pretože hrozno má najvyšší obsah antokyánov v Taliansku – špecifického typu tanínov zodpovedných za červený odtieň. V nemčine sa Lagrein nazýva „dunkel“ (tmavý). Víno so stredným telom a zamatovými, no štruktúrovanými tanínmi, podobné ako Syrah. Ľahko zachladené je skvelým partnerom ku grilovanej jahňacine. Víno: Elena Walch Selezione Lagrein 2021

 

Newsletter
Ustriehnite si zľavy, akcie a degustácie

V newslettroch vám budeme posielať aktuálne akcie na víno, degustácie alebo ďalšie zaujímavé info zo sveta vína.  Z nášho newslettru sa môžete kedykoľvek odhlásiť v jeho spodnej časti.